Πως και πότε θα πληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες

Πέμπτη 30/06/2016 – 16:31 Γιώργος ΧουλιαράκηςΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ
Το πώς θα πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες, ύψους 5,5 δις ευρώ, ξεκαθαρίζει με εγκύκλιο του, προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης! Το Δημόσιο, θα καταβάλει σε ιδιώτες το συνολικό ποσό των 5,5 δις ευρώ, «σπασμένο» το 2016 και το 2017, με στόχο στα μέσα του 2017, να έχουν εξοφληθεί οι μέχρι τώρα ληξιπρόθεσμες όφειλες του Δημοσίου.
Αναλυτικά, από τα 5,5 δισ. ευρώ, τα πρώτα 3,5 δις ευρώ θα πληρωθούν μέσα στο  2016 και τα υπόλοιπα 2 δις το 2017. Το κείμενο της εγκυκλίου, ορίζει τις  διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορείς γα να πιστωθούν τα απαραίτητα κονδύλια  από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τα οποία θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς ιδιώτες.
Η εξόφληση θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει, καθώς εκτός από επιθυμία και υποχρέωση της κυβέρνησης, αποτελεί και δέσμευση προς τους δανειστές, που σύμφωνα με τους όρους της τελευταίας, σχετικής συμφωνίας, προβλέπεται η κάλυψη των οφειλών αυτών για την ενίσχυση της αγοράς. Το κέρδος θα είναι πολλαπλό, καθώς από την μία το Δημόσιο, δεν θα αφήνει να σέρνονται οι οφειλές, κάτι που θα έκανε δυσκολότερες μελλοντικές συμφωνίες, ενώ από την άλλη πλευρά,  το ζεστό χρήμα ύψους 5,5, δις ευρώ που αναμένεται να πέσει στην αγορά, εκτιμάται πως θα τονώσει την κίνηση και θα ενισχύσει την καταναλωτική δυναμική.
Όπως τονίζεται στο κείμενο της εγκυκλίου, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να στείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ιδιώτες όπως  τα ποσά είχαν διαμορφωθεί  μέχρι το Σάββατο 30 Απριλίου 2016. Οι φορείς του Δημοσίου, έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το ΓΛΚ, κάθε πρώτο 10ήμερ,ο κάθε μήνα σχετικά με το πώς εξελίσσονται οι πληρωμές των οφειλών τους.
Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφλησης  των παλαιότερων οφειλών εκτός από αυτές για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις.  Επίσης μπροστά έρχεται και η πληρωμή των οφειλών που η καθυστέρηση της πληρωμής, επιβαρύνει το Δημόσιο με πρόστιμα, αυξάνοντας το κόστος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...