Πολυπληθείς διαδηλώσεις στην Καταλωνία μετά τις συλλήψεις μελών της τοπικής κυβέρνησης (Φωτό)

Πολυπληθείς διαδηλώσεις στην Καταλωνία μετά τις συλλήψεις μελών της τοπικής κυβέρνησης (Φωτό)

Πολυπληθείς διαδηλώσεις στην Καταλωνία μετά τις συλλήψεις μελών της τοπικής κυβέρνησης

Έκρυθμο είναι το κλίμα στην Καταλωνία μετά τη σύλληψη 13 μελών της κυβέρνησης της περιφέρειας της Καταλωνίας. Χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να στηρίξουν τις προσπάθειες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που είναι προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε, μπροστά από το κτήριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν όχημα της εθνοφυλακής, ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. «Έξω οι δυνάμεις κατοχής!», φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι», είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.

1

Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 13 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλωνίας και ότι έγιναν 22 έρευνες για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας κατήργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλωνίας και εφαρμόζει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο τοπικός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζεμόντ μετά τις συλλήψεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για ολοκληρωτισμό και για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε τον νόμο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, με ομάδα Καταλανών βουλευτών να αποχωρεί από το ημικύκλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

2

Η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλωνίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της «παράνομης ψηφοφορίας» της 1ης Οκτωβρίου. Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.

.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/301959-Polypletheis-diadeloseis-sten-Katalonia-meta-tis-syllepseis-melon-tes-topikes-kyberneses-PHoto ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...