Ο Νίκος Παππάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Ο Νίκος Παππάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδησεων του Kontra και στον Γιώργο Μελιγγώνη:

Είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Μια τομή στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική ιστορία της χώρας. Είναι η μέρα όπου κλείνει η περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα ήταν στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης. Αυτό μας γεμίζει με δυνατότητες και με αισιοδοξία για να συνεχίσουμε μια πορεία ανάκαμψης η οποία έχει ήδη αρχίσει και μέσα στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος. Και πρέπει αυτό να το υπογραμμίσουμε. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν ξεκίνησε χθες το βράδυ. Ξεκίνησε εδώ και καιρό Έχει ήδη πέσει κάτω από το 20% και την επόμενη τετραετία μπορεί να πέσει και κάτω από το 10%, αν συνεχιστούν οι προοδευτικές πολικές που έχουν μπει σε τροχιοδρόμηση.

Είναι απολύτως εμφανές ότι το διακύβευμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2019 θα είναι αν αυτή η πορεία ανάκαμψης θα συνεχιστεί ή  αν θα γυρίσουμε στις πολιτικές οι οποίες μας χρεοκόπησαν. Διότι έχει φανεί ότι η αντιπολίτευση δεν έχει βάλει μυαλό. Ζει αυτές τις ημέρες την μεγαλύτερη ιδεολογική και πολιτική της διάψευση. Από την αρχή του τρίτου προγράμματος  έλεγε ότι δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι δεν θα πάρουμε λύση για το χρέος, ότι δεν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, και αυτό το βασικό αφήγημα διαψεύδεται. Τι έχουν να πουν στον κόσμο; Και κυρίως, στους ανθρώπους που τους παρακολουθούν. Στους απλούς Νεοδημοκράτες.

Είπαν ότι αυτή η κυβέρνηση θα κατέστρεφε τη χώρα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε. Αυτό το αναγνωρίζουν άπαντες και διεθνώς. Και τώρα είμαστε ενώπιον πάρα πολύ σοβαρών διλημμάτων. Δεν φαίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει βγάλει συμπεράσματα από την πρόσφατη ιστορία. Αναμασάει τα παλιά success story της διακυβέρνησης Σαμαρά. Δεν μας έχει πει ποιες πολιτικές από αυτές που εφάρμοσε θέλει να αλλάξει, θέλει απλώς να τις επαναφέρει.

Είναι προφανές ότι νοσταλγούν τις εποχές που μπορούσαν με την απειλή των μνημονίων, της χρεοκοπίας και των αξιολογήσεων να μπορούν να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες σε ένα πλαίσιο πολιτικής και δημοκρατικής ομαλότητας δεν μπορεί να κερδίσουν την πλειοψηφία του λαού. Για παράδειγμα, έγινε μια πάρα πολλή σκληρή διαπραγμάτευση από την Όλγα Γεροβασίλη Οι δανειστές ήθελαν να μείνουμε στο 1 προς 5 για το δημόσιο. Δεν νομίζω ότι αρνούνται και τα στελέχη  και της αντιπολίτευσης ότι πάρα πολλή σοβαρές κοινωνικές δομές του δημοσίου έχουν υποστεί πλήγμα ακριβώς επειδή εφαρμόστηκαν οι πολιτικές  που εφαρμόστηκαν. Κερδίζει λοιπόν η Γεροβασίλη το 1 προς ένα και έρχεται η αντιπολίτευση και λέει όχι, ένα προς πέντε. Κερδίζει η κυβέρνηση την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να μπορέσουν και οι μισθωτοί εργαζόμενοι να δουν μία επιτάχυνση στην αύξηση των αποδοχών τους.

Μία αύξηση η οποία έχει ξεκινήσει , αλλά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα την επιταχύνουν. Η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι είναι αντιαναπτυξιακό μέτρο. Αυτός είναι ο πυρήνας των δύο πρώτων μνημονίων, στον οποίο επιμένω. Στη βάση αυτού του προγράμματος, το οποίο είναι αδύνατον χωρίς το κέλυφος μίας εξωτερικής πίεσης και ενός ιστορικού καταναγκασμού να επιβληθεί, με αυτό το πρόγραμμα θ πάνε να ζητήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού σε περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα.

