Οι παίκτες του ΠΑΟΚ που έπαιξαν Μουντιάλ

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ που έπαιξαν Μουντιάλ

Aφιέρωμα για την σχέση της ομάδας με το Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε στην επίσημη ιστοσελίδα της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Σε αυτό καταγράφονται οι παίκτες που ενώ φορούσαν τη φανέλα του Δικεφάλου του Βορρά αγωνίστηκαν στην κορυφαία διοργάνωση του ποδοσφαίρου στον πλανήτη.

Αναλυτικά:

«Η ιστορία μας ξεκινάει το 1990. Ο Μαγκντί Τολμπά πραγματοποιεί μία εξαιρετική σεζόν με την φανέλα του ΠΑΟΚ και λαμβάνει πρόσκληση από τον προπονητή της Εθνικής Αιγύπτου για να εκπροσωπήσει την χώρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας. Μαζί του και τα αδέρφια Χασάν, η μεταγραφή των οποίων στον Δικέφαλο κλείνει πριν την σέντρα του Μουντιάλ.

O Τολμπά γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία παίκτης του Δικεφάλου που συμμετέχει στην διοργάνωση περνώντας στην ιστορία. Στην Ιταλία καταγράφει δύο συμμετοχές, αλλά η Αίγυπτος αποκλείεται από τους ομίλους με δύο ισοπαλίες κόντρα σε Ολλανδία και Ιρλανδία και μία ήττα με 1-0 από την Αγγλία.

Ο δεύτερος ενεργός παίκτης του ΠΑΟΚ που πάει Μουντιάλ είναι Έλληνας. Βρισκόμαστε στο μακρινό 1994 και η πατρίδα μας συμμετέχει για πρώτη φορά στη γιορτή του ποδοσφαίρου. Προπονητής ο Αλκέτας Παναγούλιας και μέλος της 23άδας ο Αλέξης Αλεξίου που αγωνίζεται βασικός στο τελευταίο ματς του ομίλου κόντρα στη Νιγηρία. Η Εθνική μας ηττάται τόσο από τους Αφρικανούς όσο κι από Αργεντινή, Βουλγαρία επιστρέφοντας στην Ελλάδα με απολογισμό 0-10 τερμάτων.

Το 1998 στην διοργάνωση της Γαλλίας οι φίλοι του ΠΑΟΚ απολαμβάνουν το τουρνουά χωρίς… άγχος καθώς κανένας παίκτης μας δεν δίνει το παρόν. Παρόλα αυτά, μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανακοινώνονται οι μεταγραφές των Μουντιαλικών Αντόλφο Βαλένσια (Κολομβία) και Πατρίς Αμπαντά Ετόνγκ (Καμερούν).

Το 2002, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και την Νότιας Κορέας αντιπρόσωπος του ΠΑΟΚ είναι ο Ιφέανι Ουντέζε. Η κλήρωση φέρνει την Νιγηρία σε όμιλο «θανάτου» κόντρα σε Αγγλία, Αργεντινή και Σουηδία. Ο αμυντικός του Δικεφάλου παρακολουθεί από τον πάγκο την ήττα της πρεμιέρας με 1-0 από τους Αργεντινούς, αλλά παίζει βασικός στα δύο επόμενα, με τους Σούπερ Αετούς να μένουν στο 0-0 με την Αγγλία και να χάνουν 2-1 από τη Σουηδία.

Μετά το τέλος του τουρνουά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την απόκτηση του Μάρεκ Κοσμίνσκι, ο οποίος συμμετείχε στον Μουντιάλ με την Πολωνία παίζοντας και στους τρεις αγώνες της φάσης των ομίλων.

Το 2006 ο ΠΑΟΚ παίρνει… ρεπό και το 2010 τρεις ποδοσφαιριστές ταξιδεύουν στη Νότια Αφρική. Οι Κώστας Χαλκιάς και Στέλιος Μαλεζάς εξαργυρώνουν την πολύ καλή σεζόν τους και είναι στις επιλογές του Ότο Ρεχάγκελ δίχως να καταφέρουν να έχουν χρόνο συμμετοχής.

