«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» και δέσμευση διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μακύνεια

Την τέχνη και την τεχνική κάποιων από τους αυριανούς πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, τελειόφοιτων της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» την οποία διευθύνει η Δήμητρα Χατούπη, απόλαυσαν οι θεατές που γέμισαν τις κερκίδες του Αρχαίου Θεάτρου της Μακύνειας το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του οικείου πολιτιστικού συλλόγου και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Η παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου (σε διασκευή –σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη) δόθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που συντονίζονται από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για την ανάδειξη και τη διάσωση του συγκεκριμένου θεάτρου, τη μελέτη αποκατάστασης του οποίου έχει χρηματοδοτήσει η παραχωρησιούχος εταιρεία της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» και εγκρίθηκε πέρυσι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το καλωσόρισμα των θεατρόφιλων από τους συνδιοργανωτές εκφράστηκε ως ακολούθως:

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακύνειας σας καλωσορίζει σε αυτόν τον υπέροχο χώρο. Ως ο οικείος πολιτιστικός σύλλογος, αισθανόμαστε υπερήφανοι που ζούμε σε ένα τόπο όπου υπάρχει ένα τόσο σημαντικό μνημείο, όπως το αρχαίο μας θέατρο και μας δίνεται η δυνατότητα να διοργανώνουμε ποιοτικές  μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Βέβαια πάντα ένας μικρός σύλλογος, όπως εμείς, με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, δεν θα μπορούσε μόνος του να διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις. Όμως έχουμε δίπλα μας χορηγό τη ΓΕΦΥΡΑ, στα εύκολα και στα δύσκολα, σε μια συνεργασία που κρατάει χρόνια. Έτσι μας παρέχεται η δυνατότητα να παρουσιάζουμε μία κλασική αρχαία τραγωδία όπως ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» με τους τελειόφοιτους της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» στους οποίους ευχόμαστε πολλές επιτυχίες θεατρικές και προσωπικές».

Χριστίνα Σπαθή – Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μακύνειας

«Δεσμώτες οικειοθελούς δέσμευσης, είμαστε πάλι εδώ, στην αρχαία σκηνή, ψηλά και απέναντι από το σύγχρονο σκηνικό. Μπορεί -δια συμβάσεως- να μας έχει παραχωρηθεί η ευθύνη για το πιο σύγχρονο και το πιο σημαντικό εθνικό μνημείο του τοπίου. Άνευ όμως συμβάσεως, επωμιζόμαστε μια ευθύνη απέναντι στην κληρονομιά του τόπου.

Η ευθύνη μας έδεσε με τους ανθρώπους αυτού εδώ του κομματιού της μεγάλης κοινής πατρίδας. Και μας επέβαλε να χτίζουμε μαζί τους γέφυρες, για να επιδιώκουμε την προκοπή των ίδιων και του τόπου τους. Μας τιμά λοιπόν η ταυτόχρονη παρουσία πολιτιστικών συλλόγων του Αντιρρίου και του Ρίου στη φετινή παράσταση υπέρ της ανάδειξης και της διάσωσης του αρχαίου θεάτρου Μακύνειας.

Η πιο μεγάλη υποχρέωση που μοιραζόμαστε όλοι όσοι έχουμε για μητρική τη γλώσσα στην οποία σας απευθύνονται αυτά τα λόγια, είναι να μην είναι η μνήμη μας εύθρυπτη, όπως ο ψαμμιτόλιθος με τον οποίο χτίστηκε το θέατρο. Αυτή η μνήμη γεννάει υποχρέωση, που πρέπει να τηρείται. Είμαστε όλοι εδώ, παραχωρησιούχοι μιας σκυτάλης που πήραμε από τους προηγούμενους και θα παραδώσουμε στους επόμενους.

Η δική σας παρουσία είναι για μας τιμή και δύναμη. Είναι όμως και μαρτυρία. Ότι αγαπήσαμε την ευθύνη και τη δέσμευση. Και ότι αυτό που αφήσαμε πίσω μας είναι γέφυρες».

Γιάννης Φρέρης – Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...