Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και στον Γιώργο Μελιγγώνη παραχώρησε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μιλώντας για την κλιμάκωση στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε πως:

Το βλέπω με μια μεγάλη επιφύλαξη ως προς τους χειρισμούς και με μεγάλη αγωνία για τις σχέσεις των δύο χωρών. Γιατί η Ρωσία είναι μία πάρα πολύ μεγάλη χώρα. Αν θέλεις να κάνεις τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνεις τίποτα. Προβαίνεις με μονομερείς ενέργειες. Κάνεις τις ενέργειες χωρίς να ανακοινώνεις τίποτα. Από τη στιγμή που κάνεις δημόσια ανακοίνωση θα πρέπει να πεις και το τι συνέβη. Αν δεν το κάνεις αρχίζουν και οι θεωρίες συνωμοσίας. Όπως αυτά που είπε ο κύριος Ζάεφ για την εμπλοκή κάποιων Ελλήνων επιχειρηματιών, μετά τα πήρε πίσω και μετά δημιουργείται σύγχυση. Και στο τέλος αναρωτιέται κανείς «καλά, υπάρχει λόγος να γίνονται όλα αυτά;». Εγώ δεν βλέπω κανέναν λόγο.

Τελικά ποια είναι η επόμενη ημέρα των ελληνορωσικών σχέ4σεων μετά από αυτό; Πιστεύω ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Οι χειρισμοί τέτοιων θεμάτων γίνονται στο πλαίσιο της διπλωματίας χωρίς δημόσιες ανακοινώσεις.

χρ

Ο κ. Καμμένος βράβευσε έναν Ρώσο. Τον στρατιωτικό ακόλουθο. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση απελαύνει διπλωμάτες. Τι συμβαίνει; Ποια είναι η γραμμή της κυβέρνησης;

Γιατί να κάνουμε όλη αυτή την κουβέντα και να μην υπάρξει μια ανακοίνωση που να λέει για την απέλαση των δύο διπλωματών; Τι νόημα έχει αυτή η κουβέντα, με υπαινιγμούς και θεωρίες συνωμοσίας και υποθέσεις; Δεν είναι σωστό αυτό. Ενδεχομένως, η κυβέρνηση να γνωρίζει κάποια περισσότερα πράγματα. Ας μας τα πει λοιπόν. Όλα πρέπει να βγουν στο φως.

Χρειάζεται μια καθαρή κουβέντα με τη ρωσική κυβέρνηση, μια προσέγγιση έτσι ώστε η χώρα μας να έχει και προς την πλευρά της Ανατολικής Ευρώπης, τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μια ισότιμη σχέση, ανοιχτή, πολιτική, διπλωματική, οικονομική.  Μην ξεχνάμε ότι με τη Ρωσία έχουμε μία σχέση η οποία μας φέρνει κάθε χρόνο περίπου 1,5-2 εκατομμύρια τουρίστες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μια μεγάλη χώρα. Επηρεάζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσεις. Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα υπερασπιζόμαστε την εθνική μας ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, την εξωτερική μας τάξη και ασφάλεια. Αυτά είναι προφανή. Στο πλαίσιο αυτής της ισότιμης συνεργασίας θα πρέπει να υπάρξει μια επαναπροσέγγιση.

Έχω την εντύπωση ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών ανοίξαμε ένα θέμα το οποίο μεγαλώσαμε περισσότερο από ότι είναι. Το Σκοπιανό δεν είναι το μεγαλύτερο ζήτημα της χώρας μας. Ούτε της περιοχής. Το ζήτημα της ονομασίας δεν δημιουργεί καμία μεγάλη αστάθεια. Άνοιξε γιατί ήθελε να το ανοίξει η κυβέρνηση. Φιλοδοξεί να το  κλείσει, αλλά εδώ υπάρχει μια σειρά από ζητήματα.

χρ

Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι του αρέσει που είναι Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχει και Βόρεια Ιρλανδία είπε. Αλλά οι Βορειοιρλανδοί, και το Ιρλανδικό κράτος είναι ομοεθνείς. Η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα είναι ομοεθνείς. Το ίδιο και η βόρεια με τη νότια Υεμένη. Εμείς τι είμαστε; Μακεδόνες, με την έννοια αυτή υπάρχουν και στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Δηλαδή κάτοικοι της Μακεδονίας.

Είναι αυτό που είπε ο Ζάεφ.  Ότι δώσαμε erga omnes όνομα και οι Έλληνες μας έδωσαν erga omnes ταυτότητα και γλώσσα. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Δεν ξέρω ακριβώς τα κείμενα αλλά χρειάζεται πάρα πολλή μεγάλη προσοχή. Η περιοχή μας θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι πολύ ασταθής. Επανερχόμαστε στα προ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πράγματα και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή.

