Ο γερουσιαστής Μακέιν αποκάλεσε «νεοφασίστα δικτάτορα» τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Ο γερουσιαστής Μακέιν αποκάλεσε «νεοφασίστα δικτάτορα» τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας
Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουγγαρία προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «νεοφασίστας δικτάτορας» που χρησιμοποίησε για τον ούγγρο πρωθυπουργό ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μακέιν.
Σε μια πρώτη αντίδραση το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας κάλεσε την Τετάρτη για εξηγήσεις τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικρίνει την κυβέρνηση Ορμπάν, κατηγορώντας τη ότι ενισχύει τις σχέσεις της με τη Ρωσία αφότου κλιμακώθηκε η ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Μακέιν έκανε το σχόλιο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γερουσίας με αφορμή τον διορισμό της νέας αμερικανίδας πρέσβειρας στην Ουγγαρία, της παραγωγού του Χόλιγουντ Κολίν Μπελ.

«Δεν τάσσομαι εναντίον των διορισμών και μη πολιτικών προσώπων… Γνωρίζω πώς παίζεται το παιχνίδι, αλλά… (η Ουγγαρία)… βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου να χάσει την ανεξαρτησία της από ένα νεοφασίστα δικτάτορα, ο οποίος πλαγιάζει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και εμείς θα στείλουμε εκεί ως πρεσβευτή την παραγωγό της (τηλεοπτικής σειράς) “Τόλμη και Γοητεία”», είπε ο Μακέιν χθες ενώπιον της Γερουσίας.

Ο διορισμός της Μπελ εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στην Ουγγαρία.

«Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας απορρίπτει τις δηλώσεις του γερουσιαστή Τζον Μακέιν σχετικά με τον Ούγγρο πρωθυπουργό και τη σχέση της Ουγγαρίας με τη Ρωσία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Λεβέντε Μαγιάρ στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το κόμμα του Όρμπαν κέρδισε τις βουλευτικές, ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε: «Οι πολίτες της Ουγγαρίας εξέφρασαν ξεκάθαρα την άποψή τους, την οποία όλοι οφείλουν να σεβαστούν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ουγγρική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πρόκειται να επικοινωνήσει με το γραφείο του Μακέιν προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τα επίμαχα σχόλια.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...