Πως θα γεμίσω το πιάτο μου στο γιορτινό τραπέζι; Της Νατάσας Δ. Τρουμπούκη

Αυτές οι γιορτές είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιληφθούμε αυτό που οι περισσότεροι διαιτολόγοι υποστηρίζουν και αναφέρουν ως “διαισθητική διατροφή”! Η “διαισθητική διατροφή μας λέει ότι τρώμε εφόσον πεινάμε και όχι επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές στο τραπέζι μας που ασυναίσθητα καταναλώνουμε σε μεγάλη ποσότητα!
Συχνά, συμβαίνει να καταναλώνουμε τροφές τις οποίες αγαπάμε και δεν θέλουμε να στερηθούμε με αποτέλεσμα να τρώμε μεγάλες ποσότητες από αυτές και να χάνουμε θρεπτικά συστατικά από άλλες εξίσου σημαντικές όπως είναι η σαλάτα η οποία συνήθως παραγκωνίζεται στα περισσότερα τραπέζια από το κρέας και τα ζυμαρικά. Ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών τα τραπέζια είναι γεμάτα με κάθε λογής φαγητό, παραδοσιακά εδέσματα, κυρίως γλυκά, πίτες, κρέατα, σαλάτες, dressing και όλα τα ζυμαρικά που υπάρχουν στην κουζίνα του οικοδεσπότη!
Ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας και να δώσουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από όλες τις ομάδες τροφίμων, είναι να φτιάξουμε σωστά την διάταξη του πιάτου μας!
Και ποια είναι αυτή;
Όπως θα παρατηρήσετε και στις εικόνες το γεύμα θα πρέπει να είναι πλήρες, δηλαδή να περιλαμβάνει την ομάδα του κρέατος από όπου λαμβάνουμε τις περισσότερες πρωτεΐνες (κρέας, αβγό, τυρί), την ομάδα των δημητριακών από όπου λαμβάνουμε τους περισσότερους υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, ψωμί) και την ομάδα των λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες,ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες! Δε χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα αρκεί να προσέξουμε τις ποσότητες.
Χωρίζουμε το πιάτο μας στη μέση. Γεμίζουμε το μισό με σαλάτα. Το άλλο μισό το χωρίζουμε πάλι στη μέση και στο ¼ που δημιουργείται βάζουμε κάτι από την ομάδα του κρέατος (κρέας, κοτόπουλο, αβγό, τυρί), ενώ στο υπόλοιπο ¼ που απομένει συμπληρώνουμε την ομάδα των δημητριακών (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, ψωμί).
Έτσι, εξασφαλίζουμε την επιθυμητή διατροφική ισορροπία και μια καλή ποικιλία τροφίμων χωρίς να στερηθούμε τίποτα από το γιορτινό τραπέζι. Το θέμα είναι να επιλέξουμε εμείς τις αγαπημένες μας τροφές ανάμεσα στις πατάτες και το ρύζι, τη γαλοπούλα ή το χοιρινό και την σαλάτα που ταιριάζει στο πιάτο μας.


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...