Πρόστιμο – μαμούθ στη Monsanto για καρκινογόνα ζιζανιοκτόνα

Πρόστιμο – μαμούθ στη Monsanto για καρκινογόνα ζιζανιοκτόνα

Πρόστιμο 290 εκατ. δολαρίων σε αποζημιώσεις καλείται να πληρώσει η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της Roundup, μετά από μήνυση ενός Αμερικανού κηπουρού που ασθένησε από καρκίνο.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον, ο οποίος ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία, που ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.

«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ’ όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», υποστηρίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

«Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον της απόφασης και θα συνεχίσουμε να υπερσπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», προσθέτει η επιχείρηση.

Σε βάρος της Monsanto, η οποία μόλις εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer, είχε προσφύγει ο Τζόνσον, ο οποίος σε ηλικία 46 ετών πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο αφού ράντιζε επί πολλά χρόνια με Roundup. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη χιλιάδες υποθέσεις σε βάρος της Monsanto και έχουν προχωρήσει σε διαφορετικούς βαθμούς.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/339651-Prostimo-mamoyth-ste-Monsanto-gia-karkinogona-zizanioktona ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...