Πόσο θα αυξηθεί η Βενζίνη;

Κυριακή 29/05/2016 – 17:36Οι 3 φόροι και οι τάσεις της αγοράς που αυξάνουν την τιμή του λίτρου!ΟΙ 3 ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΛΙΤΡΟΥ!                                                                                                  
Νέες ανατροπές έρχονται στην αγορά καυσίμων, που κρύβουν ανατιμήσεις στην τιμή της βενζίνης και επιβαρύνσεις για την «τσέπη» του καταναλωτή.  Παράλληλα, ενισχύονται τα σενάρια που αλλάζουν τον τρόπο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, μειώνοντας την εφάπαξ πληρωμή και μεταφέροντας ένα μέρος στην τιμή της βενζίνης! Με τις τελικές τιμές των καυσίμων, να επιβαρύνονται με τις νέες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, η αύξηση της τιμής για τα τέλη, αναμένεται να αποτελέσει  την τρίτη αύξηση εντός του 2016! Αν συνδυαστεί με την αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, το οποίο ξεπέρασε και πάλι τα πενήντα δολάρια το βαρέλι, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα για τον μέσο καταναλωτή. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μέσω τηλεοπτικών του δηλώσεων, επιβεβαίωσε τα σενάρια, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο που προβλέπει πληρωμή μέρους των τελών κυκλοφορίας μέσω της βενζίνης!
 Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στο πλαίσιο των αλλαγών που εξετάζονται για τον τρόπο φορολογίας των αυτοκινήτων, το 2017 και ειδικά στα τέλη κυκλοφορίας, ένα από τα σενάρια προβλέπει ένα τμήμα τους σχεδόν το 50%, να καταβάλλεται εφάπαξ και τα υπόλοιπα να πληρώνονται μέσω της βενζίνης, η τιμή της οποίας θα αυξηθεί κατά κάποια λεπτά.Μία ενεχόμενη νέα αύξηση που ξεσηκώνει αντιδράσεις από τους πρατηριούχους, που πολλάκις έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το μεγάλο ποσοστό φορολογίας, που ρίχνει την κατανάλωση.  Ο υπουργός, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως ο στόχος είναι όσοι κάνουν μεγάλη χρήση βενζίνης να πληρώνουν περισσότερα τέλη κυκλοφορίας και αντίθετα, όσοι κινούν λιγότερα το αυτοκίνητό τους, να πληρώνουν λιγότερα.
 
Πόσο αναμένεται να αυξηθεί η Βενζίνη
 
Ήδη, με τις δύο ψηφισμένες επιβαρύνσεις, την αύξηση του ΦΠΑ από το 23%, στο 24% και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη  το λίτρο, αναμένεται σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, να αυξηθεί 8-10 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι η απλή αμόλυβδη των 95 οκτανίων, που σύμφωνα με το  Παρατηρητήριο  Τιμών υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχει μέση τιμή στην Ελλάδα 1,403 και η 100ρα με τιμή 1,592, αναμένεται να αυξηθούν σε 1,5 και 1,7! Αυτές οι τιμές, υπολογίζονται  χωρίς  να προστεθούν η ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η νέα επιβάρυνση «μερικών λεπτών», όπως αποκάλυψε ο υπουργός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω αυξήσεις, τότε η τιμή της απλή αμόλυβδης, μπορεί να επιστρέψει σε παλαιότερα υψηλά, του 1,6 και 1,7 ευρώ το λίτρο, την ίδια στιγμή που το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών συνεχίζεται να μειώνεται.
 
Φόροι το 67% της τιμής της βενζίνης! Παρά την πτώση της τιμής του λίτρου από το 2015, που σχετίζεται με την κατάρρευση της τιμής του αργού, στις διεθνείς αγορές, είναι γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος από το κόστος της βενζίνης στον καταναλωτή,  αποτελείται από φόρους. Μάλιστα φόροι είναι τόσο υψηλοί την τελευταία δεκαετία, που η χώρα μας βρίσκεται στις χώρες με την υψηλότερη φορολογία σε όλη την Ευρώπη. Οι φόροι αντιπροσωπεύουν το 66,7% ή 0,94 ευρώ το λίτρο (με τιμή λίτρου 1,403 ευρώ).  Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δεν ρίχνει ανάλογα και στις τιμές στο εσωτερικό, ή αργεί να περάσει στον τελικό καταναλωτή,  ενώ η αύξηση των τιμών δείχνει να περνά σχεδόν αμέσως.  

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...