Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο αγώνας συνεχίζεται

Η ΕΝΤΟΛΗ του ΑΡΧΗΓΟΥ είναι σαφής και δεν υπόκειται σε παραγραφές ούτε και σε διαγραφές.

Η σημαία στον Ταύρο παραμένει ψηλά.

με τόλμη, αποφασιστικότητα, χωρίς εκπτώσεις και κυρίως χωρίς συναλλαγές με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ταραχοποιό Γιώργο Κουρή, που για σαράντα ολόκληρα χρόνια άλλαξε τα φώτα στο σάπιο, διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο σύστημα, απατώνται οικτρά.

Στη διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής ο ιδρυτής του συγκροτήματος και ηγέτης μας, μας έμαθε να μην υποκύπτουμε σε κανενός είδους εκβιασμούς.

Δώσαμε σκληρές μάχες με μεγαθήρια της πολιτικής και του οικονομικού κατεστημένου.

Ούτε μια φορά δεν μας πέρασε από το μυαλό ότι θα είμαστε χαμένοι γιατί πάντα είχαμε το δίκιο με το μέρος μας ενώ οι αντίπαλοί μας το μόνο που διέθεταν ήταν χρήμα και εξουσία.

Στον Ταύρο ο φόβος ήταν μια άγνωστη έννοια.

Δεν μας τρόμαξαν ποτέ οι μηνύσεις, οι αγωγές, τα δικαστήρια, οι φυλακίσεις, οι απειλές, οι μπράβοι και τα καρακόλια του συστήματος.

Ποτέ δεν σκύψαμε το κεφάλι στους ολιγάρχες και όσοι επιχείρησαν να εξαγοράσουν τη σιωπή μας με τεράστιες οικονομικές προσφορές το μετάνιωσαν πικρά.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ επέστρεψε επιταγές πολλών εκατομμυρίων και βαλίτσες τιγκαρισμένες στο χρήμα που θα μπορούσαν να τον κάνουν πάμπλουτο.

Γιατί το δόγμα που ακολουθούσε σε ολόκληρη τη διαδρομή του ήταν ένα και μοναδικό: Η ανεξαρτησία δεν εκχωρείται ούτε με ολόκληρο το χρυσάφι του κόσμου.

Το δόγμα αυτό έκανε τον Γιώργο Κουρή επικίνδυνο για το σύστημα.

Όλες οι απόπειρες να τον εγκλωβίσουν έπεσαν στο κενό μέχρι που κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με τρελό Κεφαλονίτη και εγκατέλειψαν τις προσπάθειες.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ έπαιρνε αποφάσεις σε μερικά δευτερόλεπτα γιατί ποτέ δεν υπολόγιζε το οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Όταν του πρότειναν να μπει συνέταιρος στο MEGA χωρίς να βάλει δεκάρα τσακιστή, η απάντησή του ήταν ακαριαία: Πέστους να πάνε να γαμηθούνε εγώ δεν συνεταιρίζομαι με αυτούς που συνωμοτούν να βάλουν φυλακή τον Ανδρέα και να διαλύσουν τη Δημοκρατική Παράταξη.

Αντί να είναι μεγαλομέτοχος στο κανάλι της διαπλοκής με ό,τι αυτό συνεπάγονταν σε οικονομικό επίπεδο και σε προνόμια που εξασφάλιζε η διαπλοκή έκανε καμπάνια από το «Ράδιο Αθήνα» για να ενισχύσει τα οικονομικά του διαλυμένου τότε ΠΑΣΟΚ.

Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Δεκάδες χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες είχαν κατακλύσει την Σόλωνος, την Χαριλάου Τρικούπη και τους γύρω δρόμους και περίμεναν επί ώρες να πάρουν σειρά για να ενισχύσουν το ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν Τσουκάτοι και Χριστοφοράκοι αλλά αγνοί αγωνιστές που πίστευαν στον πατριωτικό ρόλο του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ.

Όταν τα μεγαλόσχημα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν τις συναλλαγές με τη διαπλοκή για να διασωθούν και ετοιμάζονταν να προδώσουν τον Ανδρέα και τα εκατομμύρια του κόσμου που πίστευε στη Δημοκρατική Παράταξη, ο Γιώργος Κουρής ανέλαβε δράση.

Ήταν ο μόνος που μπορούσε να σταματήσει τη σκευωρία και να κρατήσει όρθια τη Δημοκρατική Παράταξη.

Όλοι οι άλλοι σήκωσαν ψηλά τα χέρια και ετοιμάζονταν για τη μοιρασιά της επόμενης μέρας.

