Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό (Εικόνες)

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό (Εικόνες)

Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το «Μακεδονικό»

Στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε χθες ο Αλ.Τσίπρας στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. 

Συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός στη 40λεπτη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το «Μακεδονικό» και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

 

5

Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι τα πλάνα από τον διάλογο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν είχαν ήχο. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η απουσία ήχου στα πλάνα με τον κ. Μητσοτάκη, οφείλεται σε αίτημα του επιτελείου του.

«Ενημερώνουμε ότι η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

1

 

2

«Βολές» Μαξίμου κατά Μητσοτάτη για την «τυχοδιωκτική στάση»

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία διήρκεσε 40 λεπτά. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε λίγο πριν τις 10.30 και έκανε δηλώσεις.

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι η απουσία ήχου στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα επέμεινε στη «σκληρή» γραμμή, έκλεισε κάθε παράθυρο συνεννόησης από πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι οι Έλληνες «δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί» και επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς». «Ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα»: με αυτό το σχόλιο απάντησε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ.

Συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν μία ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Φώφη Γεννηματα, επικεφαλής του «Κινηματος Αλλαγής».

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή, ζήτησε ξανά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. 

Επανέλαβε οτι η διγλωσσία των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Την κυρία Γεννηματά υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού.

1

Το πρώτο τετ α τετ των δυο πολιτικών, μπροστά στην κάμερα, ήταν σε καλό κλίμα, με την Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για τα παιδιά τους. 

1

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Γεννηματά θα κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντηση από το γραφείο της στην Χαριλάου Τρικούπη.

Η συνάντηση Τσίπρα – Κουτσούμπα 

Στη μία και μισή ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουστούμπας, πέρασε το κατόφλι του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.

1221

Ο κ. Κουτσούμπας χρειάστηκε να περιμένει λίγο καθώς έφτασε στο Μαξίμου λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κυρία Γεννηματά.  

Στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε «κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση. Προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσο αφορά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος».

8

Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι’αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
  
«Ο Καμμένος έχει δική του άποψη, δεν ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός τι θα κάνει», σχολίασε. 

12

Η συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε στις 15.00 ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο της ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

3

Ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε και τον κ. Θεοδωράκη για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.

ε

«Νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμη η ενημέρωση σε αυτή την φάση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο τετ α τετ, μπροστά στις κάμερες με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

 

«Είναι και μια αφορμή να ενημερώνεται και ο κόσμος, υπάρχει ένα ενδιαφέρον.
Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να έχει ενημέρωση. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. 

«Πάντως το Σεπτέμβρη χάσαμε μια ευκαιρία. Σου είχα πει να μιλήσουμε για το θέμα στην Βουλή», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, για να του απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, «έχεις δίκιο».  

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Θεοδωράκης είπε τα εξής:

Σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, στη σλαβική διάλεκτο

Σύνθετη ονομασία «που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο», παράλληλα με συγκεκριμένες εγγυήσεις της ΠΓΔΜ ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό, τονίζοντας ότι «μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές που θα είναι πολύ καλύτερες από το Άνω Μακεδονία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου έλαβε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι «είναι γελοίο και επικίνδυνο να διαφοροποιείται ο υπουργός Άμυνας».

Ο κ. Θεοδωράκης καταλόγισε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ότι με τη στάση του, δίνει αφορμή για ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

«Εμείς είμαστε απέναντι σε ακραίες φωνές που διχάζουν τους Έλληνες», τόνισε και υπογράμμισε ότι το Ποτάμι «είχε από την αρχή κρυστάλλινη θέση επί του θέματος».

Πρόσθεσε, δε, ότι αν και οι υπόλοιποι είχαν καθαρή θέση θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται κυρίως στη διγλωσσία της κυβέρνησης.

Επίσης, επανέλαβε ότι είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση από τον Σεπτέμβριο, συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στάθηκε στην ανάγκη «να ενημερωθούν οι Έλληνες τι κερδίζουν από μία λύση με σύνθετη ονομασία, παράλληλα με τη δέσμευση της ΠΓΔΜ ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό».

Παράλληλα, χαρακτήρισε κυρίαρχο το θέμα του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των αλυτρωτικών διατάξεων που περιλαμβάνει.

2435

Συνάντηση Τσίπρα – Λεβέντη
 
Λεβέντης: Να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ από μηδενική βάση
 

Η συνάντηση το πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Β.Λεβέντη ολοκληρώθηκε. Εξερχόμενος ο κ. Λεβέντης μετά από 2 ώρες περίπου δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε τη διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι, είπα στον πρωθυπουργό, όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ.

Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje». Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί. Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις. Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ.Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, λίγο μετά τις 17:30.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι’ αυτό που πάει να κάνει. Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία. «Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: «Σκόπια»

Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄ αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Λεβ

Λεβ

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/319150-Diadochikes-synanteseis-prothypoyrgoy-me-toys-politikoys-archegoys-gia-to-Makedoniko ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...