Να θυμίσω ότι οι Γερμανοί, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν κυρίαρχοι στα Βαλκάνια. Όπως επίσης και οι Σοβιετικοί. Τώρα που αποχωρούν οι Αμερικανοί ας δούμε τι συμβαίνει γύρω – γύρω και ας είμαστε πολύ προσεκτικοί. Και κυρίως στο τι υπογράφουμε. Όχι για το τι θα γίνει σε έναν χρόνο αλλά τι θα γίνει σε βάθος χρόνου και για τις επόμενες γενιές στην πορεία της πατρίδας μας στα Βαλκάνια, που είναι μια ασταθής περιοχή, και στην Ευρώπη.

χρ

Παίρνοντας την ευθύνη αυτών που λέω, επαναλαμβάνω ότι το ονοματολογικό δεν ήταν το σημαντικότερο ζήτημα που θα έπρεπε να λυθεί. Από τη στιγμή που υπάρχει μια σειρά άλλων θεμάτων που θα πρέπει να δούμε, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε προβλήματα στο εσωτερικό μας, τη στιγμή που έχουμε ανάγκη από ατσάλινη ενότητα και συνεργασία ως έθνος, ενόψει μιας σειράς από κινδύνους που διαμορφώνονται στο ανατολικό μας μέτωπο. Όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τη συνολικότερη αστάθεια που υπάρχει στα πολεμικά μέτωπα της Μέσης ανατολής. Και το Κυπριακό βέβαια.

Η κα Γεννηματά εξέφρασε μια καθολική άποψη. Αλλά όταν ανοίγουμε τέτοια θέματα θα πρέπει να το κάνουμε με όρους εθνικού διαλόγου και εθνικής συμφωνίας. Άνοιξε ένα ζήτημα για να δημιουργήσει θέματα στα υπόλοιπα θέματα. Το βρήκε μπροστά της η κυβέρνηση. Τώρα τρέχει από πίσω και η απόδειξη είναι ότι κάθε μέρα δημιουργούνται μια σειρά από κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Πολλές φορές παίρνουν το λόγο πολλά ακραία στοιχεία. Δημιουργούνται προβλήματα. Και κυρίως αυτό που δεν πρέπει να γίνεται στη χώρα μας, είναι κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, κάποιος να πετάει ένα σπίρτο μέσα στην κοινωνία και να βάζει φωτιές. Αυτό είναι πολύ κακό.

Έβλεπα ποιοι ήταν στην πλατεία Συντάγματος. Ήμουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και τους έβλεπα ποιοι ήταν αυτοί με τα τύμπανα και το αν είχαν αγκυλωτούς σταυρούς στο μπράτσο, και κάποιοι άλλοι στην πάνω πλατεία. Αυτοί ήταν μαζί. Αν κάνουμε αυτήν την κουβέντα, θα πρέπει να κάτσουν οι σημερινοί κυβερνώντες να κάνουν ουσιαστική αυτοκριτική, να αποδώσουν και στον εαυτό τους ευθύνες για ότι έχει συμβεί και να δούμε και σήμερα αν υπάρχουν τέτοιοι με τους αγκυλωτούς σταυρούς να τους απομονώσουμε. Και να απομονώσουμε γενικώς τα αντιδραστικά και ακροδεξιά στοιχεία που ενυπάρχουν αυτή τη στιγμή ανάμεσά μας. Τους αντιμετώπισα ως υπουργός ασφάλειας της χώρας και πολύ πριν από την κρίση. Τους μαχαιροβγάλτες και τους δολοφόνους. Αλλά με αυτούς τους μαχαιροβγάλτες, πάρα πολλοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλοι, ήταν στις πλατείες. Την 5η Μάϊου στο πρώτο μνημόνιο, κάποιοι από αυτούς ήταν μπροστά. Για να καταλάβουν τη Βουλή. Αλλά από πίσω ακριβώς, δεν τους εμπόδισαν κάποιοι άλλοι.

Για την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως:

Κάναμε μια προσπάθεια η οποία ήταν δύσκολη. Πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές κατευθύνσεις συγκεντρώθηκαν για να διαμορφώσουν κάτι καινούριο. Οι περισσότεροι από εμάς, ο βασικός κορμός ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Και άρα είχαμε και ένα πλαίσιο αντιλήψεων και συνεργασίας μεταξύ μας. Είναι προφανώς δύσκολο αυτό το εγχείρημα. Έγινε μεγάλη προσπάθεια. Υπήρξαν εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Η κα Γεννηματά υπερέβην πολλές φορές τον εαυτό της. Έκανε πολλές υποχωρήσεις. Δημιούργησε τις προϋποθέσεις για έναν κοινό τόπο.