Δεν δίστασε ούτε στιγμή. Καβάλησε τη βέσπα και επισκέφθηκε όλους εκείνους που ήταν έτοιμοι να λιποτακτήσουν.

Τους προειδοποίησε με τον τρόπο που εκείνος γνώριζε ότι αν τολμήσουν να γίνουν αποστάτες δεν πρόκειται να ξανακυκλοφορήσουν στους δρόμους, γιατί ο λαός θα τους λιντσάριζε.

Στη συνέχεια έστησε σε χρόνο ρεκόρ το «Κανάλι 29» και άρχισε τη μεγάλη αντεπίθεση.

Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος που ήταν συγγενής με τον Κίτσο Τεγόπουλο δεν είχε καλή σχέση με τον Γιώργο Κουρή εξαιτίας της αντιπαλότητας που είχε η «ΑΥΡΙΑΝΗ» με την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

Αυτό δεν εμπόδισε τον ΗΓΕΤΗ Κουρή να τον επιστρατεύσει πρώτο απ΄ όλους για να δώσει τη μάχη από την πρώτη γραμμή για να σωθεί ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ο Γ. Κουρής κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση.

Στην Χαριλάου Τρικούπη υιοθέτησαν το δόγμα Λαλιώτη, ΚΟΥΡΗΣ Ή ΧΑΟΣ.

Στην κρίσιμη περίοδο χάραζε μόνος του τη στρατηγική για το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα ξετίναζε τη σκευωρία μέσα από τις μαχητικές εκπομπές του Βαγγέλη Γιαννόπουλου και του Μάκη Κουρή στο «Κανάλι 29» και τα αποκαλυπτικά μανιφέστα της «ΑΥΡΙΑΝΗΣ».

Τελικά κέρδισε και αυτό το στοίχημα.

Ο Ανδρέας γλίτωσε τη φυλακή, το ΠΑΣΟΚ έμεινε ενωμένο και με άρρωστο τον Ανδρέα σάρωσε στις εκλογές.

Ο Μητσοτάκης για δεύτερη φορά στην πολυτάραχη πολιτική του διαδρομή ηττήθηκε από τον Γιώργο Κουρή.

Για τις μάχες που έδωσε ο ΑΡΧΗΓΟΣ για τη Δημοκρατική Παράταξη δεν πήρε ποτέ κανένα αντάλλαγμα.

Αντίθετα προκάλεσαν τεράστια οικονομική αιμορραγία στο συγκρότημα του Ταύρου.

Αυτό βέβαια δεν απασχόλησε ποτέ τον Γιώργο Κουρή που ήταν γεννημένος μαχητής και πάλευε για ιδέες για τη Δημοκρατία, το δημόσιο συμφέρον και τον απλό κόσμο.

Πρώτος απ΄ όλους σήκωσε την παντιέρα κατά της διαπλοκής, της διαφθοράς και της συναλλαγής.

Προειδοποιούσε ότι αυτή η κατάσταση με τους νταβατζήδες στην ενημέρωση, τα έργα και τις προμήθειες ακυρώνει το δημοκρατικό πολίτευμα, αντιστρέφει την πυραμίδα, καθιστά τους πολιτικούς υπηρέτες συμφερόντων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία της χώρας.

Πάλευε μόνος απέναντι στους βαρόνους της διαπλοκής.

Αναζητούσε ένα πολιτικό πρόσωπο, άφθαρτο, χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις απέναντι στο διεφθαρμένο σύστημα για να σώσει την Ελλάδα.

Τελικά το βρήκε στο πρόσωπο του νεαρού τότε Αλέξη Τσίπρα.

Έδωσε μεγάλη μάχη για την ανατροπή του παλιού διεφθαρμένου συστήματος και τελικά την κέρδισε.

Άλλωστε δεν είχε μάθει ποτέ να χάνει.

Είχε αλάνθαστο πολιτικό κριτήριο και γι΄ αυτό δικαιώθηκε ακόμα και για προβλέψεις του που θεωρούσε ακραίες όπως την εκλογή Τραμπ στην Αμερική και το δημοψήφισμα στην Αγγλία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δικαιώθηκε επίσης στην πρόβλεψή του ότι τα λεγόμενα μεγάλα και κρατικοδίαιτα δημοσιογραφικά συγκροτήματα που στήριζαν την κυκλοφορία τους αποκλειστικά και μόνο στις προσφορές θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία.

Όπως είχε προβλέψει έτσι και έγινε.

Μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων χρεοκόπησαν ο ΠΗΓΑΣΟΣ, ο ΔΟΛ, η ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Για μας στον Ταύρο ο Γιώργος Κουρής εξακολουθεί να είναι παρών.

Μας καθοδηγεί στη νέα εποχή. Η σημαία του αγώνα κυματίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποσταλεί.

 

 

Μαχητικός

Τολμηρός, αποφασιστικός, μαχητικός και σκληρά συγκρουσιακός με τους εκφραστές κατεστημένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων κυριάρχησε για 40 ολόκληρα χρόνια στη δημόσια ζωή της χώρας.

Ο Γιώργος Κουρής προκάλεσε ριζικές ανατροπές στον πολιτικό και εκδοτικό χώρο.

Ποτέ δεν συμβιβάστηκε με το ρόλο ενός παραδοσιακού εκδότη. Αντίθετα προκαλούσε εξελίξεις και παρενέβαινε καθοριστικά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της νεότερης πολιτικής ιστορίας.

Ήταν αμείλικτος με τους διεφθαρμένους πολιτικούς και καταγγελτικός με τα λαμόγια της διαπλοκής. Συγκρούστηκε με πανίσχυρα, οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα και μέσα από ένα διαρκή πόλεμο έβγαινε πάντα νικητής.

Ποτέ δεν υπολόγισε το οικονομικό κόστος βάζοντας πάνω από όλα τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον.

Αρνήθηκε μεγάλες οικονομικές προσφορές γιατί πίστευε ακράδαντα ότι η μεγάλη δύναμη των Μέσων Ενημέρωσης είναι η ανεξαρτησία τους απέναντι στη πολιτική εξουσία και τους ολιγάρχες.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ιδιοκτήτης πάμπολλων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών δεν εγκατέλειψε ποτέ τη μάχιμη δημοσιογραφία.

Έγραφε καθημερινά άρθρα και πρωτοστάτησε στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που προκάλεσαν μεγάλες εξελίξεις και ανατροπές.

Δεν φοβήθηκε ποτέ και δεν δείλιασε ακόμα και όταν χρειάστηκε να συγκρουστεί σκληρά με μεγαθήρια της πολιτικής ζωής όπως ο Κ. Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πάνω από όλα έβαζε το συμφέρον του λαού και του έθνους.

Επανάσταση στον Τύπο

Με την έκδοση της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ» προκάλεσε επανάσταση στο χώρο του Τύπου.

Η «ΑΥΡΙΑΝΗ» ήταν δύναμη στα χέρια του λαού και γι’ αυτό την έτρεμε ολόκληρο το κατεστημένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

Συγκρούστηκε μετωπικά με τον Γεώργιο Ράλλη αποκαλύπτοντας το μεγάλο σκάνδαλο με τα LACOSTE. Αυτοεξόριστος ο ίδιος στην Ιταλία και με τον Μάκη Κουρή στη φυλακή δεν υπέστειλε τη σημαία του αγώνα και τελικά δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Η «ΑΥΡΙΑΝΗ» έδινε το πολιτικό στίγμα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εφημερίδες της Κεντροδεξιάς που έκαναν τον γεφυροποιό απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και το παλιό κατεστημένο η «ΑΥΡΙΑΝΗ» έδινε καθημερινή μάχη για ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής ενισχύοντας τον πατριωτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Την εποχή της παντοδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου όταν είχε διαφανεί μια συμμαχία ανάμεσα στις δυνάμεις του παλιού κατεστημένου με το ΠΑΣΟΚ με στόχο την επανεκλογή του Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Γιώργος Κουρής πήγε στο Καστρί κουβαλώντας τσουβάλια με εκατοντάδες χιλιάδες επιστολές αναγνωστών της «ΑΥΡΙΑΝΗΣ» και προειδοποίησε τον Ανδρέα.

Πρόεδρε του είπε αν μας προδώσεις θα με βρεις απέναντί σου. Λίγες μέρες μετά ο Μαρούδας τον ειδοποίησε να γυρίσει από το Ξυλόκαστρο γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου ακολούθησε στρατηγική ρήξης με τον Καραμανλή όπως ακριβώς του είχε πει ο Γιώργος Κουρής. Η μόνη παράκληση του Ανδρέα προς τον Γιώργο Κουρή ήταν να κρατήσει χαμηλούς τόνους για να μην ξεφτιλίσει τις υπόλοιπες εφημερίδες «ΒΗΜΑ», «ΝΕΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», που είχαν πάρει θέση υπέρ της εκλογής Καραμανλή.

