Ρύπανση στον Σαρωνικό: Νέα μέτρα και συγκρότηση συντονιστικού οργάνου

Ρύπανση στον Σαρωνικό: Νέα μέτρα και συγκρότηση συντονιστικού οργάνου

Ρύπανση στο Σαρωνικός: Νέα μέτρα και συγκρότηση συντονιστικού οργάνου

Παρά τον αγώνα για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής ρύπανση στον Σαρωνικό, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το απόγευμα του Σαββάτου εμφανίστηκαν και πάλι κομμάτια πίσσας στο Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα και την παραλία Μαύρο Λιθάρι. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τεράστια καταστροφή, με πολλαπλές συνέπειες από την πετρελαιοκηλίδα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας απο την πλευρά του προχώρησε στη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της διάσπαρτης ρύπανσης που προκάλεσε σε παράκτιες περιοχές της Αττικής και της Σαλαμίνας η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ».

Επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου τίθεται ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως ανακοινώθηκε, το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει καθημερινά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα ρύπανσης και τις διαθέσιμες δυνάμεις που επιχειρούν, ενώ στόχος του θα είναι η έγκριση των καθημερινών σχεδίων απορρύπανσης που καταθέτει η ανάδοχος εταιρεία, η αξιολόγηση του αποτελέσματος των επιχειρήσεων και η ανάληψη επιπλέον δράσεων όπου χρειαστεί.

Επίσης, ορίστηκαν ανώτατοι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος υπεύθυνοι σε κάθε γεωγραφικό τομέα που περιλαμβάνει τις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι, σε εικοσιτετράωρη βάση, θα επιτηρούν τις διαδικασίες απορρύπανσης που έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία και θα κρίνουν επιτόπου τις εκάστοτε ανάγκες.

Στο συντονιστικό όργανο επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ θα συμμετέχουν ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένα, Δημοσθένης Μπακόπουλος, ο Β’ υπαρχηγός του σώματος Παναγιώτης Παρασκευάς, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά, αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Λεοντάρας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, αντιπλοίαρχος Στυλιανός Μαρκουλάκης και ο λιμενάρχης Σαρωνικού, αντιπλοίαρχος Ευάγγελος Σκιαδάς.

Στις συνεδριάσεις του συντονιστικού θα καλούνται, επίσης, εκπρόσωποι του πρώτου και του δευτέρου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ορισθέντες γεωγραφικοί τομεάρχες του λιμενικού και εκπρόσωπος της αναδόχου αντιρρυπαντικής εταιρείας.

Το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους των δήμων του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού και της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο να καταγραφούν τα κατά τόπους προβλήματα, και να γίνουν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί δείγματα καυσίμων από παντού και ότι έχουν σταλεί για ανάλυση ώστε να λυθούν απορίες για το ποιο πλοίο ρύπανε.

Έρευνα και για το Blue Star Πάτμος

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα διαταχθεί έρευνα και για τη ρύπανση στο Πέραμα και για τη μεταφορά του Blue Star Πάτμος.

Είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή στο υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκονται επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να κάνουν τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς ελέγχους, ενώ στον έλεγχο της ποιότητας των νερών έχουν εμπλακεί το ΕΛΚΕΘΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος εξήγησε ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία (ΚΥΑ) για τη διαχείριση των αποβλήτων και το υπουργείο θα δώσει στους εκπροσώπους των ΟΤΑ οδικό χάρτη των ενεργειών που απαιτούνται για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας συγκαλεί νέα σύσκεψη με τους δημάρχους την Τρίτη, ενώ όπως έγινε γνωστό θα αναζητηθεί μέσω ΟΑΕΔ εξειδικευμένο στην απορρύπανση προσωπικό για να διατεθεί στις εταιρείες καθαρισμού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι γίνεται αγώνας μεγάλος για την καταπολέμηση της ρύπανσης και ότι γι’ αυτό απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι από τους δήμους: Ελληνικού – Αργυρούπολης, Κορωπίου, Πειραιά, Σαλαμίνας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Γλυφάδας, Φαλήρου, Περάματος και Αλίμου. Συμμετείχαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Νότιας Αθήνας, Χρήστος Καπάταης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, με τη συνοδεία του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού και του αρχηγού του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ.,αντιναύαρχου ΛΣ Σταμάτη Ράπτη, επισκέφτηκε το σημείο του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη 2» και το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου.

