Πώς η οικονομία διαμοιρασμού κυριαρχεί στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Πώς η οικονομία διαμοιρασμού κυριαρχεί στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Στις παραδοσιακές αγορές, οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα και έχουν την κυριότητά τους. Χάρη, όμως, στο Sharing Economy ή αλλιώς Οικονομία Διαμοιρασμού, οι καταναλωτές μπορούν να μοιράζονται ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες (όπως το διαμέρισμα, το αυτοκίνητο, το ποδήλατό τους κ.ά.) χωρίς ενδιάμεσους, μέσω διαδικτύου, μειώνοντας έτσι το κόστος και αποκτώντας νέες εμπειρίες. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πλέον και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, από τις πιο γνωστές, στο ελληνικό κοινό, υπηρεσίες της Οικονομίας Διαμοιρασμού είναι: η ανταλλαγή σπιτιού (25%), η ενοικίαση καταλυμάτων για ανταλλαγή φοιτητών (17%), η ανταλλαγή βιβλίων (16%), η ενοικίαση ποδηλάτων (13%), το carpooling (13%) και οι online παραγγελίες για έτοιμα γεύματα μαγειρεμένα από τρίτους (13%).

Στην έρευνα τονίζεται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Sharing Economy παίζουν η εξέλιξη της τεχνολογίας, η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αυξανόμενη πρόσβαση των Ελλήνων χρηστών στο διαδίκτυο.

Στο εξωτερικό πάντως, η ιδέα της Οικονομίας Διαμοιρασμού κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πριν από λίγες μέρες σε άρθρο της η «Washington Post» υποστήριξε πως κακώς έχουμε στον νου μας «πλούσιους που ανταλλάζουν τα εξοχικά τους», η πραγματική δύναμη της Οικονομίας Διαμοιρασμού είναι το τι μπορεί να κάνει για τους φτωχούς.
Το νέο καθεστώς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή τις μισθώσεις για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα ημερών, φαίνεται να λειτουργεί – τουλάχιστον σε μία πρώτη ανάγνωση – προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε φορολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνεχίζουν να υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, καταργείται, ωστόσο, η υποχρέωσή τους για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εφορία και εγγραφής τους στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα σχετικά με την εκμίσθωση των ακινήτων αυτών. Πλέον, όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να εκμισθώνουν τα ακίνητά τους οφείλουν μόνο να προβούν σε εμπρόθεσμη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων της μίσθωσης μέσω της εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) στον ιστότοπο www.gsis.gr και, ακολούθως, να λάβουν, το μοναδικό αριθμό καταχώρησης της μίσθωσης. Ειδική πρόβλεψη γίνεται στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης με μισθωτές – κατοίκους του εξωτερικού, όπου το νέο πλαίσιο επιτρέπει τη δυνατότητα σύναψης του μισθωτηρίου συμβολαίου με απλή επίδειξη του διαβατηρίου του μισθωτή, χωρίς τη χρήση ΑΦΜ.

Έχει δημιουργηθεί από πολύ νωρίς η αίσθηση ενός κλίματος ιδιαιτέρως ευνοϊκού για την επονομαζόμενη οικονομία διαμοιρασμού σε βάρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η κατάργηση του διαχωρισμού ανάμεσα σε αδειοδοτημένα και μη καταλύματα ξεκλείδωσε την αγορά, νομιμοποιώντας και εκτοξεύοντας αφενός τη μίσθωση ακινήτων μέσω των πλατφορμών διαμοιρασμού, όπως οι Airbnb, Homeaway, VRBO, BOOKING.COM.

Το νέο σύστημα διαφαίνεται να κυριαρχεί μέσα στην κρίση, εξισορροπώντας τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας και της οικονομίας διαμοιρασμού και διευκολύνοντας τη διάσωση της ελληνικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες ξεπηδούν για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που το ακίνητο αποτελεί παραδοσιακά εργαλείο διαβίωσης.

Πολύ σύντομα ξεκινούν επιχειρηματικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να περάσουν γιατί η βιομηχανία του τουρισμού είναι αυτή που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδο.

Μίαρης Θράσος
Φορολογικός Σύμβουλος
Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333430-Pos-e-oikonomia-diamoirasmoy-kyriarchei-sten-anaptyxe-tes-oikonomias-se-nees-epicheirematikes-eykairies ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...