Κράτησε το ΠΑΣΟΚ ενωμένο

Μια αποκαλυπτική φωτογραφία του Κ. Μητσοτάκη στην «ΑΥΡΙΑΝΗ» γίνεται το βασικό σύνθημα για να κερδίσει με άνετη πλειοψηφία ο Ανδρέας μια δεύτερη τετραετία.

Το μαύρο ’89 το εκδοτικό και πολιτικό κατεστημένο συμμάχησε για να κλείσει τον Ανδρέα στη φυλακή να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και η τότε Αριστερά συμμετείχε στο βρόμικο παιχνίδι με στόχο τη λεηλασία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Ανδρέα, για να διασωθούν και να παίξουν ρόλο στο νέο σκηνικό που έστηνε με μαεστρία το τότε πολιτικό και εκδοτικό κατεστημένο. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον Γιώργο Κουρή. Με την «ΑΥΡΙΑΝΗ», το «Ράδιο Αθήνα» και το «Κανάλι 29» κατάφερε να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και να γλιτώσει τον Ανδρέα Παπανδρέου από τη φυλακή.

Η φήμη του Γιώργου είχε εξαπλωθεί και εκτός Ελλάδας. Ένα απόγευμα εμφανίστηκε στον Ταύρο για να δει τον Γιώργο Κουρή ο ηγέτης των Σαντινίστας και Προέδρος της Νικαράγουα Ορτέγκα.

Τον συνόδευε ένας Λιβανέζος επιχειρηματίας. Τι ακριβώς ζήτησε ο Ορτέγκα από τον Γιώργο Κουρή δεν θα το μάθει κανείς. Είναι ένα μυστικό που το πήρε μαζί του, όπως και πολλά άλλα που αφορούν κρίσιμες περιόδους και κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Όταν η Δήμητρα Λιάνη εκμεταλλευόμενη την αρρώστια του Ανδρέα Παπανδρέου άρχισε να κυβερνάει μαζί με τους μάγους και τα διάφορα λαμόγια που συνωστίζονταν στη βίλα της Εκάλης και άρχισε η παραγωγή σκανδάλων με τα καζίνο και άλλες δουλειές, ο Γιώργος Κουρής την ξετίναξε στην κυριολεξία δρομολογώντας εξελίξεις που έφεραν στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Σημίτη.

Σύγκρουση με διαπλοκή

Συγκρούστηκε με το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς του Κώστα Σημίτη αποκάλυψε την εμπλοκή υπουργών του Σημίτη στο γιγαντιαίο σκάνδαλο του C4I οδήγησε στην παραίτηση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης έμενε στο σπίτι του Αθανασούλη στον οποίο είχαν δώσει χαριστικά την προμήθεια για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων.

Στήριξε τον Κώστα Καραμανλή στον πόλεμο που είχε αρχίσει κατά των νταβατζήδων. Μόνο που ο τότε πρωθυπουργός υπέκυψε στις πιέσεις και άφησε αλώβητο το σύστημα της διαπλοκής.

Έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου οδηγεί τη χώρα στις δαγκάνες του ΔΝΤ. Τον θεωρούσε καταστροφή για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα. Οι προβλέψεις του δικαιώθηκαν. Ο λαός και η χώρα θα πληρώνουν για δεκαετίες τα εφιαλτικά μνημόνια.

Ο Γιώργος Κουρής που θεωρείται από τους εξυπνότερους ανθρώπους στην Ελλάδα έκανε και λάθη. Ένα από τα εγκλήματα όπως ο ίδιος έλεγε που έχει διαπράξει ήταν ότι πίστεψε τον Σαμαρά και τον βοήθησε καθοριστικά για να γίνει αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία.

Τελικά η αντιμνημονιακή ρητορική του Σαμαρά αποδείχτηκε μια ακόμα μεγάλη απάτη.

Για τον Τσίπρα

Κόντρα σε όλους ο Γιώργος Κουρής πίστευε ότι ο νεαρός Αλέξης Τσίπρας θα γίνει μεγάλος ηγέτης.

Δεν τον ενδιέφερε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε μόνο 4% και αυτό ήταν χωρισμένο σε διάφορες τάσεις. Είναι μάγκας έχει καθαρό πρόσωπο, δεν έχει κλέψει, δεν τον κρατάει κανένας και γι’ αυτό είναι το μέλλον, έλεγε ο  Γιώργος Κουρής στους συνεργάτες του που αμφισβητούσαν ότι ο Τσίπρας μπορεί να έφτανε κάποτε να κυβερνάει στην Ελλάδα.

