Πετρόπουλος: Οι χαμηλές συντάξεις θα έχουν αύξηση

Πετρόπουλος: Οι χαμηλές συντάξεις θα έχουν αύξηση

Στις 52.000 εκτιμά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ότι θα μειωθούν, έως το τέλος Ιουνίου, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

«Τον Γενάρη του 2015 παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις 386.445 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, ύψους 2 δισ. ευρώ και σε αυτές κοντά στις 169.000 εκκρεμείς, ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις. Στα τέλη του Ιουνίου θα είμαστε περίπου στις 52.000. Η σύγκριση είναι καταλυτική. Και είναι το αποτέλεσμα της εντατικής δουλειάς, η οποία συνεχίζεται διαρκώς, διότι καθημερινά υποβάλλονται αιτήσεις συνταξιοδότησης» σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα F&M Voice.

Σε ερώτηση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και το πόσο πιθανό είναι να μην εφαρμοστούν τελικά οι περικοπές που έχουν προγραμματιστεί από 01.01.2019 να τεθούν σε ισχύ, ο υφυπουργός Εργασίας απαντά: «Ο επανυπολογισμός, ως εσωτερική διαδικασία του ΕΦΚΑ, κατ΄αρχάς αποδεικνύει ότι, ένα μεγάλο μέρος -σχεδόν οι μισές συντάξεις- δεν έχουν καμιά μείωση. Για σχεδόν το 20% των συντάξεων προκύπτουν αυξήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις μικρές, σε άλλες περιπτώσεις μεγάλες. Κυρίως οι μικρές συντάξεις έχουν μια ενίσχυση. Όπως και όσοι κατέβαλαν στο παρελθόν υψηλές εισφορές. Γεγονός που καταρρίπτει όσα υποστηρίζει η ΝΔ περί έλλειψης ανταποδοτικότητας εισφορών-παροχών του ν.438/16».

Σχετικά με τον ΕΦΚΑ και τη διαδικασία συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών, υπογραμμίζει ότι προέκυψε «ελάφρυνση για τη συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών», ενώ αυξήθηκε «η εισπραξιμότητα στο 65,5%, έναντι 50% που ήταν κατά μέσο όρο με το παλαιό καθεστώς».

Σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα» για τον ΕΔΟΕΑΠ, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει: «Ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί πλήρως την αυτοτέλειά του. Οι δανειστές αποδέχτηκαν τους λόγους για τους οποίους υπάρχει ο ΕΔΟΕΑΠ. Διότι, όπως υποστήριξα, πρέπει ο ΕΔΟΕΑΠ να διατηρηθεί λόγω της αυξημένης νοσηρότητας που εμφανίζεται πολλαπλασιαστικά στους εργαζομένους του Τύπου. Η Κομισιόν επικύρωσε αυτή τη συμφωνία, τη συμπεριέλαβε στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τώρα, είναι στα χέρια των εντασσόμενων στον ΕΔΟΕΑΠ και εμπλεκόμενων να κάνουν τον Οργανισμό βιώσιμο και πιο δυνατό».

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335261-Petropoylos-Oi-chameles-syntaxeis-tha-echoyn-ayxese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...