Πως μία ανταλλαγή ομολόγων μας βγάζει από τα μνημόνια!

Πως μία ανταλλαγή ομολόγων μας βγάζει από τα μνημόνια!

Οι αγορές ετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Δημοσιεύτηκε και επίσημα η πρόσκληση, από το ελληνικό κράτος, για την  ανταλλαγή 20 ομολογιακών εκδόσεων (του PSI) συνολικής ονομαστικής αξίας 29,7 δις ευρώ, με πέντε νέα ομόλογα. Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που αν και με μία πρώτη ματιά, δεν φαίνεται να επηρεάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, όμως μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα,  για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία των δανειστών!

Το σχέδιο κυβέρνησης και θεσμών για την έξοδο από τα μνημόνια, προβλέπει ότι από τις 20 Αυγούστου του 2018, η Ελλάδα, θα πρέπει να σταθεί «στα πόδια της». Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τα δανεικά του ESM (μία «κάνουλα» που θα κλείσει τον Αύγουστο) η χώρα θα πρέπει να εξασφαλίζει μόνη της τα λεφτά που χρειάζεται. Όλα δείχνουν, ότι με το πέρασμα στην ανάπτυξη και τον προϋπολογισμό να έχει πρώτη φορά πλεόνασμα αντί για έλλειμμα (γενικό, όχι πρωτογενές) δεν θα χρειαστούν άλλα δανεικά για το εσωτερικό της χώρας. Το κράτος θα έχει στο τέλος κάθε χρόνου, ένα μικρό κέρδος, αντί για ζημία όπως τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, θα υπάρχουν οι δόσεις που θα πρέπει να πληρώνουμε στους δανειστές.

Συνολικά αυτές οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, εκτιμώνται σε 19 δις ευρώ για το 2019. Τα επόμενα χρόνια, θα συνεχίσουν να αυξάνονται και για να καλυφθούν το κράτος θα πρέπει να μπορεί να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές (όπως όλα τα άλλα κράτη), σε λογικές τιμές. Όσο πιο σταθερή είναι μία οικονομία, τόσο πιο φτηνά δανείζουν οι διεθνείς επενδυτές.

Το σχέδιο, προβλέπει τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας που θα διασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ακόμα και αν κάτι δεν πάει καλά. Περί τα 6 δις ευρώ, αναμένεται να προέλθουν από νέες εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου, που θα ξεκινήσουν από το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, έως και την έξοδο από τα μνημόνια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα θα επιστρέψει 2-3 φορές στις αγορές μέχρι τις 20 Αυγούστου. Ακόμα 9 δις ευρώ εκτιμάται ότι  μπουν στο «μαξιλάρι» από τα αδιάθετα κονδύλια του ελληνικού προγράμματος. Χρήματα, που οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει να μας δανείσουν με το τρίτο μνημόνιο, αλλά δεν θα έχουν εκταμιευτεί έως το τέλος του.

Με την ανταλλαγή ομολόγων που γίνεται τώρα, επιτυγχάνονται δύο στόχοι.  Η κυβέρνηση «φτιάχνει» καλύτερα το πρόγραμμα των πληρωμών και παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος στις αγορές για την επόμενη έξοδο, όταν με νέους τίτλους θα βγούμε στις αγορές, για «ζεστό» χρήμα.

Το ύψος των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές αναμένεται να αλλάξει μετά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, όταν κυβέρνηση και θεσμοί θα ξεκινήσουν την συζήτηση για τη μείωση του χρέους. Μία διαπραγμάτευση που αναμένεται να ενταθεί την άνοιξη, αλλά θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, όταν θα πέσει στο τραπέζι η γαλλική πρόταση για τις πληρωμές προς τους θεσμούς, συνδέοντάς τα με την ανάπτυξη.

Αυτό το πλάνο βασίζεται στα θετικά μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τις προηγούμενες δύο εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός μνημονίων.  Η πρώτη το 2014 και η δεύτερη με τον περασμένο Ιούλιο με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, με το οποίο το Δημόσιο συγκέντρωσε 1,4 δις ευρώ. Του Ιουλίου η έκδοση, ήταν διπλή. Τα 1,4 δις ήταν για άντληση ρευστότητας από την αγορά και τα υπόλοιπα 1,6 δις από το σύνολο των 3 δις αφορούσε ανταλλαγή παλαιών τίτλων με νέους.

Γιατί γίνεται η ανταλλαγή ομολόγων

Από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ),  τονίστηκε ότι ο σκοπός αυτής της κίνησης στις αγορές, είναι να ομαλοποιηθεί η καμπύλη αποδόσεων και να παράσχει στην αγορά μια περιορισμένη σειρά τίτλων που αναμένεται να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ρευστότητα από ό,τι η υπάρχουσα σειρά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν θα πάρει ρευστότητα, δηλαδή νέο χρήμα, από τα νέα αυτά ομόλογα, αλλά με την ανταλλαγή, κάνει ένα απαραίτητο βήμα, για να μπορεί να βγει στις αγορές με αξιώσεις το επόμενο διάστημα, πιθανότατα, μετά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.  Το «φρέσκο» χρήμα αναμένεται να  έρθει στην επόμενη έκδοση ομολόγων στο α’ εξάμηνο του 2018.

Με αυτή την ανταλλαγή, το χρέος συγκεντρώνεται  σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.

Η όλη διαδικασία, αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές, ενώ βελτιώνει και την καμπύλη πληρωμών, που θα πρέπει κάνει το ελληνικό κράτος, για τις λήξεις του δημοσίου χρέους στα έτη από 2023 έως και 2042.

Τσακαλώτος: Προετοιμάζουμε τις εξόδους άντλησης ρευστότητας

Πως η κυβέρνηση κάνει τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσει τους όρους των μελλοντικών εξόδων στις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ανακοίνωση του swap ομολόγων.  Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός είπε ότι «Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά για να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες ρευστότητας για τις μελλοντικές εξόδους στις αγορές».

Η ανταλλαγή ομολόγων

Όσοι επενδυτές έχουν στα χαρτοφυλάκια τους τα ομόλογα του PSI που εκδόθηκαν το 2012, έχουν προθεσμία μέχρι τις 28 Νοεμβρίου να αποδεχτούν την πρόταση για το ανταλλαγή, το λεγόμενο διεθνώς ως «swap» ομολόγων.
Όπως είναι γνωστό, μεγάλο αριθμό αυτών των ομολόγων έχουν τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία (περίπου 6 δις ευρώ), τα οποία θεωρείται πως σίγουρα  θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, οι ιδιώτες ομολογιούχοι μπορούν να ανταλλάξουν 20 σειρές ομολόγων με 5 νέους τίτλους.  Οι νέες εκδόσεις θα έχουν λήξεις σε 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια. Αν και το νέο επιτόκιο θα είναι σταθερό, θα είναι διαφορετικό, ανάλογα τη λήξη και θα γίνει έτσι, ώστε η συναλλαγή να είναι ουδέτερη για ομολογιούχους και Δημόσιο.

Οι νέοι τίτλοι

  • Τίτλος με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
  • Τίτλος με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
  • Τίτλος με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
  • Τίτλος με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
  • Τίτλος με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.

Οι «μεσάζοντες»

 

Τη διαδικασία, έχουν αναλάβει γίγαντες της παγκόσμιας αγοράς, όπως οι BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, η Goldman Sachs, η HSBC και η Merrill Lynch International.  Εντός συνόρων, η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Co-Dealers Managers  για τους εγχώριους επενδυτές.

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/309825-Pos-mia-antallage-omologon-mas-bgazei-apo-ta-mnemonia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...