Ποιοι σκότωσαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Ποιοι σκότωσαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Τεράστιο πλήγμα για τη δικαιοσύνη και ολόκληρο τον νομικό κόσμο της χώρας αποτελεί η εν ψυχρώ εκτέλεση του γνωστού ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου χθες το απόγευμα, στο γραφείο του, στα Εξάρχεια.

Η στυγερή δολοφονία του διακεκριμένου δικηγόρου, γιου του αείμνηστου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νώντα Ζαφειρόπουλου, συνιστά μια ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης μηνυτών, μαρτύρων και δικηγόρων που ασχολούνται με μεγάλες υποθέσεις.

2

Σύσσωμος ο νομικός κόσμος παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες συγκλονισμένος τις δραματικές εξελίξεις γύρω από το ειδεχθές έγκλημα που στόχο έχει τον εκφοβισμό των ανθρώπων της δικαιοσύνης.

Ραντεβού με τους δολοφόνους

Ο Μ. Ζαφειρόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών μέσα στο δικηγορικό του γραφείο, στην οδό Ασκληπιού 154, στο κέντρο της Αθήνας.

2

Ήταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα όταν δύο άνδρες, μιλώντας σπαστά ελληνικά, χτύπησαν την πόρτα του γραφείου, προσποιούμενοι τους πελάτες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για προκαθορισμένο ραντεβού.

Με το πρόσχημα της ανάγκης για νομική βοήθεια το θύμα τους άνοιξε την πόρτα και τους οδήγησε στην αίθουσα συσκέψεων. Εκείνη την ώρα, στο χώρο βρισκόταν ένας ακόμη στενός του συνεργάτης, που ήταν παρών στο ραντεβού του θανάτου, και ξεκίνησε μια συζήτηση για υπόθεση που αφορούσε αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Kontra News, οι δράστες θέλοντας να απομονώσουν τον στόχο τους κάποια στιγμή ζήτησαν να τον δουν τετ α τετ και έτσι ο συνεργάτης του 52χρονου δικηγόρου μεταφέρθηκε σε διπλανό δωμάτιο.

1

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, τον πυροβόλησαν με τρεις σφαίρες στο κεφάλι και την κοιλιά, αφήνοντας τον νεκρό μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Οι δολοφόνοι χωρίς να χάσουν χρόνο τράπηκαν σε φυγή, προτού προλάβει να αντιδράσει ο συνεργάτης του άτυχου δικηγόρου, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του φονικού.

Από εκείνη την ώρα έχει ξεσπάσει ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ στα στενά των Εξαρχείων και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αδίστακτων πιστολέρο.

Στον τόπο του εγκλήματος έσπευσαν άνδρες της Σήμανσης, συλλέγοντας αποτυπώματα και ίχνη DNA που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στην ταυτότητα των ένοπλων κακοποιών.

2

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει και το υλικό από τις κάμερες ρύθμισης κυκλοφορίας και καταστημάτων που βρίσκονται στο σημείο, προκειμένου οι αστυνομικοί να σκιαγραφήσουν το δρομολόγιο διαφυγής των δύο εκτελεστών.

Οι αστυνομικοί λαμβάνουν κατάθεση τόσο από τον συνεργάτη του όσο και από έναν συνάδελφο του στο ακριβώς διπλανό γραφείο.

«Βοήθεια, μας σκοτώνουν» ήταν το μόνο που πρόλαβε να ακούσει ο τελευταίος, από το διπλανό διαμέρισμα του 1ου ορόφου της Ασκληπιού 154.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε ήχους πυροβολισμών, στοιχείο που ίσως μαρτυρά ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν όπλα με σιγαστήρα.  

Μαφιόζικο χτύπημα «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έρευνα της υπόθεσης έχει αναλάβει σε πρώτη φάση το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Η ΕΛ.ΑΣ χαρακτηρίζει το συμβάν ως «μαφιόζικο χτύπημα» και δεν το αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική ενέργεια.

Ένα σενάριο, που εξετάζεται επίσης, είναι να πρόκειται για πληρωμένους δολοφόνους που εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου.

