Ο Ερντογάν βάζει τους Τούρκους να καίνε δολάρια μπροστά στις κάμερες!

Ο Ερντογάν βάζει τους Τούρκους να καίνε δολάρια μπροστά στις κάμερες!

Στη δίνη βαθιάς οικονομικής κρίσης η Τουρκία!  Με την Οικονομία σε ελεύθερη πτώση, η κυβέρνηση τραβάει το σκοινί της αντιπαράθεσης  με τις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να ενώσει τον κόσμο απέναντι σε έναν εξωτερικό εχθρό και να μην αναζητήσει ευθύνες στο εσωτερικό για την κατάρρευση της λίρας. Η ακραία ρητορική και η στοχοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ώθησαν τους πολίτες της γειτονικής χώρας σε πρωτοφανείς ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες η καταστροφή αμερικανικών προϊόντων και η καύση δολαρίων! Σε μία ενέργεια εντυπωσιασμού, πολίτες φαίνονται σε βίντεο να τεμαχίζουν αμερικανικά νομίσματα με μίσος, ενώ άλλοι τα φτύνουν, τα χρησιμοποιούν ως χαρτομάντιλα για… ρινικό καθαρισμό και στο τέλος τα καίνε!  Πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα νομίσματα φαίνονται πλαστά και σε ορισμένα από τα βίντεο είναι ξεκάθαρα απλές φωτοτυπίες, καθώς είναι ασπρόμαυρα. Η κριτική που ασκείται εντός και εκτός Τουρκίας, είναι ότι πρόκειται για σκηνοθετημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει την ρητορική αντιπαράθεσης, πλαισιώνοντας τους «πολεμικούς» λόγους του κ. Ερντογάν, ενάντια στους «εχθρούς» από τη Δύση.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις, απειλούν να βυθίσουν την Τουρκία σε απύθμενο πηγάδι. Η διακύμανση της λίρας, που θυμίζει διαδρομή από τρενάκι του τρόμου, και η ελεύθερη πτώση της τουρκικής οικονομίας, αναγκάζουν τον κ. Ερντογάν να αναζητεί νέους συμμάχους, νέα υποστήριξη απέναντι στις επιδεινούμενες σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Με την πόρτα της Ευρώπης να παραμένει κλειστή, μετά και την προτροπή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς προς τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, η μόνη διέξοδος απομένει οι χώρες του Κόλπου. Η βοήθεια από το «αμερικανικό» ΔΝΤ θα ήταν σαν παράδοση του Τούρκου Προέδρου στις πιέσεις των αγορών. Διεθνείς αναλυτές, συμφωνούν ότι σε λίγο καιρό μπορεί αυτή να είναι και η μόνη λύση. Προς το παρόν, με την Ρωσία να μην είναι διατεθειμένη να επενδύσει μεγάλα ποσά για την ενίσχυση της Τουρκίας και τις χώρες του κόλπου να βοηθούν διστακτικά, οι αγορές παραμένουν προσεκτικές.  

Η «δαμόκλειος σπάθη» πιθανών νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ παραμένει. Οι οικονομικές κυρώσεις που ήδη επέβαλε η Ουάσιγκτον, με αφορμή τη μη απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, υποκρύπτουν τις υποβόσκουσες δυναμικές ενός μείζονος γεωπολιτικού παιγνίου αναδιανομής σφαιρών επιρροής και επικυριαρχίας, με κύριους πρωταγωνιστές τις δύο υπερδυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία), την Ε.Ε. και σημαντικούς περιφερειακούς παίκτες, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ και το Ιράν, που εξελίσσεται με φόντο τον έλεγχο των παγκόσμιων ενεργειακών ροών.

«Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε»

Παρά τις εισηγήσεις των ψυχραιμότερων, ο Πρόεδρος Ερντογάν, πέρασε στην αντεπίθεση διαμηνύοντας ότι θα αντικρούσει όλους όσοι παίζουν «παιχνίδια» με την οικονομία της Τουρκίας. ΄Μόλις Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από δύο μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της εθνικής Οικονομίας από δύο σημαντικούς οίκους αξιολόγησης και εν μέσω ισχυρής νομισματικής κρίσης, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι θα «αντικρούσει» όλους εκείνους που παίζουν «παιχνίδια» με την οικονομία της χώρας, ζητώντας την στήριξη του τουρκικού λαού, απέναντι στους «εχθρούς» της χώρας.  

Σε μια αρνητική διεθνή συγκυρία, η οικονομία των 900 δισ. δολαρίων , η οποία έχει και το μεγαλύτερο χρέος από όλες τις αναδυόμενες οικονομίες, δέχεται το αλλεπάλληλο σφυροκόπημα της νομισματικής κρίσης, των κυρώσεων, των υποβαθμίσεων και τέλος, των  απειλών για περαιτέρω κυρώσεις. Το τελευταίο, τρομάζει τους επενδυτές και δημιουργεί φόβους για επιδείνωση το 2019.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/340340-O-Erntogan-bazei-toys-Toyrkoys-na-kaine-dolaria-mprosta-stis-kameres ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...