Ο τρίτος είναι ο Πάμπλο Κοντρέρας που γίνεται ο πρώτος παίκτης του Δικεφάλου που πανηγυρίζει πρόκριση στα νοκ άουτ. Η Χιλή καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση του ομίλου, αφού κερδίζει με 1-0 την Ελβετία και τις Ονδούρες, ενώ την τρίτη αγωνιστική γνωρίζει την ήττα με 1-2 από τους Ισπανούς. Στους 16 συναντά τη Βραζιλία και αποχαιρετά τη διοργάνωση. Ο Κοντρέρας αγωνίζεται κόντρα στις Ονδούρες και τη Σελεσάο.

Στη Νότια Αφρική παρών είναι κι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης που μετά το Μουντιάλ επιστρέφει στον ΠΑΟΚ. Ο Σάλπι κόντρα στη Νιγηρία γίνεται ο πρώτος Έλληνας που βρίσκει δίχτυα σε Μουντιάλ, ενώ η Εθνική κερδίζει με 2-1 και παίρνει τους πρώτους βαθμούς της στην διοργάνωση. Την τελευταία αγωνιστική η Αργεντινή αποδεικνύεται απροσπέλαστο εμπόδιο και η ήττα με 0-2 τερματίζει το ταξίδι, με το αντιπροσωπευτικό μας να πληρώνει την ήττα από την Νότια Κορέα.

Επόμενος σταθμός το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο ερχομός του Ιβάν Σαββίδη γεμίζει το ρόστερ της ομάδας με Έλληνες διεθνείς. Η Εθνική Ελλάδας κερδίζει στα προκριματικά το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο και πανηγυρίζει για πρώτη φορά την συμμετοχή της σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις.

Με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι και τους Γιώργο Τζαβέλλα, Παναγιώτη Γλύκο , Κώστα Κατσουράνη, Δημήτρη Σαλπιγγίδη και Αλέξανδρο Τζιόλη στην αποστολή ρίχνεται στη μάχη του Μουντιάλ. Κατσουράνης και Σαλπιγγίδης αγωνίζονται στην ήττα της πρεμιέρας από την Κολομβία με 3-0, ο πρώτος ξεκινάει βασικός στην λευκή ισοπαλία με την Ιαπωνία, αλλά αποβάλλεται στο 28′ με δεύτερη κίτρινη, ενώ ο Σαλπιγγίδης περνάει σαν αλλαγή. Στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής ο Σάλπι παίρνει φανέλα βασικού, ενώ στο 24′ ο Γλύκος μπαίνει στο παιχνίδι στη θέση του τραυματία Καρνέζη, η Ελλάδα κερδίζει με 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και παίρνει την πρόκριση για τα νοκ άουτ.

Εκεί συναντά την Κόστα Ρίκα. Ο Σαλπιγγίδης ξεκινάει βασικός και αποχωρεί στο 69′, ενώ ο Κατσουράνης περνάει σαν αλλαγή στο 78′. Οι Κοσταρικανοί παίρνουν το προβάδισμα, αλλά ο Παπασταθόπουλος ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις και οδηγεί το παιχνίδι στην παράταση που τελειώνει 1-1. Στα πέναλτι ο Κέιλορ Νάβας σταματάει τον Φάνη Γκέκα και η Ελλάδα αποκλείεται.

Παράλληλα το Καμερούν συμμετέχει σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο κόντρα σε Βραζιλία, Κροατία και Μεξικό. Γνωρίζει τρεις ήττες με το Σαρλ Ιτάνζ κάτω από τα δοκάρια και στα τρία παιχνίδια. Ο κίπερ του Δικεφάλου πληρώνει την γενική αγωνιστική ανυπαρξία της ομάδας του και δέχεται εννιά γκολ, ένα από το Μεξικό και τέσσερα από Βραζιλία και Κροατία.

Δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι αυτές των Ρικάρντο Κόστα και Κρίστιαν Νομπόα. Οι δύο παίκτες συμμετέχουν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας με την Πορτογαλία και το Εκουαδόρ αντίστοιχα, αλλά παίρνουν μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, έξι μήνες αργότερα, τον Γενάρη του 2015.

Οι Αμρ Ουάρντα και Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ετοιμάζονται να μπουν στο αεροπλάνο για τα γήπεδα της Ρωσίας και να δώσουν το παρών στην φετινή διοργάνωση και είναι βέβαιο ότι θα τραβήξουν τα βλέμματα των φίλων του Δικεφάλου».

Πηγή filathlos.gr

Πηγή: http://www.kontranews.gr/SPOR/333683-Oi-paiktes-toy-PAOK-poy-epaixan-Moyntial ΣΠΟΡ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...