Ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «εκνευριστική» την πολιτική του Τραμπ έναντι της Ευρώπης

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «εκνευριστική» την πολιτική του Τραμπ έναντι της Ευρώπης

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «εκνευριστική» την πολιτική του έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προφανώς, μας εκνευρίζει όταν ο πρόεδρος Τραμπ παρουσιάζει την Ευρώπη σαν εχθρό των ΗΠΑ, στο ίδιο επίπεδο με τη Ρωσία και την Κίνα, ή ακόμη όταν θέτει ανερυθρίαστα υπό αμφισβήτηση το NATO», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με τη συμμετοχή ρουμάνων διπλωματών στο Βουκουρέστι.

«Μοιάζει παράλογο το ότι εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε αναγκασμένοι να διερωτώμεθα πώς να αντιδράσουμε στους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς, που επιβάλλονται για λόγους εθνικής ασφαλείας», συνέχισε, πριν σχολιάσει ότι αυτός ο «παραλογισμός» ίσως αποτελεί αντανάκλαση μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας.

Το προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ «”Πρώτα η Αμερική” ήταν ήχος συναγερμού. Η απάντησή μας σε αυτό οφείλει να είναι: “Η Ευρώπη ενωμένη», έκρινε ο Χάικο Μάας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας προέτρεψε την ΕΕ να προετοιμαστεί για μια «νέα παγκόσμια τάξη», να γίνει πολύ λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, εξωθώντας την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προχωρήσει στη διευκρίνιση ότι αυτή είναι η προσωπική άποψη του υπουργού.

Τη Δευτέρα ο Μάας — στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) — κάλεσε την ΕΕ να καταρτίσει μια «κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας άξια του ονόματος αυτού», καθώς και να προχωρήσει στην «αμυντική ένωση», ενώ πρόσθεσε πως η αρχή της ομοφωνίας έχει οδηγήσει συχνά σε μια πολιτική του «ελάχιστου κοινού παρονομαστή».

«Πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε πεδία όπου οι αποφάσεις της πλειοψηφίας θα γίνονται αποδεκτές από όλα τα κράτη μέλη», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ακόμη, ο Χάικο Μάας έκρινε ότι χώρες όπως η Γερμανία και ο Καναδάς πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια «συμμαχία υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας» για να αντιμετωπίσουν διασπαστικούς παράγοντες και δυνάμεις όπως ο Τραμπ, η Ρωσία και η Κίνα.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/340821-O-Germanos-YPEX-charakterizei-ekneyristike-ten-politike-toy-Tramp-enanti-tes-Eyropes ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...