Οι 4 ελαφρύνσεις για τους 140.000 που έχασαν το ΕΚΑΣ

Κυριακή 24/07/2016 – 17:41

ΕΚΑΣ

Τρόπους ελάφρυνσης του βάρους  που σηκώνουν  140.000 συνταξιούχοι, από την απώλεια του ΕΚΑΣ, εξετάζει η κυβέρνηση, με τα επιτελεία των υπουργείων Εργασίας και Οικονομίας να αναζητούν έναν συνδυασμό μέτρων που θα αντισταθμίσουν την απώλεια του επιδόματος. Το θέμα θα συζητηθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, που θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, υπό το αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερεις είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους εξελίσσεται το σχέδιο ελάφρυνσης.

Μέτρα ελάφρυνσης για το ΕΚΑΣ

Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ: Με τον φόρο του 2016, να είναι ακριβότερος για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα περιθώρια να μειωθεί ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από αυτοτελή έκπτωση που ενδέχεται να επιβληθεί μετά την εκκαθάριση του φόρου, μόνο σε αυτή την κατηγορία φορολογούμενων.

-Έκδοση Κάρτας Σίτισης: Την ώρα που έρευνες δείχνουν την επιβράδυνση της κατανάλωσης στην αγορά και τα νοικοκυριά να κόβουν ακόμα και βασικά προϊόντα, το υπουργείο Εργασίας, εξετάζει τα περιθώρια έκδοσης κάρτας αλληλεγγύης για τους περίπου  140.000 συνταξιούχους. Αυτό θα σήμαινε μία ελάφρυνση από 70- 200 ευρώ το μήνα. Ένα μέτρο που ήδη έχει ολοκληρώσει με επιτυχία 13εις ενεργοποιήσεις για τους 148.000 δικαιούχους.

-Μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα: Το βάρος της φαρμακευτικής δαπάνης είναι μεγάλο, ειδικά για τους συνταξιούχους και τα συναρμόδια υπουργεία, εξετάζουν το κατά πόσο θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής τους.     

-Μειωμένες εισφορές στον ΕΟΠΥΥ: Οι εισφορές υπέρ υγείας, είναι ένα σημαντικό «ψαλίδι» στο εισόδημα των συνταξιούχων καθώς από τον Αύγουστο του 2015, είδαν μείωση έως και 180 ευρώ στις συντάξεις τους οι δικαιούχοι του ΙΚΑ, μετά την έκδοση εγκυκλίου που επέβαλε την  αναδρομική αύξηση κατά 2% υπέρ των εισφορών του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή οι εισφορές έχουν ανέβει στο 6%, από 4% που ήταν προηγουμένως. Εδώ εξετάζεται πως θα μπορούσε να μειωθεί αυτό το ποσοστό.

Το πιο εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό μέτρο, θεωρείται από πολλούς,  η έκδοση κάρτας Σίτισης που θα έδινε στους συνταξιούχους την δυνατότητα να πραγματοποιούν αγορές με κάθε φόρτισή της.  Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε σχετικά πως, για την περικοπή του ΕΚΑΣ και τους λόγους της συγκεκριμένης ενέργειας, ότι «όποιος έχασε το ΕΚΑΣ έχει δίκιο να παραπονιέται, αλλά έρχονται μέτρα που θα ενισχύσουν όσους το έχασαν».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...