Στο τέλος  όμως υπήρξαν διαφωνίες, και το Ποτάμι αποχώρισε. Αυτό δεν είναι θανατηφόρο. Δεν είναι καλό βεβαίως. Δεν είναι ευχάριστο. Αν η συμβίωση αυτή στα κόμματα δεν είναι καλή δεν χρειάζεται κάθε μέρα να υπάρχουν χάσματα και καθημερινά τα κόμματα να εκπέμπουν διαφωνίες και ένα  κακό κλίμα. Να γίνεται ένας διάλογος. Πολλές φορές να τσακωνόμαστε μεταξύ μας αλλά στο τέλος να επικρατεί πάντα μια άποψη, η οποία προέρχεται πάντα από την πλειοψηφία.

Ορθώς προχωράμε μπροστά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε αυτήν την επιλογή. Είναι σεβαστή και νομίζω ότι τα πράγματα μέρα με τη μέρα σταθεροποιούνται για να οδηγηθούμε πλέον στην προεκλογική περίοδο που είναι και το ζητούμενο.

Σωστά έπραξε η κα Γεννηματά όσον αφορά τη γραμμή για τη συμφωνία των Πρεσπών. . Είναι εκλεγμένη αρχηγός από τη βάση του κόμματος. Αυτός που έχει πάρει την εντολή για να λαμβάνει αποφάσεις, και μάλιστα τόσο κρίσιμες για τόσο ευαίσθητα θέματα είναι η κα Γεννηματά. Οπότε ορθώς πήρε αυτήν την απόφαση. Ορθώς και οι διαφωνούντες είχαν διαφορετική άποψη. Εκπροσωπούν κάποιες παραμέτρους, κάποιες συνιστώσες αν θέλετε, στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, αλλά ο κύριος εκφραστής, ο εκλεγμένος ηγέτης που έχει την εντολή να  εκφράζει αυτές τις απόψεις είναι οι κα Γεννηματά. Θέλουμε δεν θέλουμε.

Η κα Γεννηματά εξέφρασε την πλειοψηφούσα άποψη. Απόδειξη είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των φίλων του ΚΙΝΑΛ ήταν υπέρ αυτής της άποψης. Δεν υπήρξε καμία αυθαίρετη ή αυταρχική λειτουργία της κας Γεννηματά.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία περίοδο που δεν έχουν συγκροτηθεί ουσιαστικά εκλεγμένα όργανα. Δεν υπάρχουν αποφάσεις. Αν υπήρχε μία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γύρω από αυτά τα ζητήματα, προφανώς και ο κύριος Θεοχαρόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος θα υποχρεούται να τοποθετηθεί με βάση της αποφάσεις αυτές. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, άρα η όποια χαλαρότητα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό. Τα κόμματα δεν μπορούν να λειτουργούν σαν σύλλογοι προβληματισμού, όπου ο καθένας διατυπώνει την άποψή του, και στη συνέχεια, αφού τον ακούνε και ψηφίζουν, να λέει στο τέλος «εγώ θα κάνω το δικό μου». Αυτό δεν είναι σωστό.

Σε ότι αφορά το Ποτάμι νομίζω ότι πλέον πήρε το δρόμο του και πήρε την κοίτη του και πάει σε μία κατεύθυνση πολλή διαφορετική από αυτή του Κινήματος Αλλαγής. Άρα ο κύριος Θεοδωράκης ως πρόεδρος του Κόμματος, και οι βουλευτές του, προφανώς μετά από μία ψηφοφορία έχουν πάρει μια απόφαση. Αυτό το θέμα έκλεισε. Αν υπάρχουν ενδεχομένως ζητήματα συνεργασιών στο μέλλον, στον ευρύτερο αυτό χώρο, είναι ένα ζήτημα το οποίο μένει για να το δούμε.

Για αυτούς που προσπαθούσαν να μπουν στη Βουλή τότε, τα έζησα ως υπουργός Δημόσιας Τάξης τα έζησα προσωπικά και είδα όλο αυτό το φαινόμενο της βίας που ζήσαμε και πληρώθηκε με αίμα. Χάθηκαν άνθρωποι.  Σκοτώθηκαν παιδιά. Υπήρξαν τραυματισμοί ανθρώπων.
Υπήρξε ένα κλίμα βίας και μίσους. Αυτό το καλλιέργησαν κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα. Κόμματα, κινήσεις και άνθρωποι. Ας κάνουν την  αυτοκριτική τους, τώρα που βλέπουμε όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία εγώ καταδικάζω. Ας μην κάνουμε ότι δήθεν δεν γνωρίζουμε πως εμφανίστηκαν όλα αυτά. Υπάρχουν οι γεννήτορες αυτών των φαινομένων, και οφείλουμε όλοι μαζί να τα καταδικάσουμε αλλά και να τα αποτρέψουμε στο μέλλον.

