Πως είδαν και πως σχολιάζουν στην Τουρκία την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

Πως είδαν και πως σχολιάζουν στην Τουρκία  την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

Το γεωπολιτικό θερμόμετρο στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου και ειδικότερα στη συνοριακή ζώνη Συρίας – Τουρκίας έχει -εδώ και καιρό- πιάσει κόκκινο.

Κάποιοι πίστευαν πως είναι θέμα χρόνου η εμπλοκή της Τουρκίας με την Ρωσία, ενώ κάποιοι ψυχραιμότεροι αναλυτές σημειώνουν και ελπίζουν πως θα μείνουμε, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, σε ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο.
Αμέσως μετά την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, τις δηλώσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου πως “ η Τουρκία έχει δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της” και του προέδρου της Ρωσίας να μιλά για “πισώπλατη μαχαιριά” ακολούθησε και η ανατίναξη ενός ρωσικού ελικοπτέρου από Σύρους αντάρτες.
Πως όμως είδαν τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης. Πανηγύρισαν; Και αν ναι τι μπορεί να πιστεύουν για τα τραγικά αποτελέσματα μιας σύγκρουσης δυο… ελεφάντων;
Το NEWS 247 συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη της ελληνόφωνης εφημερίδας “Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης” κ. Μιχάλη Βασιλειάδη ο οποίος μας μεταφέρει όσα είδε και άκουσε αμέσως μετά την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
“Όπως ήταν αναμενόμενο μικρά και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν την κανονική τους ροή. Το ίδιο έγινε με τα ραδιόφωνα, ενώ και τα ενημερωτικά site, με έκτακτη ροή κάλυψαν τα όσα δραματικά συνέβησαν στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία”, αναφέρει στο NEWS 247 o κ. Βασιλειάδης και προσθέτει: “Ο Τύπος ηλεκτρονικός και έντυπος από το πρώτο δευτερόλεπτο προσπάθησε να εμψυχώσει τον κόσμο και ταυτόχρονα ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου να δικαιολογήσει και να αιτιολογήσει για ποιους λόγους αποφάσισε η Τουρκία να καταρρίψει το Ρωσικό αεροσκάφος”. Ωστόσο, όπως με νόημα συμπληρώνει “στα πρόσωπα των πολιτών μπορούσες να διακρίνεις την έντονη ανησυχία τους. Μπορεί κάποιοι να σχημάτιζαν με τα χέρια τους το σήμα της νίκης, όμως λίγα τετράγωνα παρακάτω έβλεπες τα ίδια άτομα να είναι άκρως προβληματισμένα. Φόραγαν τη μάσκα της… θλίψης και κυριαρχούσε η απόλυτη ανησυχία”, ενώ εξηγεί πως πλέον ο κόσμος στην Τουρκία ξέρει πολύ καλά πόσο “ελεύθερα” είναι τα ΜΜΕ και δεν παρασύρεται τόσο εύκολα.
Σε ερώτηση του NEWS 247, για το πως εκτιμά ότι θα αντιδράσει η Ρωσία, ο κ. Βασιλειάδης πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να παραιτηθεί και αυτό φάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις που έκαναν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ρωσίας, οι οποίες κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. “Δεν πιστεύω πως η Ρωσία θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση του κατευνασμού. Δεν θα ηρεμήσουν τα πνεύματα και αυτό φάνηκε από χθες. Η κατάρριψη τους αεροσκάφους είναι ένα σοβαρό χτύπημα για την Ρωσία και δεν θα περάσει έτσι απλά” είπε χαρακτηριστικά.
Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας ανέφερε ακόμη ότι με την στάση της η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά. “Τα ΜΜΕ και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης δεν έκρυψαν την χαρά τους. Πανηγύριζαν, όμως αυτά τα θέματα θέλουν τεράστια προσοχή. Δεν αντιμετώπισαν με ψυχραιμία το γεγονός και ξέρετε όταν δυο ελέφαντες συγκρούονται τότε ποδοπατιούνται και όλα τα μυρμήγκια”. Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ πρόσθεσε πως ήξεραν που το πάει η Τουρκία καθώς σε διαφορετική περίπτωση “η Τουρκία θα ξεπερνούσε το άκρον άωτον της βλακείας” κάτι για το οποίο δεν φημίζεται. “Αυτό που έγινε” συμπληρώνει ο κ. Βασιλειάδης “είναι κεραυνός πολέμου και κανείς νομίζω δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν και πότε θα οδηγηθούμε σε μια γενικευμένη σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία θα έπρεπε να έχει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και να προσβλέπει στην ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών της κάτι που όπως σας είπα φαίνεται ακριβώς το αντίθετο στα πρόσωπά των Τούρκων”.
Το ΝEWS 247 ζήτησε και την άποψη δυο διακεκριμένων αναλυτών. Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε πως δεν υπάρχουν για την ώρα περιθώρια κλιμάκωσης σημειώνοντας: “Η Τουρκία είδε εξ αρχής με πολύ κακό μάτι την εμπλοκή της Ρωσίας στην περιοχή και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος εμπλοκής. Πιστεύω όμως ότι θα γίνει μια προσπάθεια κατευνασμού καθώς το ΝΑΤΟ παρά την στήριξη που θα δώσει στην Τουρκία δεν θέλει να μπει σε μια αντιπαράθεση με τον Πούτιν την ώρα που ο βασικός στόχος είναι το ISIS. Κατά συνέπεια δεν βλέπω περιθώρια για κλιμάκωση. Όπως μάλιστα επισημαίνει “ούτε την Τουρκία συμφέρει μια σύγκρουση με την Ρωσία”, ενώ για την Ελλάδα αναρωτιέται “ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί μας σε περίπτωση που γίνει κάτι πολύ σοβαρό στην περιοχή μας”.
Τι πιστεύει όμως ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σχετικά με τους χειρισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν; “Καταρχήν και με τα έως τώρα δεδομένα δεν νομίζω ότι θα έχουμε μια γενικευμένη κρίση. Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι ο Πούτιν πλέον τραβά το σχοινί καθώς οδηγήθηκε σε αυτή τη θέση από την στρατηγική που ακολουθεί. Οφείλει, λοιπόν, να βγει στην αντεπίθεση καθώς ενέπλεξε την Ρωσία σε έναν πόλεμο και πρέπει να δείξει προς τη δική του εσωτερική κοινή γνώμη ότι δεν φταίει ο ίδιος αλλά η “κακιά” Τουρκία. Κοινώς πρέπει να διαχειριστεί το εσωτερικό “θέατρο” αλλά και να μην παρεμποδίσει την προσέγγιση του Συριακού προβλήματος με τη Δύση”.
Για τον ρόλο της Ελλάδος ο κ. Παπασωτηρίου αναφέρει ότι “η Ελλάδα λόγω Σούδας είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο”, ενώ για το μεταναστευτικό καταλήγει λέγοντας ότι “εκεί που πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να δοθεί λύση είναι στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Πουθενά αλλού” γράφει το news247



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...