Ο Σουλτάνος Ερντογάν «έφαγε» και τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Ο Σουλτάνος Ερντογάν «έφαγε» και τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Κατηγορία

kchalkiadakis
Πέμπτη 05/05/2016 – 22:08

Ο Σουλτάνος Ερντογάν «έφαγε» και τον Αχμέτ Νταβούτογλου

ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Τον χαρακτηρισμό «Σουλτάνος του Βοσπόρου» ήρθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε άλλη μια επίδειξη ισχύος οδήγησε με τους χειρισμούς του στην έξοδο από την κυβέρνηση τον πρωθυπουργό του.

Μέσα σε πέντε ημέρες υποχρέωσε τον μέχρι πρότινος εκλεκτό του όχι μόνο να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού αλλά και να αποσυρθεί πλήρως από την πολιτική σκηνή.

Την παραίτησή του επιβεβαίωσε ο ίδιος Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο έκτακτο συνέδριο που συγκαλείται στις 22 Μαΐου.

Το γεγονός σημαίνει αυτόματα ότι ο κ. Νταβούτογλου θα αποχωρήσει και από την πρωθυπουργία της Τουρκίας, αφού στο καταστατικό του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος αναφέρεται ότι ο πρόεδρός του γίνεται αυτοδίκαια και πρωθυπουργός, όταν το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της θητείας του αλλά δεν θέλησε να ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά δηλώνοντας ότι «δεν θα εκστομίσει ούτε μία λέξη κατά του Ερντογάν, τη φιλία του οποίου εκτιμά πάνω απ’ όλα».

«Η τιμή του προέδρου μας είναι δική μου τιμή» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας «τους αγώνες που έδωσαν μαζί χέρι-χέρι».

Παράλληλα, κάλεσε το AKP να αποφύγει τυχόν διαιρέσεις, λέγοντας «μην τολμήσει κανείς να ανοίξει τις πύλες του διχασμού». Επίσης, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του ως βουλευτής στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Την ίδια στιγμή σε συνάντηση που είχε με βουλευτές του AKP ο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε την απόφαση για έκτακτο συνέδριο λέγοντας: «Με το καλό [η διεξαγωγή του]. Ήταν απόφαση του πρωθυπουργού».

Το χρονικό της ρήξης

Οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν διαρραγεί εδώ και καιρό με τις διαφορές τους να είναι αγεφύρωτες για πολλά καίρια ζητήματα. Ήδη, είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου όταν ο Νταβούτογλου έδειξε μικρή διάθεση να υποστηρίξει το σχέδιο Ερντογάν για εφαρμογή του συστήματος προεδρικής δημοκρατίας στην Τουρκία. Ακολούθησε η κόντρα για το αν οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να προφυλακίζονται και η πρόθεση του Νταβούτογλου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το κουρδικό ΡΚΚ αρκεί να αποσύρει τους μαχητές του από το τουρκικό έδαφος. Το ισχυρότερο χτύπημα, ωστόσο, φαίνεται να ήταν η δημοσιότητα που απόλαυσε ο Νταβούτογλου μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός πέτυχε ως αντάλλαγμα να πάρει την επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη και επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστω και υπό όρους.

Η σταγόνα, όμως, που φαίνεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν αφαιρέθηκε από τον Νταβούτογλου το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τους συνεργάτες του. Αυτή ήταν και η αφορμή που σήμανε το οριστικό τέλος του. Ταυτόχρονα, διέρρευσε φάκελος εντός του κόμματος με διάφορα σημεία εναντίον του Νταβούτογλου και υπέρ του Προέδρου Ερντογάν, κάτι που φαίνεται να αποτελεί παρασκηνιακή ενέργεια – «τρικλοποδιά» του τελευταίου.

Τα δύο θέματα αυτά εκτιμάται ότι μαζί με την πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους Κούρδους του ΡΚΚ, αποτέλεσαν την αφορμή για την καρατόμηση του Νταβούτογλου.

Όπως παρατηρεί ο διευθυντής του τουρκικού προγράμματος του Ινστιτούτου Ουάσινγκτον Σονέρ Καγκαπτάι η κίνηση αυτή αποτελεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια του Ερντογάν, ο οποίος ελέγχει ήδη το στρατό και τη Βουλή, να υποσκάψει όλους τους Θεσμούς. «Δείχνει πόση δύναμη έχει συγκεντρωθεί στα χέρια ενός προσώπου» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει πλέον στα χέρια του τον περισσότερο έλεγχο από οποιονδήποτε στη σύγχρονη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας.

Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός;

Στο έκτακτο συνέδριο της 22ας Μαΐου αναμένεται η επίσημη αντικατάστασή του Αχμέτ Νταβούτογλου από κάποιον που θα όλα κάνει τα χατίρια του Τούρκου Προέδρου.

Ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ που τυγχάνει να είναι… γαμπρός του Ερντογάν. Ο Αλμπαϊράκ είναι ο σύζυγός μίας από τις κόρες του Ερντογάν, της Έσρα, την οποία παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2014 υπό την παρουσία πολλές ξένων ηγετών.

Ανάμεσα στα άλλα ονόματα που ακούγονται είναι επίσης αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ και του υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα, με τη διαδοχή του Νταβούτογλου φαίνεται ότι ξανανοίγει και το θέμα της αλλαγής του συντάγματος και μετατροπής του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, γεγονός που θα συγκεντρώσει όλες τις υπερεξουσίες στα χέρια του Σουλτάνου αλλά ταυτόχρονα απειλεί να επιβαρύνει την αναταραχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία.

Στο μεταξύ, αποκλείστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον προεδρικό σύμβουλο το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει την λειτουργία της έως το 2019 οπότε και λήγει η θητεία της δήλωσε ο σύμβουλος της προεδρίας Τσεμίλ Ερτέμ.

Καταγγελίες Κεμαλικών

Για βασιλικό πραξικόπημα του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάνουν λόγο οι κεντροαριστεροί κεμαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την προαναγγελία της αποχώρησης του Αχμέτ Νταβούτογλου από τον πρωθυπουργικό θώκο.

«Πρόκειται για παλατιανό πραξικόπημα, για ευθύ χτύπημα κατά της δημοκρατίας», τόνισε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Κλυδωνίζεται η τουρκική οικονομία

Οι πολιτικές αναταράξεις στην Τουρκία έχουν προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα τριγμούς και στην οικονομία της χώρας. Ενδεικτική είναι η «βουτιά» στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με τις τουρκικές μετοχές να καταγράφουν χθες απώλειες σχεδόν 2%, υποχωρώντας σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων, και τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών να αυξάνονται.

Οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Δεκέμβριο του 2013, με απώλειες άνω του 8% μέχρι στιγμής, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη των 30 μονάδων βάσης, σχεδόν σε υψηλό μηνός.

Τα πενταετή ασφάλιστρα έναντι κίνδυνου αθέτησης πληρωμών (CDS) ανήλθαν σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων.

«Ενώ η πολιτική κατάσταση σταθεροποιήθηκε αφού το κόμμα AKP ανέκτησε την πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου, οι πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά βασικός κίνδυνος για τη λίρα, η οποία είναι πιθανό να εξακολουθήσει να είναι ευάλωτη τις επόμενες ημέρες», ανέφεραν αναλυτές της Rabobank.
 

Στον «αέρα» η συμφωνία για το προσφυγικό

Μετέωρη είναι πλέον και η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και την επανεγκατάσταση προσφύγων μετά την αποπομπή Νταβούτογλου, που την είχε προσυπογράψει.

Κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να εγγυηθεί ότι ο Ερντογάν και ο νέος «εντολοδόχος» πρωθυπουργός του θα δεχθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα του με το προηγούμενο καθεστώς.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι εκτίμησε ότι είναι ακόμη νωρίς για να διαπιστωθεί πώς ακριβώς θα επηρεαστεί η συμφωνία Ε.Ε. – Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κόσοβο και μετά από την ανακοίνωση αποχώρησης του κ. Νταβούτογλου, η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι η Ε.Ε. σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές θα αποφασίσουν από κοινού για τα επόμενα βήματα.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί για εξάγουν συμπεράσματα για την αποχώρηση του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος εμφανίστηκε πιο ευέλικτος και πιο πρόθυμος να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με Ευρώπη για τη μεταναστευτική κρίση από όσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι «άσχημα νέα».«Το θέμα επαφίεται στους Τούρκους», ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...