Πλατείες εδώ,πλατείες αλλού.Η εξομολόγηση ενός κόκκορα !!!!

Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε κανείς να πει πως η Πλατεία Λιμένος της πόλης μας είναι γι’ αυτήν ότι περίπου είναι η Πλατεία του Αγίου Μάρκου για την Βενετία, την πάλαι ποτέ έδρα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.

Συνδέω τις δύο πόλεις γιατί εν πολλοίς το τεχνιτό κάλλος της μικρής μας πόλης οφείλεται σε Ενετούς και γιατί και στις δύο πόλεις σε κάποια χρονική στιγμή της μακραίωνης ιστορίας τους «εκάνανε σεργιάνι αρχόντοι Βενετσιάνοι». Ευτυχώς για την Βενετία δεν έγινε ποτέ το αντίθετο δηλαδή να κάνουν στην Βενετία σεργιάνι αρχόντοι Βελβιτσιάνοι.
Λέω λοιπόν πως οι δύο πλατείες, σε συνδυασμό με το εφαπτόμενο σ’ αυτές υγρό στοιχείο (Λιμάνι Ναυπάκτου και Μεγάλο Κανάλι Βενετίας), είναι το ίδιο απ’ την άποψη ότι είναι οι ιστορικότερες, οι πιο πολυσύχναστες και κυρίως η βάση απ’ την οποία ξεκινούν και στην οποία καταλήγουν οι πάσης φύσεως επισκέπτες-τουρίστες.
Δείτε όμως τώρα τις παρακάτω φωτογραφίες


Βλέπετε καμία διαφορά;

Αν ναι τα ερωτήματα που τίθενται είναι: «Σας αρέσει η πλατεία;» , «κι αν δεν σας αρέσει τι κάνετε για να την αλλάξετε;» . Αν δεν βλέπετε διαφορά θα σας πω εγώ τι διαφορές βλέπω.
Η δικη μας πλατεία έπαψε προ πολλού να είναι πλατεία (κι όπως ευφυώς είπε κάποιος φίλος) έγινε μία απέραντη τραπεζαρία με καλαμωτές, καναπέδες και άλλα απίθανα πολιτιστικά στοιχεία. Ευτυχώς στις φωτογραφίες δεν αναδύονται οσμές. Αν όμως περπατήσει κανείς απ’ την καλαμωτή της φωτογραφίας προς το άλλο περίπτερο είτε επί του υποτιθέμενου πεζοδρομίου της πλατείας είτε μέσω των τραπεζοκαθισμάτων γνωστού ταχυφαγείου θα αισθανθεί έντονα την μυρωδιά του κάτουρου.
Η Πλατεία του Αγίου Μάρκου απ’ την άλλη μεριά είναι πλατεία που παίζουν παιδιά, ταΐζουν περιστέρια, γίνονται μουσικές βραδιές με την μπάντα της πόλης, διάφοροι επιδέξιοι (κλόουν-ταχυδακτυλουργοί κλπ) δίνουν αντί φιλοδωρήματος γρήγορες παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους.
Συζητώντας το θέμα με φίλους στο λιμάνι με θέα την καλαμωτή, παρακαθήμενος «ανεπιτήρητος ….» παρενέβη λέγοντας «αυτό θέλει ο λαός» για να εισπράξει την απάντηση «κατά τον λαό και οι άρχοντες». Οι άρχοντες (Δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος) όμως, με την ανοχή, αν όχι τις ευλογίες, των οποίων η πλατεία λιμένος (η βιτρίνα της πόλης) έγινε τραπεζαρία και καραγκιόζ-μπερντέ δεν πρέπει να αφήσουν το έργο τους μισό κι ας προχωρήσουν μετονομάζοντας την πλατεία σε πλατεία τυράννων (στην ορθογραφία δεν ήμουν πάντα καλός) ή σε πλατεία κοψιδίων ή ότι άλλο προσδιοριστικό τέλος πάντων της εικόνας που αυτή έχει σήμερα.

Ένας κόκορας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...