Ο κυκλώνας «Μαρία» σαρώνει την Καραϊβική

Ο κυκλώνας «Μαρία» σαρώνει την Καραϊβική

Λίγες ημέρες μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα η Καραϊβική δοκιμάζεται ξανά από νέο κυκλώνα.

Ο κυκλώνας «Μαρία» λίγο πριν τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) υποβαθμίστηκε σε κατηγορίας 4 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η απειλή για τα νησιά της περιοχής καθώς η μείωση της έντασης των ανέμων είναι μικρή, από τα 260χλμ./ώρα στα 250χλμ./ώρα. 

Το πρώτο νησί που ένιωσε την καταστροφική ορμή του «Μαρία» ήταν η Δομινική.

Ο «δυνητικά καταστροφικός» κυκλώνας είχε ήδη ξεριζώσει δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, είχε προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πριν καν φθάσει στο νησί των 73.000 αγγλόφωνων κατοίκων.

Ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού του νησιού Ρούζβελτ Σκέριτ: «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι θα ξημερώσουμε με ειδήσεις για μεγάλη φυσική καταστροφή, πιθανόν και θανάτους. Οι άνεμοι έχουν ξηλώσει τις οροφές σχεδόν όλων των σπιτιών των ιδιοκτητών με τους οποίους έχω μιλήσει».

Οι πρώτες εικόνες από το νησί είναι ενδεικτικές της έντασης του φαινομένου.

 

«Είμαι στο έλεος του τυφώνα. Το σπίτι μου πλημμυρίζει» συνέχισε τη «ζωντανή μετάδοση» ο Σκέριτ, ο οποίος τελικά ενημέρωσε ότι σώθηκε χάρη στην επέμβαση των πυροσβεστών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Δομινίκη δέχεται το χτύπημα ενός κυκλώνα 5 καθώς το 1979 το νησί σαρώθηκε από τον τυφώνα Ντέιβιντ που προκάλεσε το θάνατο 56 ανθρώπων.

Τα επόμενα νησιά τα οποία θα νιώσουν την οργή του «Μαρία» θα είναι η Γουαδελούπη, το Μονσεράτ, τα Σεντ Κιτς και Νέβις, οι Αμερικανικές και οι Βρετανικές Παρθένες νήσοι καθώς και το Πουέρτο Ρίκο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους

Η Μαρτινίκα κηρύχθηκε τη Δευτέρα σε κατάσταση βιολετί συναγερμού και η Γουαδελούπη σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, όπου άφησε πίσω του 11 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/301741-O-kyklonas-Maria-saronei-ten-Karaibike ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...