Ο Λαφαζάνης νομίζει ότι είναι ο Λένιν – Δείτε τι σημαίνει Iskra (Φωτό)

Ο Λαφαζάνης νομίζει ότι είναι ο Λένιν - Δείτε τι σημαίνει Iskra (Φωτό)
Τον Βλαντιμίρ Λένιν και μία επαναστατική εφημερίδα της τσαρικής Ρωσίας θυμήθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας.

Στην εκδήλωση για τα πέντε χρόνια της Iskra, της ιστοσελίδας που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε πως το όνομα του site σημαίνει στα ρωσικά «σπίθα».

«Και η Iskra ήταν η πρώτη επαναστατική εφημερίδα του Λένιν στα σκληρά τσαρικά χρόνια της Ρωσίας, η οποία δικαίωσε πλήρως τον τίτλο της», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, εξηγώντας ότι από εκεί πήρε το όνομά της και η ιστοσελίδα.

Η συγκεκριμένη πολιτική εφημερίδα ιδρύθηκε ως το επίσημο όργανο του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος των Εργαζομένων. Το σύνθημά της ήταν «Από τη σπίθα θα ανάψει η φωτιά».

Αρχικά τη διαχειριζόταν ο Βλαντιμίρ Λνιν. Η πρώτη της έκδοση κυκλοφόρησε στη Λειψία, την 1η Δεκεμβρίου του 1900. Αλλες εκδόσεις βγήκαν στο Μόναχο (1900-1902) και στη Γενεύη από το 1903.

Οταν ο Λένιν ήταν στο Λονδίνο (1902-1903), η εφημερίδα έβγαινε από ένα μικρό γραφείο. Το 1903, μετά από τη διάσπαση του κόμματος, ο Λένιν αποχώρησε και η εφημερίδα πέρασε στον έλεγχο των Μενσεβίκων και συνέχισε να εκδίδεται έως το 1905.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...