Προς την «καθαρή έξοδο» το ΔΝΤ

Προς την «καθαρή έξοδο» το ΔΝΤ

Ξεκαθαρίζει τη θέση του την Πέμπτη στο Παρίσι. Αυτή τη στιγμή, η πιθανότητα να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα ολοένα και προσεγγίζει το μηδέν, καθώς ο χρόνος τελειώνει.

Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου αναμένεται να περιοριστεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό και τον δρόμο για άρση των μέτρων της διετίας 2019-2020. Αυτή τη στιγμή, η πιθανότητα να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα ολοένα και προσεγγίζει το μηδέν, καθώς ο χρόνος τελειώνει.

«Είναι πιο πιθανό να φύγει αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ, αλλά όχι σίγουρο», ανέφερε χθες στην «Αυγή» υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος…

Τελευταίο «σπριντ»

Το τελευταίο «σπριντ» πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης και του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 θα γίνει η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα, σε ειδική συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Η ενημέρωση θα γίνει από τους έξι εμπλεκόμενους υπουργούς.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το 2ο πενθήμερο του Ιουνίου, σε έναν νόμο και με τη διαδικασία του επείγοντος θα ψηφιστεί έως τις 14 Ιουνίου από την Ολομέλεια.

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν θα συνοδευτεί από νέες δεσμεύσεις ή νέα προαπαιτούμενα, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,  σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ενώ προανηγγειλε μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε συγκεκριμένα ότι με το Μεσοπρόθεσμο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για φορο-ελαφρύνσεις και αυξήσεις δαπανών, κάθε χρόνο, για την περίοδο 2019 – 2022.

Δεν συζητείται από κανέναν θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος πέραν της 20ής Αυγούστου, επισήμανε την Κυριακή στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος  εκτιμά ότι μάλλον το ΔΝΤ θα αναλάβει από τούδε και στο εξής τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές.

Η Ευρωζώνη θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν στο 2ο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Νομίζω, πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο μέλλον όπως κι αν έχει, λόγω της τεράστιας οικονομικής δέσμευσης που έχει κάνει ήδη στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη στο Παρίσι συνεχίζεται η συζήτηση για το χρέος

Την Πέμπτη στο Παρίσι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τα επόμενα βήματα για το ελληνικό χρέος, μετά το άκαρπο Washington Group του Σαββάτου, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. Οι Ευρωπαίοι τρέχουν ουσιαστικά να προλάβουν την κρίσιμη ημερομηνία της 21ης Ιουνίου, καθώς επισήμως στόχος είναι να έχουν καταλήξει έως τότε σε μία συμφωνία- πακέτο για την επομένη ημέρα του μνημονίου, που θα προσδιορίζει τη μορφή της εξόδου, το είδος της εποπτείας, αλλά και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Φαίνεται, ωστόσο, να έχουν χάσει το τρένο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, που επικαλείται πηγές από τη Σύνοδο του G7, αν και οι συναντήσεις των Ευρωπαίων με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν κατέληξαν σε συμφωνία, υπήρξε κάποια πρόοδος με τις διαφορές μεταξύ του Ταμείου και των εταίρων να αμβλύνονται. Αυτό, όμως, φαίνεται να μην είναι αρκετό.

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία της εξόδου πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ
Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για εμπλοκή στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και μια πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει, σε καμιά περίπτωση, την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από την κρίση τον Αύγουστο τόνισε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας την Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό “24/7”.

  Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στο “Washington Group” σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Καθόλου δεν ανησυχούμε. Το αντίθετο θα έλεγα. Κανένας δεν περίμενε ότι -σε αυτό το Ουάσιγκτον γκρουπ ειδικά- θα υπάρξει κάποια κατάληξη στις συζητήσεις. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή ρυθμίζεται από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15%. Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ορισμένες μαθηματικές πράξεις στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που κάνουν ο ESM και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

   «Το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν τίθεται και κανένα θέμα ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία όλοι συμφωνούν -ακούσατε και τη σχετική δήλωση του κ. Σεντένο- ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβαση της στην αγορά χρήματος. Αν το ΔΝΤ θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό θα είναι μια δική του απόφαση. Ωστόσο, δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μια πιθανότητα μη συμμετοχής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το “κλειδί” για το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, αλλά η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους και παρατήρησε: «Οι αγορές, οι επενδυτές ξέρουν πολύ καλά ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Σημασία έχει αν η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να οδηγήσει σε χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το κλειδί».

Σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και την Ισπανία, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι κάποιοι στη χώρα μας βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Όπως είπε, τα σημερινά στοιχεία από την αγορά ομολόγων δείχνουν ότι εξομαλύνονται τα επιτόκια και τα σπρεντ. Το ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,4% και με μια καλή συμφωνία για το χρέος, η οποία σχεδόν έχει προεξοφληθεί, θα έχουμε τη δυνατότητα το 2018 να έχουμε επιτόκια τέτοια που θα καθιστούν βιώσιμη μια δυνατότητα για διαρκή χρηματοδότηση από τις αγορές.

Για το θέμα της προληπτικής πιστωτική γραμμής, δήλωσε πως έχει λήξει πριν από δύο μήνες.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333819-Pros-ten-kathare-exodo-to-DNT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...