Πραγματικότητα η πρώτη μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς

Πραγματικότητα η πρώτη μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς
Μεταμοσχεύθηκε αφού είχε σταματήσει να χτυπά για 20 λεπτά – Οι γιατροί κατάφεραν την αναζωογόνηση με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος – Ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς

Αυστραλοί καρδιοχειρουργοί ανακοίνωσαν, ότι πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς, η οποία προερχόταν από νεκρό δότη, του οποίου η καρδιά είχε σταματήσει να χτυπά επί 20 λεπτά. Έως τώρα οι μεταμοσχεύσεις αφορούν σε ζωντανές καρδιές που δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν, καθώς έχει μεν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του δότη, αλλά η καρδιά του συνεχίζει να λειτουργεί.

Η μεταμόσχευση, σύμφωνα με το BBC, έγινε από ομάδα γιατρών του νοσοκομείου ‘Αγιος Βικέντιος του Σίδνεϊ με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ ΜακΝτόναλντ. Η πρώτη ασθενής που έλαβε τη «νεκρή» καρδιά, η οποία είχε προηγουμένως αναζωογονηθεί, ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκριμπίλας, η οποία δήλωσε, ότι νιώθει δέκα χρόνια νεότερη και σαν «ένα διαφορετικό πρόσωπο». Όπως έγινε γνωστό, η μεταμόσχευση της καρδιάς έγινε προ διμήνου και στο μεταξύ μεσολάβησαν άλλες δύο παρόμοιες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.

Μέχρι τώρα η καρδιά ήταν το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείτο για μεταμόσχευση, αφότου είχε σταματήσει να χτυπά. Οι γιατροί αφαιρούν την καρδιά του εγκεφαλικά νεκρού, η οποία ακόμη χτυπά, τη βάζουν σε πάγο για περίπου τέσσερις ώρες και μετά την μεταμοσχεύουν.

Η νέα τεχνική επιτρέπει την αναζωογόνηση της νεκρής καρδιάς σε ένα ειδικό μηχάνημα. Η καρδιά διατηρείται ζεστή, οι χτύποι της αποκαθίστανται και ένα υγρό βοηθά να περιοριστούν οι βλάβες στον καρδιακό μυ.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα εκτιμάται, ότι μπορεί να σώσει 30% περισσότερες ζωές, επιτρέποντας να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων οργάνων για ματαμοσχεύσεις καρδιάς. Παρόμοια τεχνική έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας άλλων οργάνων (πνευμόνων και ήπατος) πριν τις μεταμοσχεύσεις.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...