Ο Μητσοτάκης εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων

Ο Μητσοτάκης εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων

Καρατομεί τον Άδωνι, κόβει βαρόνους

Αποφάσεις για τον έλεγχο του κόμματος που θα προκαλέσουν αναταράξεις – Τρανταχτά ονόματα θα τραντάξουν την παράταξη και την ηγεσία της ΝΔ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Ισχυρές πιέσεις, πολλές εισηγήσεις, αλλά και αυστηρές νουθεσίες από βαρόνους της Νέας Δημοκρατίας δέχεται ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης να καρατομήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, ενώ την ίδια στιγμή έχει σχεδόν αποφασίσει να κόψει από τα ψηφοδέλτια βαρόνους της γαλάζιας παράταξης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ένα βήμα πριν από την απόφαση να καταργήσει τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων, με στόχο κυρίως τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά αυτό θα συμπαρασύρει και τον έτερο αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, για τον οποίο λέγεται ότι θα του «χρυσώσει το χάπι» με την υπόσχεση ότι όταν γίνει η ΝΔ κυβέρνηση θα τον ορίσει υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και παράλληλα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Στη σκιά της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με φόντο την οικονομία και κυρίως διάφορα σκάνδαλα, όπως η Νovartis για την οποία δίνει μεγάλη έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου, στοχοποιώντας και τον Αδ. Γεωργιάδη, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κάνει, όπως λέγεται πίσω από τις γαλάζιες κουρτίνες, επανεκκίνηση.

Ο ίδιος φέρεται να έχει πειστεί ότι δεν αποτελεί πλέον ισχυρό όπλο ο Αδ. Γεωργιάδης και περισσότερο πρόβλημα του δημιουργεί παρά τον διευκολύνει και τον βοηθάει στην προσπάθειά του να γίνει Πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει να απολογείται άλλο και να βρίσκεται υπό πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ που τον εγκαλεί ότι υιοθετεί ακροδεξιές απόψεις και θέσεις, έχοντας τον Αδ. Γεωργιάδη στην αντιπροεδρία του κόμματος.

Ακόμα και προ ημερών με την τραμπούκικη, άναδρη και φασιστική επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, η πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν έντονη προς τον Κυρ. Μητσοτάκη που βρέθηκε και πάλι στη γωνιά, καθώς του ετέθη το θέμα ότι στην κορυφή της ηγεσίας της ΝΔ ακούγονται ακροδεξιές απόψεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, από τη στιγμή που αποφάσισε να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό, φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό του προφίλ, λέγεται από καλά πληροφορημένες πηγές, δεν σκοπεύει να θολώσει το μήνυμά του και ως εκ τούτου η κίνηση να καρατομήσει τον Αδ. Γεωργιάδη είναι μονόδρομος.

Στα μέσα της εβδομάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια ακόμη κίνηση να διαφοροποιηθεί από τον Αδ. Γεωργιάδη. Αν και στην πρωτολογία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, χαρακτήρισε ναρκοπέδιο την έξοδο στις αγορές, φωτογραφίζοντας ως ενδεδειγμένη μέθοδο την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, στην δευτερολογία του άλλαξε θέση. «Ουδέποτε έχουμε ζητήσει πιστοληπτική γραμμή και πρέπει να σταματήσετε να ψεύδεστε» είπε ακυρώνοντας και την στάση του Αδ. Γεωργιάδη που πολλάκις έχει τοποθετηθεί υπέρ της επιτακτικής ανάγκης υιοθέτησης της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

 

«Καθαρίζει» βαρόνους

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ με το πρόσχημα της ανανέωσης ετοιμάζεται να θέσει εκτός ψηφοδελτίων παλαιούς βουλευτές που έχουν τουλάχιστον 4-5 θητείες στη Βουλή. Επίσης, δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να θέσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τους πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι όμως έχουν θέσει βέτο.

Ακόμη σκέπτεται να μετακινήσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος και του έχει διαμηνύσει ότι είναι στρατιώτης της παράταξης και πηγαίνει οπουδήποτε, αλλά να μην διανοηθεί κανείς να παίξει με το όνομά του.

Όσον αφορά τους παλαιούς βουλευτές, υπάρχει η σκέψη στο συνέδριο που θα γίνει στα τέλη του έτους, να κατατεθεί πρόταση από συνέδρους, φίλα προσκείμενους στον Κυρ. Μητσοτάκη, η πρόταση να τεθούν εκτός ψηφοδελτίων πρόσωπα που έχουν 4-5 θητείες στη Βουλή. Με δεδομένο, ότι στις πρόσφατες εκλογές για εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών και συνέδρων, έχει την πλειοψηφία, θα επικαλεστεί την απόφαση του συνεδρίου και άρα με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί να καμφθούν οι αντιδράσεις.

 

Δέσμιος του Σαμαρά

Το ζήτημα με τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι πως θα αντιδράσει ο Αντ. Σαμαράς που φέρεται ακόμα και τώρα να δίνει γραμμή στη ΝΔ πως θα κινηθεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο Κυρ. Μητσοτάκης με την ομιλία του στη Βουλή επί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση εγκατέλειψε _άλλη μια υποχώρηση στον πρώην Πρωθυπουργό_ την εκπεφρασμένη θέση του για εκλογές το φθινόπωρο και ουσιαστικά ευθυγραμμίστηκε με τον Άδωνι Γεωργιάδη για προσφυγή στις κάλπες «εδώ και τώρα».

