Ο Κώστας Σκανδαλίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Ο Κώστας Σκανδαλίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του kontra και στον Γιώργο Μελιγγώνη παραχώρησε συνέντευξη ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Μιλώντας για την απλή αναλογική είπε πως οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά μόνο αν είναι ανώδυνες. Υπάρχουν αποφάσεις που είναι πολλή σημαντικές. Αν δεν υπάρχει πλειοψηφία σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, τότε το ΔΣ δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Δεν είμαι κατά του πιο αναλογικού συστήματος από αυτό που ίσχυε. Πράγματι έπρεπε να γίνει πιο αναλογικό. Χρειαζόταν όμως πρώτα μια εσωτερική αναδιάρθρωση των δήμων. Και παράλληλα να αναβαθμιστεί και η αντιπολίτευση στους δήμους. Όχι όμως αυτή η διάλυση. Δηλαδή να πάνε σε κάθε κοινότητα, και όποιος θέλει να κατεβάσει έναν συνδυασμό μόνος του και ανεξάρτητα από τον δήμαρχο. Αυτό δημιουργεί τρομακτικό πρόβλημα στην τοπική κοινωνία.

Για την κατάτμηση των περιφερειών της Β Αθηνών ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως το 2003 είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση Σημίτη την ίδια ακριβώς κατάτμηση που έγινε και τώρα. Δεν είχε γίνει τότε γιατί συνάντησα μεγάλη αντίδραση και στο διυπουργικό συμβούλιο αλλά και στη Βουλή. Δεν έπρεπε να γίνει όμως μόνο για τη Β΄ Αθήνας και για την Περιφέρεια Αττικής.

Έπρεπε να γίνει για όλες τις μεγάλες Περιφέρειες που είναι πάνω από δέκα έδρες. Τώρα έγινε μία μερική μεταρρύθμιση. Χρειαζόταν να γίνει μεγαλύτερη. Έπρεπε να ψηφίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού.
Εμείς δεν δεχόμαστε την απλή αναλογική που ψήφισε μονομερώς η κυβέρνηση. Αν θέλει η κυβέρνηση σήμερα να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση που να τα περιέχει όλα αυτά για να γίνει μια συζήτηση και να ψηφιστεί εμείς έχουμε καμία αντίρρηση.

Αλλά να ξαναψηφίσουμε την απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση δεν θα το κάνουμε και η κυβέρνηση ματαιοπονεί αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξαναφέρει τέτοιο θέμα και  να ξαναψηφιστεί.

Χρειαζόμαστε συνεννόηση, Πρέπει ο λαός να ξαναενωθεί. Αυτές οι πολώσεις δεν οδηγούν πουθενά. Η κυβέρνηση και τα κόμματα θα έπρεπε να μπουν σε έναν διάλογο διαφορετικού τύπου. Θα μπορούσαμε να δώσουμε πιο μόνιμες και πιο θεσμικές λύσεις για το θέμα της Δημοκρατίας. Δυστυχώς δεν το κάνουμε και αυτό είναι σε βάρος της χώρας.

Τον Ιούλιο του 2015 υπήρξε μία ενότητα των πολιτικών δυνάμεων για να μην φύγει η χώρα από του ευρώ. Δεν μπορούσε σε εκείνη τη φάση ο κύριος Τσίπρας να αναλάβει μια ευρύτερη πρωτοβουλία για έναν διάλογο και για μια διαφορετική στάση ώστε να υπάρξει μια εθνική γραμμή η οποία αν την επιδίωκε όλος ο ελληνισμός ενωμένος  θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να την πετύχει.

Μια πολιτική στο όνομα της αριστεράς που είναι μια πολιτική θα έλεγα λαϊκισμού, και όχι μια σοβαρής προοδευτικής πρότασης. Εγώ δεν αρνούμαι συλλήβδην και να χαρακτηρίσω κάποιο μη προοδευτικό κόμμα. Δεν ισχύουν αυτά που υπήρχαν παραδοσιακά. Άλλαξε ο κόσμος. Άλλαξαν πάρα πολύ τα πράγματα. Κυριαρχούν πλέον δύο κινήματα. Ένα συντηρητικό με ακροδεξιές τάσεις, που βλέπετε να σαρώνει και την Ευρώπη σε ένα μεγάλο βαθμό. Και υπάρχει από την άλλη μεριά ένα κίνημα λαϊκισμού το οποίο0 έρχεται στην κυβέρνηση στο όνομα του αντισυστήματος και τελικά φτιάχνει το δικό του σύστημα και κάνει το ίδιο μια συντηρητική πολιτική. Αυτό πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή.  
Απέναντι στην πόλωση μόνο ένα μήνυμα εθνικής και λαϊκής ενότητας θα μπορούσε να απαντήσει στα προβλήματα της επόμενης μέρας.

