Πηγές ΥΠΟΙΚ: Σίγουροι οι στόχοι του 2017, ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα το 2018!

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Σίγουροι οι στόχοι του 2017, ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα το 2018!

Το πλεόνασμα θα επιστραφεί στους πολίτες, αλλά όχι πάλι στις συντάξεις! – Σε 6 έως 9 μήνες η επιστροφή στις αγορές! – Έξοδος από το μνημόνιο το 2018, αλλά πιθανή μία νέα γραμμή πίστωσης

Εξασφαλισμένο το πλεόνασμα, προς το 1,8% η ανάπτυξη για το 2017, τόνισαν σήμερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών! Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, άνοιξε τον οδικό χάρτη για την 3η αξιολόγηση και περιέγραψε τα βήματα που θα βγάλουν την χώρα από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018. Αν και στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει αισιοδοξία για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με στόχο να έχει κλείσει έως το τέλος του έτους, οι ίδιες πηγές δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για πιθανές πιέσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα το 2018.

Σχετικά με την έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, ακόμα εξετάζονται οι όροι που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, δηλαδή αν θα γίνει με μία καθαρή έξοδο (clean exit) ή αν θα υπάρξει κάποια προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Όπως είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου, υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών, και υπάρχουν πολλοί «παίκτες» που θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα, κάτι που φαίνεται και από τα βήματα που γίνονται όπως η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου.

Το κουαρτέτο αναμένεται στην Αθήνα, μετά τις συναντήσεις του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου, όταν και θα ξεκινήσει για τα καλά η τρίτη αξιολόγηση. Στόχος είναι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου (Δευτέρα 4 του μήνα) να έχουν ολοκληρωθεί στα 95 προαπαιτούμενα που προβλέπονται. Συνολικά 113 μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Το επόμενο έτος αναμένεται να δυσκολέψουν οι τα πράγματα, καθώς ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνεται από το 1,75% στο 3,5% του ΑΕΠ. Πολλά θα κριθούν από την στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει, θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στον στόχο 3,5% του ΑΕΠ”, Κάτι που σημαίνει ότι αν φαίνεται πως θα υπάρχει απόκλιση στα έσοδα, τότε θα ληφθούν νέα μέτρα.

Τα πεδία ανησυχίας στην παρούσα διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι τόσο τα προαπαιτούμενα, όσο οι διαθέσεις του ΔΝΤ, που όπως επισήμαναν, ανησυχούν ακόμη και το Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η έκβαση των γερμανικών εκλογών. 

 «Σούπερ – Ντούπερ»  ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο του έτους θα σώσει την παρτίδα της Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Οικονομικό επιτελείο. Πηγές από την οδό Νίκης εκτίμησαν ότι «το ΑΕΠ θα πάει σούπερ το 3ο τρίμηνο» και λίγο χαμηλότερα το 4ο, που πάντα είναι χαμηλότερο από αυτό της τουριστικής περιόδου.  Σε αυτή τη βάση ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% θεωρείται από την κυβέρνηση εφικτός.

Ο λογαριασμός εσόδων και εξόδων θα κρίνουν τα νέα μέτρα

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το μνημόνιο, έχει συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να επιτύχει. Αν δεν τα καταφέρει, τότε με κάποιο τρόπο, θα πρέπει αυτό να διορθωθεί. Ο ένας τρόπος, σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι να κοπεί κάτι από τα πεδία που υπάρχει υπεραπόδοση.  Ο άλλος τρόπος, είναι η επιβολή νέων μέτρων το 2018 και πηγές του υπουργείου εξήγησαν ότι αυτό το θέμα, θα μπει στη διαπραγμάτευση  του Οκτωβρίου, όταν και τα επιστρέψουν οι επικεφαλείς των θεσμών στην Αθήνα. Ήδη το ΔΝΤ έχει δείξει τη διάθεσή του για να ζητήσει νέα μέτρα, στη βάση ότι με τα δικά του οικονομικά μοντέλα, η ελληνική Οικονομία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Σύμφωνα με τους δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα είναι πιο πιθανό να επιτευχθεί 2%. Όμως εντός συνόρων υπάρχει αισιοδοξία ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και όσο αυτό γίνεται το ΔΝΤ δεν έχει έρεισμα για να ζητήσει περισσότερα μέτρα.

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα, είναι και το πόση θα είναι αυτή η «τρύπα» για το 2018.  Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Υπ, Οικονομικών «είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, μην ξεχνάτε ο στόχος υπερδιπλασιάζεται, είναι δύσκολος».

Σε κάθε περίπτωση από τα νέα μέτρα εξαρτάται από τα συνολικά έσοδα. «Θα δούμε πως θα πάει ο ΦΠΑ, τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, η επισκόπηση δαπανών, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε», τονίζει μέλος του οικονομικού επιτελείου.

Εξετάζονται ελαφρύνσεις;

 Στα έσοδα παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα στη φορολογία, το οποίο εντοπίζεται στους άμεσους φόρους.  Η ίδια πηγή, παραδέχθηκε ότι με τις αλλαγές στη φορολογία, δημιουργήθηκαν «κίνητρα» υποδήλωσης εισοδημάτων (φοροδιαφυγής), ειδικά σε κάποιες ομάδες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, όμως το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους και έξυπνες λύσεις ώστε να αντιστραφεί αυτή η τάση, χωρίς να αποκλείει μείωση της φορολογίας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «εξετάζουμε κίνητρα» τα οποία αναμένεται να συζητηθούν και με τους θεσμούς. Δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο για φορο-ελαφρύνσεις, με διόρθωση στη φορολογία αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

 Σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. Τότε θα συζητηθούν τα πεδία αποκλίσεων ή υπέρβασης του στόχου και το εάν αυτά θα έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα και άρα θα επηρεάσουν και τις επιδόσεις του 2018.