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τον περασμένο μήνα στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος επέμεινε στο αίτημα για εκλογές το φθινόπωρο, πλέον πήγε πίσω από τη δήλωση Γεωργιάδη για εκλογές ακόμη και την «επόμενη Κυριακή», ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε το αίτημα της Φώφης Γεννηματά, διαβεβαιώνοντάς την πως «δεν θα τα χαλάσουμε» στην ημερομηνία!

Το κρίσιμο είναι η απόφαση για τον Αδ. Γεωργιάδη πως θα εκληφθεί από τον Μεσσήνιο πολιτικό. Εάν τελικώς προχωρήσει και δεν υπάρξει αλλαγή πλάνων την ύστατη στιγμή, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στη ΝΔ, καθώς η αντίδραση του Αδ. Γεωργιάδη θα είναι πολύ μεγάλη λόγω και της στενής του σχέσης με τον Αντώνη Σαμαρά.

Για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι μονόδρομος, λένε φιλελεύθερα στελέχη της ΝΔ, να απαλλαγεί από τον Αδ. Γεωργιάδη και σημείωναν την προ ημερών προκλητική δήλωσή του για το ex officio στέλεχος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και δήμαρχο Άργους – Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσο, που είχε αποκαλέσει «προδότη» τον Γ. Μπουτάρη, μετά τον ξυλοδαρμό του από ακροδεξιούς στη Θεσσαλονίκη.

«Τι θέλετε να κάνουμε, να τον δείρουμε; Κατέβασε την ανάρτηση. Είπε ότι δεν την έκανε ο ίδιος και πως την έκανε συνεργάτης του, δεν είμαι δικαστής για να τον κρίνω» διερωτήθηκε στο κανάλι της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκαλώντας αρνητικά σχόλια και έδωσε βέβαια το επιχείρημα σε πολλούς συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, να πουν στον πρόεδρό τους, ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να καρατομηθεί.

 

Διχασμός στο Σκοπιανό

Η περίπτωση Σαμαρά δεν είναι απλή και φαίνεται πως επηρεάζει τη στάση του Μητσοτάκη και στο Σκοπιανό που παρά τις πιέσεις που δέχεται από ισχυρούς παράγοντες του εξωτερικού (σ.σ. όπως αποκάλυψε η Kontranews την περασμένη Κυριακή) να συναινέσει στην λύση που θα βρεθεί, ακόμα είναι διχασμένος.

Αν και αρχικά σκεπτόταν να ψηφίσει η ΝΔ την πρόταση που θα ερχόταν στη Βουλή και θα περιέχει δύο όρους: σύνθετη ονομασία και erga omnes. Τα μηνύματα όμως του Σαμαρά τον ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει και πήγε στη γραμμή: «Ναι, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, αλλά η κακή κυβέρνηση που δεν μας ενημερώνει, που κάνει μυστική διπλωματία…». Μόνο που στο θέμα αυτό υπάρχει και ενδοοικογενειακή σύγκρουση με την Ντόρα Μπακογιάννη να του διαμηνύει ότι δεν μπορεί στο όνομα του λαϊκισμού και της υποχώρησής του στην εθνική υστερία του Σαμαρά, να βάλει τη ΝΔ στο περιθώριο και εκτός εθνικής γραμμής.

«Αυτό που συμβαίνει με τον Μητσοτάκη είναι ότι έχει συμβιβαστεί με ένα κόμμα το οποίο έχει μετακινηθεί σαφώς δεξιότερα από την εποχή Καραμανλή, μέσω του Αντώνη Σαμαρά» δήλωσε (ΕΡΤ) ο Γιάννης Λούλης, πρώην σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή, ενισχύοντας την άποψη πολλών ότι η συμπόρευση του Μητσοτάκη με τον Σαμαρά – Γεωργιάδη μόνο ζημιά κάνει στη ΝΔ.

 

Σκιές με τον Καραμανλή

Νέες φωτιές έχουν ανάψει στη σχέση Κυρ. Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή με την κίνηση του πρώτου με την ομιλία του στη Βουλή να επιρρίψει ευθύνες ουσιαστικά στον πρώην Πρωθυπουργό για το «κάψιμο της Αθήνας το 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και να αφήσει αιχμές στην πρωθυπουργία του για τη χρεοκοπία της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια αποστροφή του λόγου του «χρέωσε», ηθελημένα ή μη, τη χρεοκοπία της χώρας στα «δεινά του 2009 και του 2010», προκαλώντας τεράστιο εκνευρισμό στην καραμανλική πτέρυγα.

«Αυτοί είστε. Είστε δηλαδή η μετενσάρκωση όλων των δεινών που στην ουσία έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009 και το 2010» ήταν η χαρακτηριστική φράση που άναψε φωτιές.

Κατά μια άποψη καραμανλικών, ο Κυρ. Μητσοτάκη επειδή φλερτάρει με τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ και με άλλους έχει ήδη συμφωνήσει σε αξιοποίηση σε μελλοντική του κυβέρνηση, εάν ο ελληνικός λαός του δώσει εντολή, συνειδητά αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από τον Κ. Καραμανλή. «Θέλει με αυτό τον τρόπο να κερδίσει περισσότερο την στήριξη των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ» με την αποδόμηση του Κ. Καραμανλή, λένε οι πιο μυημένοι.

Επίσης δεν ήταν τυχαία η κίνησή του να μιλήσει για το 2008 και τα επεισόδια στην Αθήνα, καθώς στόχευσε εκτός από τον Καραμανλή και τον τότε υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρόεδρος της ΝΔ λησμόνησε ότι η τότε κυβέρνηση, μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, με δική της απόφαση -και για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά- συγκράτησε πέρα από κάθε όριο και μέτρο τις αστυνομικές δυνάμεις του κράτους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/333042-O-Metsotakes-en-meso-asphyktikon-pieseon ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...