Ο μεταμνημονιακός κορσές είναι σφιχτός αλλά υπάρχουν περιθώρια. Και έχουν ήδη διαφανεί και από το 2016 και από το 2017. Αυτή η κυβέρνηση, ακόμα και μέσα στο πρόγραμμα βρήκε τον τρόπο να διοχετεύσει τους πόρους οι οποίοι , όχι περίσσεψαν, αλλά εξοικονομήθηκαν  από τη συνετή δημοσιονομική πολιτική προς τα στρώματα που είχαν χτυπηθεί. Μέρισμα δόθηκε και το 2016 και το 2017. 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας είχαν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Και βεβαίως από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων πληρώνει χαμηλότερη εισφορά
Η αντιπολίτευση υπό το φως των ψηφισμένων μέτρων μιλάει για τέταρτο μνημόνιο.

Οπότε θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να τα συζητήσουμε και αυτά με δεδομένες τις οικονομικές πολιτικές οι οποίες θα κλειδώσουν με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα όπλα στη φαρέτρα της. Και θεσμικά όπλα, διότι δεν είμαστε υπό καθεστώς τρόικας, μνημονίων και αξιολογήσεων και υπό την απειλή χρεοκοπίας. Και έχουμε και το ευχάριστο γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ πάει πάρα, πάρα πολύ καλά. Η οικονομία μας τακτοποιημένη. Αυτό το βλέπουν και διεθνώς και εγχώρια οι επενδυτές. Για αυτό έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις. Για αυτό οι προοπτικές βελτιώνονται διαρκώς. Αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Προς το παρόν και στο μέλλον δεν θα είναι εφικτό ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής να ανακοινώνει το τι ακριβώς θα γίνει σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, σε μία τηλεοπτική εκπομπή. Περιέγραψα ποιοι είναι οι στόχοι μας και πως θα κινηθούμε. Και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε και εδώ να κερδίσουμε μία πάρα πολύ σημαντική νίκη.

Θα το δούμε πότε θα γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά είναι προφανές ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν. Και αυτές που αυτοτοποθετούνται στο συντηρητικό τόξο, αυτονόητα στα μάτια του λαού είναι ενάντια στην αύξηση του μισθού, αλλά και όσες δυνάμεις  τοποθετούνται στο κέντρο και στην κεντροαριστερά.

Η δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού θα κινείται σε μεγάλη πλειοψηφία. Και υπό το φως αυτής της εκτίμησης εμείς είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε και τα αυτιά μας  σε ακραίες κριτικές και χαρακτηρισμούς που ακούγονται εναντίον μας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί για λόγους πολιτικής αγοράς να εκστομίζουν κάποια στελέχη  τους ακρότητες, οι οποίες νομίζω ότι υπό το φως της πραγματικότητας δεν έχουν καμμία τύχη να συζητηθούν στα σοβαρά. Αλλά όταν θα έρθουν τα πραγματικά διλήμματα στη Βουλή, εκεί που όλοι οι βουλευτές θα πρέπει να πούμε το μικρό ή το μεγάλο ναι ή όχι, εκεί θα βρεθούμε όλοι.
Είμαστε μακριά από τις τεράστιες προσδοκίες και ως κυβέρνηση και ως λαός Παγιώνεται όμως η αίσθηση η οποία ακουμπάει και στην πραγματικότητα. Ότι τα πράγματα έχουν γυρίσει και ότι είμαστε στη φάση της διαρκούς βελτίωσης. Η οποία μπορεί να έχει έναν συγκεκριμένο ρυθμό με τον  οποίο ξεδιπλώνεται, αλλά φαίνεται ότι είναι πάρα πολλή ισχυρή. Είναι ένα κύμα μακροοικονομικό, το οποίο είναι πάρα πολύ επίμονο και το οποίο είχε ξεκινήσει και πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Κάποιοι θα πρέπει να μείνουν στα του θεσμικού τους ρόλου. Και να μην νοσταλγούν τον παλιό τους ρόλο. Όταν έχουμε έναν κεντρικό τραπεζίτη, πρέπει να συμπεριφέρεται με βάση την περιγραφή της δουλειάς του. Εκφεύγει από αυτό όμως. Και αυτό είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση άγχους δικαίωσης  της οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε και όταν ήταν υπουργός Οικονομικών… είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Η οικονομική πολιτική που άσκησε ο κύριος Στουρνάρας ήταν αποτυχημένη. Αυτό φάνηκε και από τους ρυθμούς ανάπτυξης και από τον όγκο των θέσεων εργασίας που απωλέσαμε. Και ορθώς ο ελληνικός λαός αυτήν την οικονομική πολιτική την απέρριψε.