Μόνο κάποιος που δεν έχει σχέσεις διαπλοκής και συναλλαγής με το σύστημα μπορεί να τσακίσει το παλιό διεφθαρμένο σύστημα έλεγε ο Γιώργος Κουρής και αποδείχτηκε ότι είχε απόλυτο δίκαιο.

 

 

 

 

 

Από νωρίς τον κέρδισε η δημοσιογραφία

Ο Γιώργος Κουρής γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Η δημοσιογραφία τον κέρδισε από  νωρίς, αφού σε ηλικία μόλις 21 ετών, το 1958, εξέδωσε την τοπική εφημερίδα «Φωνή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης».

Πολύ νωρίς, η εφημερίδα ξεπέρασε τα τοπικά όρια και απέκτησε πανελλήνια φήμη, λόγω της σκληρής κριτικής που άσκησε στην τότε δεξιά κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής, μαχητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας με αιχμή τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, ενώ κορύφωση της σκληρής αντιπαράθεσης, στις ιδιαίτερα δύσκολες και για την άσκηση της δημοσιογραφίας, συνθήκες της εποχής, αποτέλεσαν οι επιθέσεις εναντίον του τότε πρωθυπουργού, για το ξεπούλημα της Κύπρου, με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Στην περίοδο της Αποστασίας στήριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εξαιτίας της προσωπικής σχέσης, που  είχε αναπτύξει με τον Πάνο Κόκα.

 Μετά την πτώση της δικτατορίας, ο Γιώργος Κουρής προχώρησε στη δημιουργία ιδιόκτητου τυπογραφείου, αλλά η ενασχόληση με την έντυπη δημοσιογραφία, αποτελούσε  τον μεγάλο πόθο του δαιμόνιου Κεφαλλονίτη.

Η «ΑΥΡΙΑΝΗ»

Το μεγάλο άλμα έγινε το 1980, όταν, ο Γιώργος Κουρής, μαζί με τον αδελφό του Μάκη και μια μικρή ομάδα συνεργατών, όπως ο αείμνηστος Ντίνος Κουτσούμης και ο Κυριάκος Διακογιάννης, εξέδωσαν την «ΑΥΡΙΑΝΗ», χωρίς ούτε οι ίδιοι, ίσως, να φαντάζονταν το μέγεθος της επιτυχίας, αλλά και πολύ περισσότερο ότι η εφημερίδα και στη συνέχεια, ο Όμιλος Κουρή, θ` αποτελούσαν το κέντρο των εξελίξεων και σε πολλές περιπτώσεις θα τις καθόριζαν, μετατρέποντας το κτίριο του Ταύρου, σε μέρος της νεότερης πολιτικής μας ιστορίας. Χρειάστηκε είναι η αλήθεια και η τύχη, αφού η πολύμηνη απεργία των Τεχνικών Τύπου και η ανταπεργία των εργοδοτών, που βοήθησαν στην κυκλοφοριακή άνοδο, αλλά το μεγάλο άλμα σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν η καινούργια, τότε, εφημερίδα, αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο της εταιρείας ενδυμάτων «Lacoste», της οποίας αντιπρόσωπος ήταν η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη. Γρήγορα η κυκλοφορία της εφημερίδας εκτινάχθηκε στα 100.000 φύλλα, ενώ η νευρική αντίδραση του τότε πρωθυπουργικού ζεύγους, που προχώρησε σε κατάθεση μηνύσεων, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εφημερίδα, προκαλώντας πια, στην κοινή γνώμη τη βεβαιότητα περί σκανδάλου.

Εκτεθειμένη

Η κυβέρνηση βρέθηκε ακόμη πιο εκτεθειμένη, εξαιτίας των ασυνήθιστα σκληρών ποινών, που επέβαλε το δικαστήριο, οδηγώντας τον μεν Μάκη Κουρή στη φυλακή, τον δε Γιώργο Κουρή, αυτοεξόριστο στην Ιταλία, όπου παρέμεινε, διευθύνοντας από εκεί την εφημερίδα, μέχρι τον Οκτώβριο του 1981, όταν ανέβηκε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Η στάση αυτή, του Γιώργου Κουρή, ανταμείφθηκε από τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης, στο πλευρό της οποίας είχε ταχθεί αταλάντευτα και μαχητικά, από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία της «ΑΥΡΙΑΝΗΣ» να φτάσει γρήγορα, στα 250.000 φύλλα, ενώ το 1982 εκδόθηκε ο «ΦΙΛΑΘΛΟΣ», που έγραψε τη δική του ιστορία, στο χώρο του αθλητικού Τύπου και το 1985, η πρωινή πολιτική εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ», με διευθυντή τον αξέχαστο Κώστα Γερονικολό.

