«Σαρωτικές» αποφάσεις Ντράγκι για την στήριξη της Ανάπτυξης

«Σαρωτικές» αποφάσεις Ντράγκι για την στήριξη της Ανάπτυξης

Κατηγορία

phpanos
Πέμπτη 10/03/2016 – 16:45

Μάριο Ντραγκι

Η ΕΚΤ «ΕΞΑΫΛΩΣΕ» ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!

Σε Ιστορικό χαμηλό τα ευρώ-επιτόκια – Ανοδικό ράλι στις Ευρωαγορές!

Ο αναπτυξιακός «Πόλεμος»  της ΕΚΤ

Ο Ντράγκι πήρε πάλι το όπλο του και συνεχίζει ακάθεκτος στον δρόμο του φτηνού χρήματος για να στηρίξει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής  αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), φτιάχνει επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη, κουρεύοντας για ακόμα μία φορά τα επιτόκια, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα παραμένει μακριά τόσο από το φτηνό χρήμα τους άμεσου δανεισμού από το Ευρωσύστημα, όσο και από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.).

Η αγορά περίμενε ότι ο σούπερ- Μάριο θα συνεχίσει να ρίχνει τα επιτόκια, όπως είχε γράψει και η kontranews, την Δευτέρα, είναι ο δρόμος που έχει διαλέξει ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, αλλά ακόμα και οι πιο έμπειροι αναλυτές ξαφνιάστηκαν από την έκταση των αλλαγών που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Από την μείωση των ευρώ-επιτοκίων σε νέα ιστορικά χαμηλά που πλέον έχουν πέσει στο μηδέν, από το ήδη πολύ χαμηλό 0,05%, το «κούρεμα» των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, συνοδευόμενα από μία σημαντική αύξηση στο όριο των αγορών που θα μπορεί να κάνει η τράπεζα κάθε μήνα μέσα από το πρόγραμμα προσοτικής χαλάρωσης, που έχει φτάσει το αστρονομικό ποσό των 80 δισ. ευρώ! Τέλος το κερασάκι στην αναπτυξιακή τούρτα του κ. Ντράγκι είναι ότι επιτρέπει την αγορά ακόμα περισσότερων ειδών τίτλων από την τράπεζα, βάζοντας στο παιχνίδι και τις επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη,  ανακοινώθηκαν οι εξής αποφάσεις:

Νέο «κούρεμα» επιτοκίων – Φτηνό χρήμα

Επιπλέον πτώση του βασικού επιτοκίου κύριας αναχρηματοδότησης στο 0 από 0,05%.  Νέο «κούρεμα» των επιτοκίων δανεισμού κατά 0,05%, στο 0,25% (από 0,30%).   Συρρίκνωση του επιτοκίου καταθέσεων από τράπεζες από -0,3% κατά 10 μονάδες βάσης, -0,4% που είναι και νέο ιστορικό χαμηλό.

Όλα τα παραπάνω κάνουν το χρήμα πιο φτηνό και επιτρέπουν και ακόμα περισσότερο πιέζουν τις τράπεζες αντί να κρατούν τα κεφάλαια σε καταθέσεις, να τους συμφέρει περισσότερα να τα ρίξουν στην αγορά! Αυτό είναι και το σκεπτικό του Μάριο Ντράγκι για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα ισχύσουν από την Τετάρτη 16η  Μαρτίου.

Νέα πνοή στην Ποσοτική Χαλάρωση

Πολλοί περίμεναν να ακούσουν από το Δ.Σ. της ΕΚΤ, μία ανανέωση  του προγράμματος, αλλά η Ευρω-τράπεζα το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Από την μία  αύξησε  το όριο αγορών σε ομόλογα που μπορεί να κάνει κάθε μήνα  στα 80 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ του Απριλίου, ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα αγοράς και επιχειρηματικών τίτλων εκτός από τις τράπεζες. Στην νέα αυξημένη γκάμα τίτλων που κάνει αποδεκτούς μπαίνουν και επιχειρηματικά ομόλογα επενδυτικής απόδοσης.

Τα 4 νέα εργαλεία της ρευστότητας

 Με αρχή από τον Ιούνιο ενεργοποιούνται τέσσερες  νέες σειρές εργαλείων που θα διευκολύνουν την παροχή ρευστότητας στην αγορά.  Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η δράση προβλέπει ωρίμανση τεσσάρων ετών, για να δώσει μία νέα ανάσα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Οι τράπεζες με την σειρά τους καλούνται να χρηματοδοτήσουν την πραγματική αγορά.  

Με το έπεσαν τα νέα στις αγορές, ακολούθησε ένα σαρωτικό κύμα ανόδου στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και όχι μόνο.  Δείκτες σχεδόν σε όλες τις χώρες κάνουν ανοδικό ράλι, ενώ αντίστροφη είναι η πορεία του Ευρώ που κινείται πτωτικά.

Το φτηνό ευρώ και η πορεία στην Ανάπτυξη

Πιο φτηνό γίνεται το Ευρώ, με σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 1% κινείται το ευρώ . Υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά 1,23% στα 1,0858 δολάρια, αν και μετά από  μία ανοδική αντίδραση  επέστρεψε στα 1,10425.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...