Κάποιοι αισθάνονται ότι ο σκληρός πυρήνας της ατζέντας της οικονομικής πολιτικής την οποία υπηρετούν δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς εξωτερικό καταναγκασμό. Αυτό τους ανησυχεί και προσδοκούσαν να πάμε σε προληπτική γραμμή πίστωσης ή να έχουμε παράταση του μνημονίου.

Ο θεσμικός διάλογος μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων εξελίσσεται. Αυτό που δεν συμβαίνει είναι ότι μέχρι στιγμής δεν κοιτάει ο καθένας τη δουλειά του. Η οικονομική πολιτική και οι προτεραιότητες χαράσσονται από την κυβέρνηση.  Η Κεντρική Τράπεζα έχει πολύ συγκεκριμένη δουλειά να κάνει, και οφείλει να μην συμπεριφέρεται ως πρώην υπουργός οικονομικών ο επικεφαλής της.

Απλά τα πράγματα. Ήμουν απολύτως σαφής ότι η σχέση αυτή γίνεται δύσκολη στο βαθμό που ο καθένας δεν κοιτάει τη δουλειά του. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι η καινούρια μέρα θα πρέπει να μας κάνει όλους να προσαρμοστούμε σε μία καινούρια πραγματικότητα. Τελειώσαμε με τα μνημόνια. Πάμε να δούμε τι πολιτικές θα εφαρμόσουμε. Αν κάποιοι επιμένουν ότι κάποια από τα πράγματα που έκαναν στο παρελθόν ήταν  επιτυχία, με συγχωρείτε, διαφωνούμε. Δεν πρέπει να το επαναλάβουμε.

Όταν διαλύθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εκτοξεύθηκε η ανεργία και πήγε στο 27%. Και έχει αρχίσει η συστηματική της μείωση από εκεί και μετά. Θα πρέπει να επανέλθουμε σε αυτές τις πολιτικές;

Με το παρελθόν πρέπει να τραβήξουμε μία πάρα πολλή σοβαρή  διαχωριστική γραμμή. Και θα περίμενα και από την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει την αυτοκριτική της. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Ο πρωθυπουργός έκανε κάποιες πολλή καίριες επισημάνσεις. Η υφεσιακή πορεία των δύο πρώτων προγραμμάτων είχε πολιτικά απότοκα. Γέννησε και πολιτικά γεγονότα. Και τα περιέγραψα με ακρίβεια. Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρετεί  το τραπεζικό σύστημα, πέραν από τους πολιτικούς ελέγχους, περνάει στη θέση του πρωθυπουργού, ήταν  ένα πολιτικό φαινόμενο.

Το γεγονός ότι με ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας  Καραμανλής χαρακτήριζε άκρα, τώρα είναι στη διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι και αυτό ένα πολιτικό φαινόμενο. Το γεγονός ότι ο φασισμός ξανασηκώνει κεφάλι, είναι και αυτό ένα πολιτικό φαινόμενο Και αυτά είναι ζητήματα τα οποία  θα πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά.  Δεν έχουμε καμμία πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια. Και ήταν πολλή καίρια η επισήμανση του πρωθυπουργού σε αυτά τα θέματα.

Την αυτοκριτική του ο κύριος Τσίπρας και όλοι μας την κάνουμε κάθε μέρα.  Και δεν είμαστε εμείς οι οποίοι έχουμε  πει πουθενά ότι και αυτή η πορεία της διακυβέρνησης  ήταν χωρίς λάθη.  Και θα σας έλεγα δε, ότι όποιος μιλάει για αυτοκριτική να κοιτάξει τι έκανε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός το Σεπτέμβρη και τον Αύγουστο του 2015, όταν εξάντλησε την πρώτη εντολή και έφερε μια συμφωνία.. Ρώτησε τον λαό αν πρέπει να συνεχίσει και πως. Ζήτησε από το λαό να κρίνει τα σωστά και τα λάθη. Όσα καταφέραμε και όσα δεν καταφέραμε. Αυτό δεν ήταν στις αξίες και στις  αρχές ούτε του κυρίου  Παπανδρέου, ο οποίος πήρε εντολή με το λεφτά υπάρχουν και έφερε το πρώτο μνημόνιο, ούτε  του κύριου Σαμαρά που πήρε την εντολή επαναδιαπραγμάτευσης και έφερε το δεύτερο μνημόνιο.