Ο Γιώργος Μελιγγώνης αναφέρθηκε στη δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή, του κου Παναγούλη που είχε πει πως εύχεται όλοι αυτοί που ψηφίζουν μνημόνια να μην έχουν την τύχη του  Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη, τον οποίο ως γνωστό είχαν λιντσάρει μέχρι θανάτου. Χωράει ο κ. Παναγούλης ξανά στο Κίνημα Αλλαγής;, ρώτησε τον πρώην υπουργό ο Γιώργος Μελιγγώνης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε :

Γιατί;, Μόνο ο κύριος Παναγούλης είναι; Τον επικαλείστε επειδή ακούγεται πως θέλει να έρθει στο ΚΙΝΑΛ Δεν το ξέρω. Ακούω. Όταν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα, τότε θα πάρω θέση. Δεν μπορώ να παίρνω θέση σε φήμες.  Αλλά δεν είναι μόνο ο Παναγούλης. Υπάρχουν πολλοί «Παναγούληδες». Οι οποίοι ασχημονούσαν και μέσα στη Βουλή και εκτός Βουλής. Και έχουν κάνει ακρότητες. Αυτοί που έβγαιναν με τα μαγνητόφωνα, όπως ο κύριος Χαϊκάλης. Ότι πληρώνονταν οι βουλευτές για να ψηφίσουν τον κύριο Σταύρο Δήμα;

Δεν πρέπει να γυρίσουμε εκεί, γιατί αυτά είναι μαύρα χρόνια. Ήταν η χαρά των φασιστών, η χαρά των ακροδεξιών, η χαρά των  ακραίων και η χαρά της ανομίας. Με ενέργειες της πολιτικής συμβαίνουν όλα αυτά. Ας τα περιορίσουμε, γιατί την ανάγκη της νομιμότητας στη χώρα την έχουν πρωτίστως οι αδύναμοι άνθρωποι, οι φτωχοί. Που μπαίνουν στα σπίτια τους τα βράδια και ληστεύουν και σκοτώνουν, και μετά στη συνέχεια οι  πιο πλούσιοι, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν και μία ασφάλεια. Όλοι αυτοί, και όλα αυτά τα φαινόμενα καταλήγουν στο έγκλημα.
Για την κατάτμηση στη Β΄ Αθηνών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε πως:

Για να μην λέμε μεγάλες κουβέντες, ήταν μία απόφαση που έπρεπε να ληφθεί εδώ και χρόνια. Και θεωρώ ότι είναι εξυγιαντικό και σωστά έγινε. Για το που θα πολιτευτώ θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση με την ηγεσία του κινήματος και να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Αυτό λέει η λογική και αυτό επιβάλει και η τάξη των πραμάτων.

Δεν πιστεύω, κάθε τόσο, όποιου του καπνίσει, ή όποιος θεωρεί ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για αυτόν, φέρνει αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η άποψή μου είναι κατηγορηματικά όχι. Πιστεύω ότι αυτές οι συζητήσεις έπρεπε να είχαν προηγηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό με συναντήσεις και συνεννοήσεις με όλα τα κόμματα έτσι ώστε να έχουμε έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος ασφαλώς θα είναι αναλογικότερος από τον σημερινό. Όχι με απλή αναλογική. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα προβληματικό σύστημα. Έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο ατύπως. Δεν είναι ώρα να συζητάμε για προεκλογικά συστήματα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε συνέντευξη του Ηλία Νικολακόπουλου στην Αυγή, ο οποίος θεωρεί αυτοκτονική την στρατηγική του κινήματος αλλαγής, και ενώ θα έπρεπε για να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει έντονα αντιδεξιά χαρακτηριστικά ταυτίζεται έντονα με όλα τα ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είναι δίκαιος ο Ηλίας σε αυτά που λέει, διότι δεν είναι αυτή η στάση του Κινήματος Αλλαγής. Μην ξεχνάμε ότι κυβερνητικό κόμμα δεν είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από ενάμιση χρόνο η κα Γεννηματά έλεγε ότι μας χωρίζει άβυσσος με τη Νέα Δημοκρατία. Και σήμερα το ίδιο λέει. Και στέκεται απέναντι σε όλα τα κόμματα. Στα δύο μεγάλα κόμματα στέκεται ακριβώς στο κέντρο και με την ίδια απόσταση. Το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να οργανώσει θέσεις οι οποίες θα του συγκροτήσουν μία αυτόνομη πορεία. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Διότι δεν είναι το μεγάλο κόμμα το οποίο έχει το ρεύμα της νίκης για να πάρει την κυβέρνηση αύριο. Προσπαθεί ας σταθεί στα πόδια του ένα νέο εγχείρημα και είναι δύσκολο να συγκροτήσει αυτές τις θέσεις. Ούτε με ΝΔ ταυτίζεται ούτε και με ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι ζητάει εκλογές, ορθώς τις ζητάει, γιατί είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και οι αντιπολιτεύσεις πάντα ζητούν να φύγει η κυβέρνηση, αν κατά τη γνώμη τους κάνει κακό στη χώρα και να έρθουν κάποιες άλλες δυνάμεις. Είναι μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού παιχνιδιού.

