Οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν την έξοδο από το μνημόνιο

Οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν την έξοδο από το μνημόνιο

Οι αγορές ετοιμάζονται για τους νέους ελληνικούς τίτλους

 Η επόμενη μέρα της ελληνικής Οικονομίας, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλύσεων μεγάλων οίκων αξιολόγησης και τραπεζών, που προετοιμάζονται για τις επόμενες εξόδους στις αγορές. Αν και παραμένουν επιφυλάξεις, σχετικά με το αν η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος, θα κλείσει με την ίδια ταχύτητα, όπως η τρίτη, η πλειοψηφία των αναλυτών, βλέπει ομαλή πορεία ολοκλήρωσης του μνημονίου, μέχρι και τον Αύγουστο του 2018.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank, Γεργκ Κρέμερ, ο οποίος εκτιμά ότι «δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα» και ότι «η Ελλάδα θα αναχρηματοδοτείται μόνη της». Πάντως, παρά την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, ο ίδιος θεωρεί ότι «θα υπάρξει κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας. Ο ESM έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει προληπτικά δάνεια ως δίχτυ ασφαλείας. Κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό».

 Ο επικεφαλής οικονομολόγος, της τέταρτης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας δήλωσε στην Deutsche Welle, ότι για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι απαραίτητη μια αποδοτική δημόσια διοίκηση. Εστιάζοντας στην ανάπτυξη που δημιουργείται από την άνοδο της επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν καλοί επιχειρηματίες, αλλά «χρειάζεται μια δημόσια διοίκηση που δεν θέτει εμπόδια στους επιχειρηματίες».

Για το κρίσιμο θέμα του ελληνικού χρέους, προσέθεσε ότι «παραμένει σε υψηλά επίπεδα». Παρά τις πιθανότητες για ελάφρυνση από τους πιστωτές, ο ίδιος εκτιμά ότι «δυστυχώς ούτε στην Ιταλία, και ενδεχομένως ούτε στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί οι αιτίες της διόγκωσης χρέους». Αυτό σημαίνει ότι αν δεν προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε ακόμα και αν μειωθεί το χρέος, αργά ή γρήγορα θα αυξηθεί και πάλι.

Οι επενδυτές προεξοφλούν την έξοδο από το μνημόνιο

Το χρέος, τα μέτρα και το κλείσιμο των αξιολογήσεων είναι πρώτα στην ατζέντα των συζητήσεων κυβέρνησης και θεσμών, αλλά για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, χωρίς να εξαρτάται από τους θεσμούς, θα πρέπει να εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών από άλλες πηγές.

Η κύρια πηγή χρηματοδότησης, είναι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές. Για να μπορεί η χώρα να δανειστεί «φτηνά» από τις αγορές, δηλαδή με μικρό επιτόκιο, θα πρέπει να πείσει τους οίκους αξιολόγησης και τους επενδυτές, ότι έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες και ότι δεν θα κάνει βήματα προς τα πίσω.

Στις αγορές, ο Φεβρουάριος ήρθε… Δεκέμβριο

Ήδη, τα ελληνικά ομόλογα έχουν πέσει κοντά στα επιθυμητά επίπεδα για την πραγματοποίηση των επόμενων εκδόσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το 2018. Το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων (η διαφορά από τα αντίστοιχα γερμανικά) έπεσε κάτω από τις 400 μονάδες βάσης, επίπεδο που βρισκόταν το 2006, προ της κρίσης και πολύ πριν υπάρξουν σκέψεις για μνημόνια.

Η βελτίωση αυτή, έχει έρθει αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο (η πρώτη νέα έκδοση προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2018 ) και από το Οικονομικό επιτελείο, δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να επισπευστεί η νέα έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Αυτό γιατί δεδομένου ότι το επιθυμητό όριο για την επιστροφή στις αγορές, είναι το spread να πέσει στις 380 μονάδες βάσης, πολύ κοντά στο σημερινό επίπεδο, το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα παραμείνει τόσο χαμηλά. Ένα στραβοπάτημα, στο δρόμο ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης, μία πολιτική ή οικονομική ένταση, ακόμα και διεθνείς εξελίξεις που ενδεχομένως να αφορούν την Ελλάδα, μπορεί να ανατρέψουν αυτό το ευνοϊκό σκηνικό.

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα έγιναν περιζήτητα  

Η βελτίωση των επιτοκίων έχει γίνει για τρεις βασικούς λόγους. Αρχικά, τα καλά νέα για την τεχνική συμφωνία (SLA) στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Ακολούθησε το μεγάλο ενδιαφέρον, με το οποίο ανταποκρίθηκαν οι επενδυτές στο swap (ανταλλαγή ομολόγων, παλιές με νέες εκδόσεις) ύψους 25,5 δις ευρώ του προηγούμενου μήνα. Τέλος, σημαντικό ρόλο για το καλό κλίμα στις αγορές, έχει παίξει το «μπαράζ» θετικών δηλώσεων από αξιωματούχους των θεσμών και αναλυτές, για τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας.

Οι «κακοί βαθμοί» της Ελλάδας

Δεδομένου, ότι το κλίμα στις αγορές είναι εύκολα αναστρέψιμο, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επισπεύσει τα πλάνα της. Παρά τη μεγάλη βελτίωση, οι επενδυτές, κυρίως οι θεσμικοί που είναι οι βασικοί υποψήφιοι για μία μακροχρόνια επένδυση όπως είναι ο 7ετής και ο 10ετής τίτλος που ετοιμάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δεν ξεχνούν ότι η βαθμολογία της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους παραμένει πολύ κακή. Επισήμως, το αξιόχρεο της Ελλάδας, είναι σε τέτοιο επίπεδο που οι ελληνικοί τίτλοι θεωρούνται junk (σκουπίδια). Οι βαθμοί που έχουν τώρα οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι είναι Standard and Poor’s: Β-, Fitch: B-  και Moody’s: Caa2. Για να μπορεί να πει κανείς ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ο βαθμός θα πρέπει να ανέβει από ΒΒΒ- ή Baa1 και πάνω.  Από αυτό το όριο τα ομόλογα γίνονται άξια επένδυσης (investment grade). Ο λόγος που παρά την χαμηλή βαθμολογία, οι επενδυτές θέλουν να δανείσουν την Ελλάδα, είναι ότι οι «κακοί βαθμοί» έχουν απομείνει από την κρίση και τώρα η χώρα αναμένεται να αναβαθμιστεί. Άρα και τα χρήματά τους θα πάρουν πίσω και θα βγάλουν μεγάλο κέρδος, επειδή τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημαντικά υψηλότερες αποδώσεις σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη του Ευρώ.

 Ρυθμιστής η ΕΚΤ, αλλά το QE… αργεί

Όλα μπορεί να αλλάξουν, αν η ΕΚΤ αποφάσιζε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και αυτό δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, θα μπορούσε να υπάρξει μία ένδειξη πριν από το Eurogroup της 22 Ιανουαρίου. Αυτό θα έφερνε σημαντική βελτίωση στην αγορά και θα επιτάχυνε τις διαδικασίες αναβάθμισης της Ελλάδας από τους Οίκους αξιολόγησης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/314077-Oi-xenoi-ependytes-proexophloyn-ten-exodo-apo-to-mnemonio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...