Οι ρίζες του κακού είναι πολλή βαθιές στην Ελλάδα. Δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να ξεμπερδεύεις  σε ένα καθεστώς μάλιστα εξωτερικής πίεσης με πάρα πολύ εύκολο τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μάχη μας απέναντι σε αυτό που λέμε διαφθορά και διαπλοκή πρέπει να ενταθεί. Να είναι αδιαπραγμάτευτη  και ανειρήνευτη.

Η διαφθορά και η διαπλοκή ήταν στις κακοδαιμονίες της Ελλάδας. Από τη μικροδιαφθορά η οποία χτύπαγε τον άνθρωπο ο οποίος πήγαινε να εξυπηρετηθεί σε μία δημόσια υπηρεσία και από την μεγάλου τύπου διαφθορά η οποία φούσκωνε τους λογαριασμούς των δημοσίων έργων, τα καθυστερούσε με αποτέλεσμα  να καθυστερεί και η ανάπτυξη. Μην σας πω για τον κλάδο της ψηφιακής πολιτικής, όπου έχουν γίνει κατά το παρελθόν σημεία και τέρατα.

Δεν πρέπει να μασάμε και εμείς τα λόγια μας. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στους κυβερνητικούς εταίρους για το ζήτημα τη επίλυσης του Μακεδονικού προβλήματος. Θωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει και μέσα στην ελληνική βουλή πλειοψηφία η οποία μπορεί να κάνει αυτή τη λύση που βρίσκεται στο τραπέζι να τελεσφορήσει και βεβαίως υπάρχει και χρόνος ο οποίος καθώς περνάει, και καθώς κυλάει το νερό στο αυλάκι να πειστούν ακόμα και οι δύσπιστοι ότι η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας, καθώς οι γείτονές μας θα κάνουν τα βήματα τα οποία αυτή προβλέπει, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Διεκδικούμε να πείσουμε και τον Πάνο Καμμένο ότι στην ολοκλήρωσή της, αυτή η συμφωνία θα είναι θετική. Και αν ανατρέξετε κι εσείς στα ρεπορτάζ των ημερών όπου το θέμα ήταν  καυτό και συζητούταν θα καταλάβετε βάζοντας κάτω τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή ότι υπάρχει πλειοψηφία θετική.

Έχουμε μια ΝΔ η οποία έχει υποστεί μια παταγώδη διάψευση. Μία Νέα Δημοκρατία η οποία αδυνατεί να εξηγήσει γιατί οι εφαρμοζόμενες από τη δική της διακυβέρνηση οικονομικές πολιτικές κατέληξαν σε μία  οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάρρευση και προστρέχει στα τα ακροδεξιά εφόδια με τα οποία έχει γεμίσει τα ρεζερβουάρ της. Και για αυτό βλέπουμε και  τον κύριο Γεωργιάδη και τον κύριο Βορίδη με τη γνωστή τους διαδρομή, από την οποία  δεν έχουν εγκαταλείψει τίποτα από όσα υποστήριζαν  όλα αυτά τα χρόνια, απλά  αισθάνονται σαν το ψάρι μέσα στο νερό στη Νέα Δημοκρατία, να εκστομίζουν αυτούς του τύπου τις κατηγορίες, και κάποιους καινούριους εκπροσώπους να λένε αυτά που λένε, τα οποία νομίζω χαρακτηρίζουν και τους ίδιους αλλά και τη Νέα Δημοκρατία και την ποιότητα  της αντιπαράθεσης την οποία επιθυμεί.
Έχουμε ένα κίνδυνο να σταματήσουμε να μιλάμε επί των πολιτικών θέσεων.