1

Το γεγονός, δε, ότι οι δράστες δεν είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους – παρά τις αντίθετες πληροφορίες που υπήρχαν αρχικά – οδηγεί σε ένα πρώτο συμπέρασμα πως οι εκτελεστές δεν έχουν βαρύ ποινικό μητρώο.

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η κατάθεση του στενού συνεργάτη του Μ.Ζαφειρόπουλου, που είδε και άκουσε τα πάντα αλλά υπέστη ισχυρό σοκ και δεν ήταν σε θέση τις πρώτες ώρες να περιγράψει στους αστυνομικούς με απόλυτη ακρίβεια τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε.

1

Η… «σύμπτωση» της υπόθεσης Energa

Μια άλλη πτυχή στην οποία αναζητά απαντήσεις η ΕΛ.ΑΣ ήταν οι υποθέσεις που είχε χειριστεί πρόσφατα ο 52χρονος.

1

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που ζήτησαν να μάθουν οι αστυνομικοί από τους συνεργάτες του είναι αν τον τελευταίο καιρό είχε εκφράσει φόβους και ανησυχία για τη ζωή του ή  αν είχε δεχτεί απειλές.

Ο δολοφονηθείς υπήρξε πρώτης γραμμής δικηγόρος με παρουσία σε σημαντικές και πολύκροτες δίκες. Είχε αναλάβει μεταξύ άλλων την υπεράσπιση του επιχειρηματία  Θωμά Λιακουνάκου στο σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά προγράμματα, υπήρξε πληρεξούσιος δικηγόρος των Παναγιώτη Τζένου και Γιάννη Κουρτάκη από την εφημερίδα «Παραπολιτικά» στην αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενώ ήταν συνήγορος ενός των «ληστών των χρηματοκιβωτίων».

Στην υπόθεση, όμως, που στέκονται περισσότερο από τις υπόλοιπες οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είναι αυτή της Energa Hellas Power, στην οποία ο Μ.Ζαφειρόπουλος εκπροσωπούσε έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων.

1

Μια «σύμπτωση» που δεν μοιάζει και τόσο τυχαία είναι ότι ένας άλλος δικηγόρος από την ίδια υπόθεση, συγκεκριμένα ο Γιώργος Αντωνόπουλος, είχε δεχθεί αιματηρή επίθεση, τον Νοέμβριο του 2014, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη.

Ο 62χρονος νομικός είχε από την πρώτη στιγμή απορρίψει το ενδεχόμενο κίνητρο των δραστών να ήταν η ληστεία. Αντίθετα, υποστήριζε ότι εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου εναντίον του και υποδείκνυε ως ηθικό αυτουργό συγκεκριμένο άτομο, που ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας Energa Power Trading.

Για εκείνη τη δολοφονική απόπειρα είχε συλληφθεί ένας Αλβανός κακοποιός με το ψευδώνυμο «Όλτι», ο οποίος είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του στην ενέδρα, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι ήταν παραγγελία πληρωμένης ανθρωποκτονίας.

2

Ποιος ήταν ο Μ. Ζαφειρόπουλος

 

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου, που έφυγε από τη ζωή το 2006, και αδελφός του πρώην δημάρχου Χαλανδρίου, Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου.

2

Σπούδασε στο Εθνικό Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασκούσε δικηγορία από το 1991. Εκτός από μάχιμος ποινικολόγος είχε και πλούσια συνδικαλιστική δράση στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, διεκδικώντας την προεδρία του ΔΣΑ το 2010. Για πρώτη φορά σύμβουλος του ΔΣΑ είχε εκλεγεί το 1996 και το 2005 είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος.

Ο 52χρονος ήταν παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι πριν από λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου, γιόρτασε τα γενέθλια του.

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την οικογένεια του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, προς την οποία εξέφρασε τόσο την άφατη οδύνη του για την απώλειά του όσο και την απερίφραστη καταδίκη για την στυγερή και άνανδρη δολοφονία του.

Άμεση διαλεύκανση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ενημερώθηκε και ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και τη σύλληψη των δραστών της αποτρόπαιας δολοφονίας.

