ΠΕΙΝΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ??? ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ!!

 

Τα πράγματα έχουν ως εξής: οι διακοπές έχουν τελειώσει, ήδη ξεκινήσαμε δουλειά και έχουμε μπει για τα καλά στην καθημερινότητα. Καθημερινά όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα: νιώθουμε το στομάχι μας να γουργουρίζει και η αίσθηση της πείνας να χτυπάει κόκκινο… παρόλο που φάγαμε μια ώρα πριν.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Καταρχήν, στις διακοπές ακολουθούμε άστατα γεύματα με αποτέλεσμα να αποσυντονίζεται εντελώς ο οργανισμός μας. Το αποτέλεσμα είναι όταν μπαίνουμε στο δρόμο της υγιεινής διατροφής να αναζητούμε συνέχεια το φαγητό. Επιπλέον, στις διακοπές καταναλώνουμε λίγο περισσότερο φαγητό από αυτό που πρέπει, μιας και τα πιάτα στα εστιατόρια και στις ταβέρνες τείνουν να είναι πιο λαχταριστά. Καταναλώνοντας λοιπόν, μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού “μαθαίνουμε” στο στομάχι μας να μην ικανοποιείται με πιο μικρές μερίδες. Τέλος, στις διακοπές κοιμόμαστε πολύ περισσότερο από ότι στην κλασική καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να ξεκουραζόμαστε και να μην νιώθουμε τόσο έντονα την πείνα.

Extra Info: Πολλές φορές στις διακοπές δεν νιώθουμε την κοιλιά μας να γουργουρίζει γιατί ασχολούμαστε συνεχώς με κάτι και ξεχνιόμαστε. Γυρνώντας όμως στην πραγματικότητα
( στο σπίτι και στη δουλειά) πεινάμε επειδή βαριόμαστε.

Μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες, πάμε να δούμε τη λίστα με τις τροφές που μειώνουν την όρεξη!!!

1. ΝΕΡΟ
Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές τα πρώτα σημάδια της δίψας λαμβάνονται λανθασμένα ως ένδειξη πείνας και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην άσκοπη κατανάλωση τροφής. Καλό είναι πριν καταλήξει κανείς στο φαγητό να πιει 1 ποτήρι νερό ή άλλο υγρό προκειμένου να αποφύγει την κατανάλωση περιττών θερμίδων. Ιδανικά, η συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να “αφανίσει” τέτοιου είδους “παρεξηγήσεις”! Επιπλέον, κάποιες μελέτες προτείνουν πως η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων.

2.ΜΗΛΑ
Έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και είναι γεμάτα σε φυτικές ίνες. Έτσι, τα μήλα βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την όρεξη για θερμιδογόνα λιπαρά τρόφιμα.

3.ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Αυτά είναι τα αυγά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπριζόλα, μοσχάρι, χοιρινό, μανιτάρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά, γαλακτοκομικά. Διακρίνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Το σώμα σας καίει περίπου 10% από τις θερμίδες που καταναλώσατε την ώρα που το φαγητό διασπάται σε ενέργεια και σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως “η θερμική επίδραση” του φαγητού. Η πρωτεΐνη συγκεκριμένα διεγείρει τη θερμική επίδραση του φαγητού, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το σώμα καίει περισσότερη ενέργεια όταν επεξεργάζεται την πρωτεΐνη από ότι όταν επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Η διαδικασία της πέψης της πρωτεΐνης ως εκ τούτου ενισχύει το μεταβολισμό πολύ περισσότερο από ότι άλλα θρεπτικά συστατικά. Επομένως οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη σας κάνουν να αισθάνεστε πλήρεις πιο γρήγορα, βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερο.

4.ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Προσφέρει και τα 18 βασικά αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στο σώμα για την πρωτεΐνη. Αντίθετα με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας, η οποία δύσκολα χωνεύεται από πολλούς, η πρωτεΐνη του αβοκάντο απορροφάται εύκολα από το σώμα, γιατί το αβοκάντο περιέχει επίσης και φυτικές ίνες. Αν ανήκετε σε αυτούς που προσπαθούν να περιορίσουν την πρωτεΐνη ζωικής προελεύσεως από την δίαιτά τους ή φυτοφάγος ή ακόμα ωμοφάγος που αναζητά περισσότερη πρωτεΐνη, το αβοκάντο αποτελεί ένα μεγάλο διατροφικό σύμμαχο.

5. ΚΑΝΕΛΛΑ
Καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής, γεγονός που μας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα.

6.ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΧΡΩΜΙΟ
Αυτές είναι το μπρόκολο, ντομάτα, μανιτάρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά, οστρακοειδή, αχλάδι, βρώμη, αλεύρι ολικής αλέσεως. Βοηθούν στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες και να ελέγχεται καλύτερα η όρεξή μας.

7.ΑΝΑΝΑΣ
Η βρωμελαΐνη αποτελεί ένα σύνθετο μείγμα ουσιών που βρίσκεται στον ανανά, με τα περισσότερο μελετημένα συστατικά της να είναι μια ομάδα πρωτεολυτικών ενζύμων που φαίνεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαδικασία της πέψης.

8.ΠΛΗΓΟΥΡΙ
Προτείνεται και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη διότι είναι άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη γλυκόζ

η του αίματος πολύ πιο αργά. Προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.

9.ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που καταστέλλουν την όρεξη. Μία κουταλιά σούπας λιναρόσπορου περιέχει 2 γραμμάρια ω-3 και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Ο λιναρόσπορος είναι επίσης μια καλή πηγή ω-6 λιπαρών οξέων, που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης, μίας ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΑΘΗΝΩΝ 10

ΤΗΛ./FAX : 2634 300 959

&         6945 021 111

 

 

                                                                      

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...