Και να μιλάμε αξιωματικά ότι  κάποιος είναι ακατάλληλος για τη διακυβέρνηση, επιζήμιος για τα εθνικά συμφέροντα. Δεν είναι έτσι. Εδώ έχουμε κάποια δεδομένα. Εφαρμόστηκαν κάποιες πολιτικές. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν εφαρμόστηκαν. Ότι ο λαός πρέπει να είναι στη φτώχεια, ότι δεν πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ότι δεν πρέπει να έχουμε συνδικάτα, ότι δεν πρέπει να έχουμε καθολική παροχή στην υγεία. Αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας των ιδεών μίας άκρας δεξιάς. Δυστυχώς αυτές οι ιδέες κυκλοφορούν πάρα πολύ άνετα πλέον και εντός αλλά και προς τα έξω από τη Νέα Δημοκρατία.

Αν ανατρέξουμε λίγο προς τα πίσω, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος του κύριου Καρατζαφέρη μεταπηδούν στη Νέα Δημοκρατία του κύριου Σαμαρά, τα οποία τα βάζει στην προθήκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς για να σαγηνεύσει κάποια ακροδεξιά ακροατήρια και ο κύριος Μητσοτάκης κάνει τη στρατηγική επιλογή αυτά τα στελέχη να τα βάλει στη διοίκηση, τα οποία έχουν και την πλήρη ηγεμονία αυτή τη στιγμή στη χάραξη της γραμμής της Νέας Δημοκρατίας και εκπέμπουν και αυτό το μίσους για την Αριστερά, το οποίο ας τους ενημερώσει κάποιος ότι δεν είναι και πολιτικά λειτουργικό.

είναι προφανές ότι οι ιδέες οι οποίες θέλανε κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μειώσεις των μισθών, αύξηση της εκμετάλλευσης και των ανισοτήτων στην Ελλάδα ντύθηκαν με το περίβλημα της διάσωση της χώρας τον καιρό του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Αυτές οι ιδέες βρέθηκαν σε μεγάλη υποχώρηση. Ο λαός μας έχει πειστεί ότι όπως κοιτάμε το δικό μας παιδί έτσι κοιτάμε και το παιδί του διπλανού μας. Για αυτό έχει σημασία η καθολική πρόσβαση στην Υγεία, ακόμα και για αυτόν που δεν έχει ασφάλιση. Ότι ο εργαζόμενος δικαιούται να έχει έναν ανθρώπινο μισθό. Αυτές οι ιδέες λοιπόν, επειδή βρίσκονται στο περιθώριο, νοσταλγούν τις στιγμές όπου μία εξωτερική πίεση και η απειλή της χρεοκοπίας τις έκανε μέσω του εκβιασμού να γίνονται εφαρμόσιμες.

Εδώ δεν μασάμε τα λόγια μας, έχουμε πει ότι η δική μας προσδοκία και θέληση είναι να διευθυνθεί ο άξονας στήριξης των πολικών που εφαρμόζουμε Η κάθε πολιτική δύναμη είναι έτοιμη να κάνει τις επιλογές της. Βέβαια θα πρέπει  κάποιοι να προσέξουν.  ΝΑ μην πέσουν σε πάρα πολλή θεμελιακές αντιφάσεις. Δεν μπορεί ένα βουλευτής ο οποίος  καθυβρίζει τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης να μπαίνει μέσα και να ψηφίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού ή την κατανομή του μερίσματος στο τέλος του 2018.  Ή μάλλον, θα σας έλεγα, ευχόμαστε να το κάνει, και τα βρισίδια σφουγγάρι. Στην πολιτική χρειάζεται και λίγη μεγαλοσύνη. Πρέπει να κάνουμε και υπομονή. Να ακούμε κάποια  πράγματα και να μην  αντιδράμε. Εκεί θα κριθούμε όλοι.  Μπορεί ορισμένοι να θεωρούν ότι για πολιτική τους επιβίωση πρέπει να σηκώσουν τους τόνους, να πετάξουν κορώνες, και να θεωρήσουν ότι αυτό μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Αλλά όταν έρθουν τα μέτρα τα οποία θα αποτυπώνουν τι θα σημαίνει η έξοδος από τα μνημόνια στη Βουλή, εκεί θα κριθούμε όλοι. Και αν υπερψηφίσουν, θα πρέπει όλα τα όλα να τα ξεχάσουμε.

