Σήμερα το κρίσιμο EuroWorking Group για την γ’ αξιολόγηση!

Σήμερα το κρίσιμο EuroWorking Group για την γ’ αξιολόγηση!

Το πολυνομοσχέδιο των 1.531 σελίδων που κλείνει 50 προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης, αναμένεται να πέσει στο τραπέζι του σημερινού συμβουλίου του EWG, που θα προετοιμάσει την ατζέντα του κρίσιμου Eurogroup της 22ας  Ιανουαρίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καλείται να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών και στους ομολόγους του από τα 19 κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, την πρόοδο που έχει συντελεστεί από την κυβέρνηση, στην υλοποίηση των 110 προαπαιτούμενων.

Στόχος, να δοθεί το «πράσινο φως» για το τελικό κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, που αναμένεται να είναι από 5,5 δις ευρώ έως 9,84 δις. Το θέμα της δόσης, με τις κυβερνητικές επιδιώξεις για νέο ενισχυμένο πακέτο να συνδέονται άρρηκτα με την ανάγκη μίας θετικής αποτίμησης προόδου.

Εκτός από το πολυνομοσχέδιο σήμερα θα αποτιμηθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, που δεν χρειάζεται να ψηφιστούν από την Βουλή και αναμένεται να κλείσουν με υπουργικές αποφάσεις και εφαρμόστηκες διατάξεις τις επόμενες ημέρες.

 Το EWG, με βάση την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν θα πρέπει να δει αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup. Σημαντική εκκρεμότητα, είναι και η επιστολή προθέσεων που πρέπει να σταλεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που θα περιλαμβάνει τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Οι επενδυτές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα!

Η Ελλάδα κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές χρήματος χωρίς βοήθεια και αυτό είναι απόδειξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Δείχνει τουλάχιστον ότι οι επενδυτές έχουν ξανά εμπιστοσύνη για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Finanz und Wirtschaft.

Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του ESM, εξέφρασε την εκτίμηση  ότι δεν θα υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα λόγω του υψηλού χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κύριο Strauch, οι χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα εφάρμοσαν τις περισσότερο σημαντικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτός είναι ο λόγος που καταγράφουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. «Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κατάφερε να μειώσει το έλλειμμά της από το 15% και να το μετατρέψει σε μικρό πλεόνασμα. Όταν κοιτάτε το χρέος, δεν θα πρέπει να μετράτε τόσο πολύ το μέγεθος, αλλά περισσότερο τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλουν τα μέγιστα και οι ευνοϊκοί όροι των δανείων του ESM που καθιστούν τις χρηματοδοτικές ανάγκες, απόλυτα διαχειρίσιμες.

Τέλος, αναρωτήθηκε αν  «είναι καλό να είσαι κυνικός;», απαντώντας ότι «το μόνο που θα πω είναι ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης είναι η ξεκάθαρη εντολή μας. Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε αυτό και αυτό ξεκάθαρα δείχνει ότι ο σκοπός του ESM είναι για το ευρύτερο συμφέρον της ευρωζώνης».

Παπαδημητρίου: Το 2018 χρόνος-ρεκόρ για επενδύσεις, εξαγωγές και ανάπτυξη!

Μήνυμα αισιοδοξίας για τις οικονομικές εξελίξεις που φέρνει το 2018, έστειλε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ότι «το 2018 θα είναι ένας χρόνος-ρεκόρ για τις επενδύσεις, όπως και για τις εξαγωγές και την ανάπτυξη».

 Σχετικά με την προηγούμενη χρονιά, ο υπουργός είπε ότι  «ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά. Όχι μόνο γιατί ήταν η μόνη χρονιά, ύστερα από πολλά χρόνια, που ελληνική οικονομία παρουσίασε και τα τέσσερα τρίμηνα συνεχή ανάκαμψη, που είχε να συμβεί για πολλά χρόνια, αλλά και γιατί αυτό το momentum των επενδύσεων και η έκρηξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί και το 2018».

 Ειδικά για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, που αναμένεται να στηρίξουν τους στόχους ανάπτυξης που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό, ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι το «μπουμ» των επενδύσεων, δεν θα έρθει ξαφνικά, αφού,  «το 2017 θα αγγίξαμε τα 4 δις ευρώ σε ξένες επενδύσεις, που είναι ένα ρεκόρ για την ελληνική οικονομία και είναι στα επίπεδα του 2006. Για το 2018 έχουμε ήδη 4 στρατηγικές επενδύσεις, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας και αφορούν σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ και επίσης υπάρχουν και άλλες που εμφανίζονται τώρα». Σχολίασε επίσης ότι οι επενδύσεις χρειάζονται κάποιο χρόνο για να υλοποιηθούν τελείως και επεσήμανε ότι «σε μια χώρα που βρισκόταν πολλά χρόνια σε ύφεση, είναι δύσκολο αυτομάτως σε ένα χρόνο να δούμε την αλλαγή στην καθημερινότητα που θα θέλαμε να δούμε».

Σε ένα μήνα ξεκινούν τα έργα στο ελληνικό!

Ένα από τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης είναι και η μεγάλη επένδυση στο ελληνικό. Για το θέμα, ο κ. Παπαδημητρίου, είπε ότι «είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια, το φιλέτο της Ευρώπης όπως λέγεται, το οποίο θα πάρει μπρος το 2018, περιμένουμε ότι σε ένα μήνα θα δούμε τις πρώτες μορφές κατασκευής».

 

Δραγασάκης: Ορατός στόχος, ο τερματισμός των μνημονίων
 H έξοδος στις αγορές και ο τερματισμός των μνημονίων είναι ένα ορατός στόχος, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά την τοποθέτησή του, στην χθεσινή εκδήλωση της ΕΣΕΕ όπου παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση για το ελληνικό εμπόριο.
Όμως, όπως προσέθεσε ο ίδιος,  η υπέρβαση της χρεοκοπίας και των συνεπειών της και η δημιουργία ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, είναι ένα εγχείρημα μεγάλων απαιτήσεων, που απαιτεί συλλογική εγρήγορση, οργανωμένο σχέδιο και σαφείς στόχους. Απαιτεί την ενεργοποίηση της κοινωνίας, την ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου, τη διαμόρφωση αξιόπιστων συλλογικών υποκείμενων, την οικοδόμηση προωθητικών συναινέσεων και κοινωνικών συμμαχιών στη βάση συγκεκριμένων στόχων.
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε στη συνέχεια, ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται αισθητή μια ανάκαμψη της αγοράς. «Παρόλο που η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος και άλλες σχετικές δράσεις, είχαν τη συμβολή τους σε αυτή την ανάκαμψη, υπάρχουν μονιμότεροι παράγοντες που την συντηρούν και οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα».

Ανάμεσα σε άλλα παραδείγματα τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργούνται ετησίως 100.000 θέσεις εργασίας, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, ενώ χαρακτήρισε ενδεικτική την πτωτική τάση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων που έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα που βρισκόταν πολύ πριν από την κρίση. Αυτή η πτώση των επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στη πραγματική οικονομία. Είναι όμως θέμα χρόνου αυτό να συμβεί, τουλάχιστον ως ένα βαθμό αρχικά. Και αυτός είναι ένας επόμενος στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/316996-Semera-to-krisimo-EuroWorking-Group-gia-ten-g-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...