Αργεί η  2η  έξοδος στις αγορές

Για την δεύτερη επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου, έδωσε ένα περιθώριο 6-9 μηνών όπου ανάλογα με τις εξελίξεις στην αξιολόγηση και την κατάσταση της Οικονομίας, θα υλοποιηθούν τα σχέδια του υπουργείου για νέα έξοδο είτε με νέο δανεισμό και άντληση νέου χρήματος ή «ρολαρίσματος» παλαιότερων τίτλων. Στην πρώτη έξοδο έγιναν και τα δύο.

Όπως τόνισε το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «μέσα στους επόμενους 6 με 9 μήνες θα γίνουν και άλλες προσπάθειες εξόδου στις αγορές, είτε είναι για νέο χρήμα είτε για διαχείριση του χρέους που ήδη υπάρχει».

Το πλεόνασμα θα γίνει… κοινωνικό μέρισμα!
 
Αναφερόμενος στο μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  από τη Θεσσαλονίκη, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Σε αντίθεση με πέρσι και την 13η σύνταξη, φέτος οι αποφάσεις θα παρθούν με την συνεργασία των θεσμών και υπάρχει δέσμευση να μην δοθεί πάλι σαν 13η σύνταξη. Τα σενάρια που εξετάζονται, είναι ενίσχυση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, μεγαλύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή ένταση των  αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το που θα πάνε θα κριθεί από το μέγεθος του πλεονάσματος.

Το ΔΝΤ έχει βάλει στο «μάτι» τα επιδόματα

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι θεσμοί ασκούν πιέσεις, ο καθένας στον τομέα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Το ΔΝΤ συγκεκριμένα, επιμένει σε αλλαγές στην κοινωνική πολιτική και ειδικότερα, στη μείωση των επιδομάτων. Όπως παραδέχθηκε το μέλος του οικονομικού επιτελείου, «υπάρχει ένα θέμα διάρθρωσης επιδομάτων». Το Ταμείο ζητά  «αναδιάρθρωση χωρίς να μειωθεί ο προϋπολογισμός», κάτι που μπορεί όπως τονίστηκε να δημιουργήσει προβλήματα, «ειδικά αν δεν βρούμε τα νέα χρήματα».

Γρήγορη 3η αξιολόγηση για να κλείσουν χρέος και έξοδος από το μνημόνιο

Αν και όπως λένε από την οδό Νίκης ο στόχος είναι να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, στην πραγματικότητα ο στόχος είναι έως τον Ιανουάριο του 2018. Όπως τόνισε η ίδια πηγή, θέλουμε, όταν γίνουν οι τρείς  σημαντικές συζητήσεις του 2018 να μην είμαστε μέρος του προβλήματος. Να μην μπορούν να αποδοθούν προβλήματα στην Ελλάδα όταν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά την έξοδο από το μνημόνιο, το τι θα κάνει το ΔΝΤ (αν θα βάλει τα 2 δις δολάρια) και τα μέτρα για τη μείωση του χρέους.

Ειδικά για την επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του προγράμματος τονίστηκε ότι στο τραπέζι υπάρχουν πολλά σενάρια και ότι από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές έως την καθαρή έξοδο υπάρχει «ένα πολύ μεγάλο φάσμα πραγμάτων». 

Η Ευρώπη δεν θέλει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα τεστ ενεργητικού στις τράπεζες, πριν από τα προγραμματισμένα στρες τεστ για την άνοιξη του 2018 της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αναφερόμενος στην επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, (SSM) την Ντανιέλ Νουί τόνισε ότι είχε πει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, εκτός και αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει. 

Οι πηγές από το υπουργείο ανέφεραν πως «η θέση μας είναι ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα. Αυτοί κρίνουν τη διαδικασία για όλες τις χώρες της ΕΕ».

Επίσης, «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται, εμείς ως κυβέρνηση προφανώς δεν προτιθέμεθα να ζητήσουμε διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας των παγίων, AQR, εάν το ζητήσει η ΤτΕ, θα δούμε. Τα νέα stress tests έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν το 2018 με βάση τα στοιχεία έως τα τέλη του 2017».

Αυτό σημαίνει ότι εκείνα τα στοιχεία «θα περιλαμβάνουν δύο χρόνια ανάπτυξης, δύο χρόνια υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού και του πτωχευτικού κώδικα, κάτι που θα καλυτερεύει την εικόνα των τραπεζών».  

Οι γερμανικές εκλογές πηγή ανησυχίας!   

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Γερμανία γύρω από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές. Όπως τονίζουν από το ΥΠΟΙΚ, «αν είναι μία κυβέρνηση φιλελεύθερων με το CDU δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πλειοψηφία».

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/301044-Peges-YPOIK-Sigoyroi-oi-stochoi-toy-2017-anoichto-parathyro-gia-nea-metra-to-2018 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...