Η επόμενη μέρα μετά από την 21η Αυγούστου είναι η εφαρμογή μιας σειράς αποφάσεων και δεσμεύσεων που έχουν ψηφιστεί προ διμήνου στη Βουλή. Το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο. Το οποίο είναι ένα πολύ σκληρό πράγμα. Ουσιαστικά η χώρα είναι στον γύψο για τα επόμενα 4-5 χρόνια, με την έννοια των μεγάλων πλεονασμάτων που πρέπει να κατακτήσει. Πιστεύω ότι έχει μία ευκαιρία η χώρα. Όχι γιατί μπαίνουμε στην 21η Αυγούστου, αλλά γιατί πια έχει σταθεροποιηθεί η χώρα.

Δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος να βγούμε από το ευρώ, έχει κατά κάποιο τρόπο βελτιωθεί και οριστικοποιηθεί η κατάσταση για τα επόμενα χρόνια για το χρέος. Άρα έχουμε ένα καθαρό πεδίο. Τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση για να υπηρετήσει τους στόχους της χώρας και τις ελπίδες των ανθρώπων; Να δημιουργήσει δουλειές. Πως γίνονται οι δουλειές; Μέσα από επενδύσεις. Μπορούν σήμερα να έρθουν στην Ελλάδα επενδυτές με τις φορολογικές συνθήκες που υπάρχουν; Δεν θα έρθει κανείς. Εκτός από τον τομέα του τουρισμού δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη χώρα.

Με προβληματίζει η στάση πολλών υπουργών της κυβέρνησης, που λένε ότι εμείς έχουμε υπερπλεονάσματα και θα τα μοιράσουμε στο τέλος του χρόνου. Δηλαδή κάποιοι ομολογούν ότι τσακίζουν τον κόσμο στη φορολογία καθημερινά. Όποιος εργάζεται του παίρνουν τα 2/3 του εισοδήματός του και μετά υπερηφανεύονται ότι μάζεψαν λεφτά και τα δίνουν όπου θέλουν αυτοί. Αυτό είναι δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη; Υπάρχει περίπτωση να πάμε μπροστά έτσι; Δεν υπάρχει περίπτωση. Χρειάζεται να ξαναδούμε από την αρχή όλο το πεδίο της οικονομίας και της ανάπτυξης. Δηλαδή μικρότερη φορολογία, κίνητρα για τις επενδύσεις, κίνητρα για την απασχόληση, πολλές δουλειές. Καλοπληρωμένες δουλειές. Όσο θα αυξάνεται η απασχόληση τόσο θα ανεβαίνουν και οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Διότι αν δεν ανέβουν και έχουμε μισθούς 375 και 475 ευρώ δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κάθεται κανείς και να εργάζεται σε αυτήν τη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει άμεσα τη λογική των επιδομάτων και των χαρτζιλικιών στο όνομα της δήθεν κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό το ζήτημα μπορεί να ρυθμιστεί με πολλά χρήματα για τους ανθρώπους αυτούς αλλά ταυτόχρονα να δώσει μια ώθηση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Οι άνθρωποι όταν γεννιούνται και μεγαλώνουν, και που σπουδάζουν τα παιδιά τους, κάποιος που παλεύει να σταθεί όρθιος στην κοινωνία και να προκόψει, δεν σκέφτεται ότι κάθε μήνα θα του δίνει κάποιος δύο κατοστάρικα έτσι. Αυτό είναι μια στραβή αντίληψη την οποία δεν αποδέχτηκε κανείς, και ιδιαίτερα όσοι γονείς ξόδεψαν χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/337768-O-Michales-CHrysochoides-sto-kentriko-deltio-eideseon-toy-Kontra ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...