Εμείς λέμε πως έχουμε τον δικό μας δρόμο, τη δική μας στρατηγική. Είναι αυτόνομη.  Θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα. Ήδη επεξεργαζόμαστε την μετεκλογική πλατφόρμα.

Σε ερώτηση για την «πολιτική οικογένεια» του ΚΙΝΑΛ στην Ευρώπη, τους Ευρωσοσιαλιστές, οι οποίοι λένε ότι η χώρα πάει καλά και για ένα πιθανό ρήγμα του Κινήματος Αλλαγής με τους ευρωσοσιαλιστές, ο κ. Σκανδαλίδης είπε:

Το αν η χώρα πάει καλά το ξέρουν οι Έλληνες, και το ξέρει ο απλός κόσμος που κάθε μέρα φτωχοποιείται περισσότερο και που κάθε μέρα τα προβλήματα μεγαλώνουν. Αλλά και ο κύριος Μοσκοβισί πιστεύω ότι έκανε ένα τεράστιο λάθος γιατί παρενέβη στα εσωτερικά της χώρας ως μη όφειλε. Από εκεί και μετά, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι σε κρίση. Βλέπετε τι γίνεται και στην Γερμανία και παντού. Δεν έχει διαμορφώσει ακόμα μια ευρωπαϊκή πρόταση. Το Κίνημα Αλλαγής είναι οργανικό στοιχείο της σοσιαλδημοκρατίας.

Οι δηλώσεις του κύριου Ραγκούση ήταν απαράδεκτες. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι έχουμε κάνει στροφή προς τη Νέα Δημοκρατία, και σας παραπέμπω στις ομιλίες της κας Γεννηματά κάθε μέρα. Αυτό είναι στο παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που ο καθένας προσπαθεί να μας τραβήξει προς το μέρος του. Εμείς δεν έχουμε πάει με καμία μεριά. Εμείς δεν λέμε συνέχεια για εκλογές.
Μιλώντας για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών ο κ. Σκανδαλίδης είπε:

Πιστεύω πως αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όμως είναι φανερό πως αυτήν την εποχή διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα στην περιοχή. Η χώρα δέχεται τεράστιες πιέσεις. Και από την μεριά των Αμερικανών με τη λογική ότι την θωρούν έναν σταθερό σύμμαχο που θα έπρεπε να βοηθήσει στο να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ. Αντίθετα η Ρωσία, λόγω της σλαβικής επιρροής και της θρησκείας θέλει να έχει μια επιρροή στα Βαλκάνια. Οπότε γίνεται μια αντιπαράθεση στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων.

Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει σταθερή τη συμμαχία της και παράλληλα να διατηρεί όσο είναι δυνατόν το πολυδιάστατο της πολιτικής. Νομίζω, ο τρόπος που χειρίστηκε τα θέματα αρχικά η κυβέρνηση μάλλον μας ξάφνιασε. Τώρα άκουσα τον κύριο Τζανακόπουλο πως είναι σε μια φάση να ρίξει τους τόνους και το θέμα να θεωρηθεί λήξαν. Πρέπει να διατηρηθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Μετά από πολύ καιρό αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι τα ανοίγματα που έκανε με τον κύριο Λαφαζάνη και τον κύριο Κοτζιά, που έλεγαν ότι θα έρθουν χρήματα από τη Ρωσία και θα μας λύσουν τα οικονομικά προβλήματα, ήταν μια φενάκη. Τα πράγματα ήταν πολύ πιο σκληρά από ότι τα φανταζόμασταν. Εδώ χρειάζεται μια σταθερή πολιτική για να καθορίσουμε τον ρόλο μας στην περιοχή, ο οποίος πρέπει να είναι καταλυτικός για τα επόμενα χρόνια.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/337515-O-Kostas-Skandalides-sto-kentriko-deltio-eideseon-toy-Kontra ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...