Όσο για το Κίνημα Αλλαγής, να κάνει αυτό που νομίζει. Για τις δημοσκοπήσεις κρατήστε και μικρό καλάθι, διότι έχουν διαψευστεί στο παρελθόν. Μπορεί η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να έχει επιλέξει ότι πρέπει να καθυβρίζει τον Αλέξη Τσίπρα από το πρωί ως το βράδυ.  Αυτό είναι μια πολιτική επιλογή. θα έρθουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα στη βουλή. Θα τα καταψηφίσουν ή θα τα υπερψηφίσουν;

Θα έπρεπε να είναι μια αυτονόητη διαδικασία η πολιτική σύγκλιση. Καμμία φορά όμως είναι τόσο πεισματάρα η πραγματικότητα που μας φέρνει ενώπιον διλημμάτων και καταστάσεων τις οποίες υπολογίζαμε ότι δεν θα τις υποστούμε
Στο θέμα του Μακεδονικού, αυτό είναι το μέγιστο από τα ανεξήγητα. Διότι δεν είναι μόνο οι παραδόσεις του χώρου  του οποίου έφερε την ενδιάμεση συμφωνία με υπογραφή Ανδρέα Παπανδρέου κινούμαστε με αυτήν μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι και το γεγονός ότι δημόσια τα στελέχη του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος αλλαγής είχαν διατυπώσει θετική άποψη για τη συμφωνία, πριν δούμε την κυρία Γεννηματά να μας εκπλήσσει όλους, εκτός από κάποιους που είχαν πρόσβαση σε αυτήν και το προηγούμενο βράδυ.

Εμείς έχουμε μία πολλή σταθερή πολιτική, να συνεννοηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις και να εφαρμόσουν πολιτικές τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ως πολιτική γραμμή είναι στα όρια μιας αναμενόμενης πολιτικής  επιλογής του κυρίου Μητσοτάκη και της ομάδας στήριξης που έχει αυτή τη στιγμή μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Της εμφυλιοπολεμικής Δεξιάς. Της Δεξιάς η οποία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η Αριστερά βρέθηκε σε θέση διακυβέρνησης και βεβαίως συνταράσσεται θεμελιακά και στο επίπεδο των ιδεών και της καθημερινότητας από την πραγματικότητα ότι η Αριστερά είναι αυτή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτό καταγράφει η Ιστορία αυτό είναι που δεν αντέχουν.

Σε αυτό το θέμα πρέπει να αναρωτηθεί και η ίδια η κυρία Γεννηματά. Δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμη η στάση της η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτή που έχουν διατυπώσει πολλά στελέχη του χώρου αυτού, σε αντίθεση με θέσεις που διατυπώνουν οι ομογάλακτες δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής και σε  επίπεδο Ευρώπης. Στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πλέον είναι ενεργά συμμετέχων στις συσκέψεις του οι οποίες γίνονται πριν από τις συνόδους κορυφής. Εμείς καταθέτουμε την απορία μας.

Ο αρμόδιος για τον ανασχηματισμό είναι ο πρωθυπουργός. Οι υπουργοί δημοσίως δεν πρέπει να τοποθετούμαστε. Πρέπει να είμαστε από φειδωλοί ως αμίλητοι, γιατί ό,τι και να πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Δεν πρέπει να μειώνει τις δυνατότητες ή να δείχνει ότι προσπαθεί να επηρεάσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση τις αποφάσεις του πρωθυπουργού ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος.

Έχουν καταγραφεί πάρα πολλά ενδεχόμενα, αλλά αυτή η παράταξη και αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία έχει δείξει ότι έχει και στελεχιακό βάθος, και τον τρόπο να είναι αποτελεσματική όταν χρειάζεται και να επιταχύνει όπου αυτό επιβάλλεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς το κόμμα μας το οποίο κάθε άλλο παρά ρόλο κομπάρσου έχει, και πάρα πολλά στελέχη είμαστε και μέλη του πολιτικού συμβουλίου και της πολιτικής γραμματείας. Από μόνο του σηματοδοτεί  κάτι. Όλοι μας δεν τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά  στο να αντιστοιχήσουμε την οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική  και κοινωνική  του ακτινοβολία. Και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, να συναντήσουμε τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες έχουν στηρίξει τη διακυβέρνησή μας και να ανταποκριθούμε στη συντελεσμένη προοδευτική αριστερή παράταξη

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/340493-O-Nikos-Pappas-sto-kentriko-deltio-eideseon-toy-Kontra ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...