Ο Α. Τσίπρας φέρνει τη συζήτηση για δαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

Ο Α. Τσίπρας φέρνει τη συζήτηση για δαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επαναφέρει το θέμα διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοντονής είπε πως «πρέπει να τεθεί, κατά τη γνώμη μου, το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα».

Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια και τη συμφωνία με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους, ετοιμάζει ήδη την επόμενη κίνησή του: τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας με μοχλό την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας είπε ότι με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική αυτή η σχέση, προσθέτοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός εγκαίρως άνοιξε το ζήτημα και θα πάμε στις απαραίτητες θεσμικές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες δημοσιεύει η «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τη συζήτηση για την αναθεώρηση τον επόμενο μήνα, παρότι επισήμως, ως νομικό κείμενο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

«Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές. Και το Κράτος και η Εκκλησία έχει να επιτελέσει ένα σπουδαίο ρόλο, στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας, οπότε θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου αλλά και περισσότερης ελευθερίας στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία είναι κάτι το οποίο όλοι πρέπει να το θέλουμε» πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Υπέρ του διαχωρισμού τάχθηκε με δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, λέγοντας ότι θα δώσει μάχη στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, όπου αναμένεται ζωηρή συζήτηση όπως είπε, για να περάσουν οι απόψεις του.

«Είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησιάς γιατί θα συσπειρώσει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε τη Δευτέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης.

«Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησιάς είναι σημαντικότερες από το όνομα των Σκοπίων» πρόσθεσε σημειώνοντας πάντως ότι μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός με τη συμφωνία της Εκκλησίας.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/335602-O-A-Tsipras-phernei-te-syzetese-gia-dachorismo-Kratoys-Ekklesias ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...