Τον αποτροπιασμό του για την άνανδρη ενέργεια σε βάρος του συναδέλφου του και μάλιστα εν ώρα εργασίας εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μόλις πληροφορήθηκε την θλιβερή είδηση. Επίσης, ο κ. Κοντονής εξέφρασε με τη σειρά του τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

1

Σοφός: Κηρύσσουμε τον πόλεμο σε τέτοιες άνανδρες επιθέσεις

Για τη δολοφονία του στενού του φίλου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, μίλησε στην Kontra News, ο έγκριτος ποινικολόγος και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός.

Ο κ. Σοφός, φανερά συγκλονισμένος, ανέφερε: «Όλος ο νομικός κόσμος είναι συντετριμμένος από την δολοφονική επίθεση εναντίον του αγαπημένου μας φίλου, συναδέλφου και διακεκριμένου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Υπήρξα στενότατος οικογενειακός φίλος του και είμαι κι εγώ συντετριμμένος από το γεγονός».

Ο ίδιος καταδίκασε τη δολοφονία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταδικάζω την ενέργεια αυτή και κηρύσσουμε τον πόλεμο σε τέτοιες άνανδρες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που έχουν σταθεί δίπλα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τη στήριξη μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Η συντριβή που υφίσταται ο νομικός κόσμος και η απώλεια είναι δυσθεώρητη».

Καταδικάζουν τα κόμματα

Σύσσωμη ήταν η καταδίκη της δολοφονίας του Μ.Ζαφειρόπουλου από τα πολιτικά κόμματα.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αρχές οφείλουν να κινηθούν άμεσα για την εξιχνίαση της στυγνής δολοφονίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον αποτροπιασμό της και τη βαθιά της θλίψη για την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και προσθέτει: «Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναμένει από τις Αστυνομικές Αρχές το αυτονόητο: Να διαλευκάνουν το ταχύτερο δυνατόν το στυγερό αυτό έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας. Εκφράζουμε στους οικείους του τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

«Η στυγερή και άνανδρη δολοφονία του δικηγόρου και εκλεκτού νομικού Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη. Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του». δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα για τη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη. Είναι όμως κι ένα ακόμη σύμπτωμα της βαθιάς κοινωνικής παθογένειας που βιώνει η χώρα.

Η μαφιόζικη επίθεση καταδεικνύει δυστυχώς με τον πιο μελανό τρόπο το έλλειμμα ασφάλειας που νιώθει κάθε πολίτης ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση πρέπει -επιτέλους- να αναλάβει τις ευθύνες της για το διάχυτο αίσθημα ανομίας και ανασφάλειας που εντείνεται κι απλώνεται παντού γύρω μας» αναφέρει η Φ.Γεννηματά.

Τη θλίψη και την ανησυχία του για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η μαφιόζικη δολοφονία του δικηγόρου Ζαφειρόπουλου στην καρδιά της Αθήνας μας θλίβει και μας ανησυχεί», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η Ελλάδα δεν θα γίνει έρμαιο συμμοριών» πρόσθεσε ο υποψήφιος για την για την ηγεσία του υπό συγκρότηση φορέα της Κεντροαριστεράς.

Τέλος το ΚΚΕ τονίζει: «Η σημερινή δολοφονία του δικηγόρου Μ. Ζαφειρόπουλου αποτελεί μία άνανδρη και αποτρόπαια πράξη. Τα αίτια αυτής της εγκληματικής ενέργειας πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και οι δράστες της να συλληφθούν. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Μ. Ζαφειρόπουλου».

1

Τη δολοφονική επίθεση καταδίκασε δια του Προεδρείου της η Βουλή των Ελλήνων.

Επταήμερη αποχή δικηγόρων

Την αποχή μιας εβδομάδας από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη πένθους για την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του  αγαπημένου συναδέλφου μας Μιχάλη Ε. Ζαφειρόπουλου. Ως ελάχιστη αντίδραση κατά της τυφλής δολοφονικής βίας στους ασκούντες το δικηγορικό λειτούργημα απέχουμε των καθηκόντων μας από αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Θεωρούμε αυτονόητη τη συμπαράσταση του δικαστικού σώματος και των δικαστικών υπαλλήλων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής δήλωσε: «Τελικά είναι επικίνδυνο να προσπαθείς να κάνεις καλά τη δουλειά σου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/305133-Poioi-skotosan-ton-Michale-Zapheiropoylo ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...