Κίνηση – ματ

 Η μεγάλη παρεμβατική δύναμη, της εφημερίδας, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά, τον Μάρτιο του 1985, όταν ο Γιώργος Κουρής έπεισε την τελευταία στιγμή τον Ανδρέα Παπανδρέου, προσκομίζοντας επιστολές χιλιάδων αναγνωστών, να εγκαταλείψει  την πρόθεση επανεκλογής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προτείνοντας τον αρεοπαγίτη και αγωνιστή της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη. Ήταν μια κίνηση-ματ, που εξασφάλισε τη νέα εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 1985. Αλλά και σ` αυτή τη νίκη, η συμβολή της «ΑΥΡΙΑΝΗΣ» ήταν κρίσιμη, με την αποκάλυψη του αμφιλεγόμενου κατοχικού παρελθόντος, του τότε αρχηγού της ΝΔ. Τότε η «ΑΥΡΙΑΝΗ» έφτασε στο απόγειο της κυκλοφοριακής της δύναμης, φτάνοντας στο σημείο να πουλάει 300.000 φύλλα.

«Ράδιο Αθήνα»

 Την περίοδο 1988-89, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ παρουσιάστηκαν και τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου και άρχισαν να «λακίζουν» και φιλικές εφημερίδες, ο Γιώργος Κουρής, χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή, δήλωσε στον Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον ίδιο και το Κίνημα. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, δημιούργησε, αρχικά, το «Ράδιο Αθήνα», στα εγκαίνια του οποίου παραβρέθηκε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη συνέχεια δε το «Κανάλι 29», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της σκευωρίας, με το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ πρωτοστάτησε και στην αγωνιστική αντιπολίτευση, στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Από το 1994 και μετά, ο Γιώργος Κουρής, άρχισε να παίρνει αποστάσεις, από τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ, βλέποντας τα εκφυλιστικά φαινόμενα, που  αναπτύσσονταν στην πρωθυπουργική «αυλή», με επίκεντρο την τότε σύζυγό του. Στη δεκαετία του `90, ο Γιώργος Κουρής, δείχνοντας για μια ακόμη φορά, την ικανότητά του να διαβλέπει τις εξελίξεις, μπήκε δυναμικά στο χώρο της τηλεόρασης, μετέχοντας στη μετοχική σύνθεση του ΑLTER. Παραμένοντας όμως, πάντα και πάνω απ` όλα, δημοσιογράφος, συνέχισε τη μαχητική δράση και τις αποκαλύψεις, από την αγαπημένη του «ΑΥΡΙΑΝΗ», πρωτοστατώντας στην αποκάλυψη των σκανδάλων, που στιγμάτισαν τη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Δικαίωση

 Η οικονομική κρίση, που έπληξε ιδιαίτερα το χώρο του Τύπου, δεν άφησε αλώβητο το συγκρότημα του Γιώργου Κουρή, με αποκορύφωμα την περιπέτεια του ΑLTER, όπου ο Γιώργος Κουρής κλήθηκε να πληρώσει αμαρτίες άλλων, πληρώνοντας και βαρύ προσωπικό τίμημα, με άδικες δικαστικές διώξεις. Η αλήθεια, βέβαια, αποκαλύφθηκε, έστω και με καθυστέρηση, ο Γιώργος και ο Ανδρέας Κουρής δικαιώθηκαν και οι πραγματικοί ένοχοι, βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. Ο «όμιλος Κουρή», όμως, δοκιμάστηκε σκληρά, αφού, εκτός από το ΑLTER έκλεισε και η «ΑΥΡΙΑΝΗ». Γεννημένος μαχητής, ωστόσο, ο Γιώργος Κουρής, δεν το έβαλε κάτω και, εκπλήσσοντας τους πάντες, επανήλθε δυναμικά στο χώρο, με τον όμιλο του KONTRA, αρχικά τον τηλεοπτικό σταθμό, στη συνέχεια δε την εφημερίδα. Ήταν το κύκνειο άσμα του, ταυτόχρονα όμως μια παρακαταθήκη για όλους εμάς.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/330483-O-agonas-synechizetai ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...