Μικρά παιδιά κάνουν μπάνιο στα μολυσμένα νερά

Παρά τις απαγορεύσεις μετά τη διαρροή μαζούτ στον Σαρωνικό, ακόμη και ανήλικα παιδιά κολυμπούσαν σήμερα στην παραλία του Αλίμου.

Όπως αναφέρει το notia, μικροί και μεγάλοι αψήφησαν τις απαγορευτικές πινακίδες και τις κορδέλες που έχει τοποθετήσει ο δήμος στις παραλίες και μπήκαν στη θάλασσα για να δροσιστούν.

«Σιγά μην πάθουμε τίποτα… Δεν φοβόμαστε. Με τέτοια ζέστη που κάνει δεν έχουμε άλλη επιλογή», έλεγαν. Kάποιοι πήγαν στην παραλία με τα παιδιά τους και έκαναν μπάνιο!

Η πετρελαιοκηλίδα στο πιάτο μας

Μια τέτοιας μορφής μόλυνση, έχει φυσικά καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Μπορεί, όμως, να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην αλιεία. Κατά προέκταση, λοιπόν και στη διατροφική αλυσίδα.

Το υπουργείο Υγείας έχει επισημάνει ότι η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα πιθανώς θα περάσει στη διατροφική αλυσίδα. Αυτό φυσικά, ανάλογα με το βαθμό επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Ο προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό» Χάρης Δημοσθενόπουλος τονίζει: «Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα υδατοδιαλυτά συστατικά του αργού πετρελαίου και των διυλισµένων προϊόντων του περιέχουν µια ποικιλία ενώσεων που είναι τοξικές για ένα ευρύ φάσµα θαλασσίων οργανισµών. Αναφέρουν επίσης ότι τα αυγά, οι προνύµφες των ψαριών και τα νεαρά άτοµα είναι πιο ευαίσθητα στη ρύπανση από πετρελαιοειδή, δεδομένου ότι το πετρέλαιο προκαλεί διαταραχές στη φυσιολογία και τη συµπεριφορά των οργανισµών, καθώς και ανωµαλίες στην ανάπτυξη των ψαριών. Ακόμα και ίχνη πετρελαίου στο νερό επηρεάζουν τη συµπεριφορά των θαλασσίων οργανισµών και τους ρυθµούς αφοµοίωσης της τροφής».

Κίνδυνος και για όσους περπατούν στις παραλίες με τη ρύπανση

Την ίδια ώρα, η ανησυχία για την οικολογική καταστροφή, αλλά και τους κινδύνους για την υγεία, εντείνεται στις παραλίες της Αττικής, εξαιτίας της πρωτοφανούς ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα.

Το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κολύμβηση σε συγκεκριμένες ακτές, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν το σαββατοκύριακο. Ομως, καθηγητής τοξικολογίας προειδοποίησε ότι δεν κινδυνεύουν από τη ρύπανση μόνο όσοι κολυμπήσουν, αλλά ακόμη και όσοι περπατήσουν στις συγκεκριμένες ακτές.

«Ενας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», τόνισε ο Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα ο καθηγητής, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας, επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στις εγκύους. «Πρέπει να προσέξουν. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρροής ρύπων από εξάτμιση. Δεν πρέπει να εκτίθενται. Η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση», τόνισε.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/301479-Rypanse-ston-Saroniko-Nea-metra-kai-sygkrotese-syntonistikoy-organoy ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...