Σε αναβρασμό ΗΠΑ – Ρωσία για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Σε αναβρασμό ΗΠΑ – Ρωσία για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 14/02/2016 – 16:36

obama

Τηλεφωνική επαφή Ομπάμα – Πούτιν

Το θερμόμετρο ανεβαίνει ξανά στη Συρία, καθώς η Τουρκία το Σάββατο βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων της Συρίας στα βόρεια της χώρας, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

 «Συμφώνως με τους κανόνες εμπλοκής», οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους του PYD (κουρδικό κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) κοντά στην πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, είπε μια στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Ανατολή.

Επίσης, ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε σε πυρά των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή του Χατάι, στη νότια Τουρκία.

Η συριακή πόλη Αζάζ απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού και βρίσκεται πάνω στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαιτώντας να αποσυρθούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που κατέλαβε πρόσφατα, κοντά στα τουρκικά σύνορα. «Θα ανταποδίδουμε κάθε βήμα» των YPG, είπε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το Ria Novosti οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν και θέσεις του συριακού στρατού στη βόρεια επαρχία Λαττάκεια.

«Το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ σε θέσεις του συριακού στρατού στη λοφώδη περιοχή Άλια. Αρκετές βόμβες έχουν εκτοξευτεί από την τουρκική επικράτεια», ανέφερε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι βομβαρδισμοί

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε χθες η Τουρκία εναντίον κουρδικών περιοχών στη βόρεια Συρία συνεχίζονται σήμερα κατά διαστήματα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στόχος των βομβαρδισμών είναι μια αεροπορική βάση και άλλες θέσεις που έχουν καταλάβει οι κουρδικές δυνάμεις από τους αντάρτες στη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί του τουρκικού πυροβολικού έχουν προκαλέσει από χθες βράδυ τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά στις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στις οποίες μετέχουν άραβες μαχητές και Κούρδοι της Συρίας με επικεφαλής την πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού), σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

«Οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίζονται σήμερα κατά διαστήματα, κυρίως σε περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μεταξύ του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης Μέναγ και της πόλης Ντέιρ Τζαμάλ, νοτιότερα», πρόσθεσε ο διευθυντής του Παραχωρητηρίου.

«Δεκάδες οβίδες του τουρκικού πυροβολικού ερρίφθηκαν σε χωριά γύρω από τις περιοχές Αζάζ και Αφρίν, προκαλώντας υλικές ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιογράφος Μουσταφά άμπντι που παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στη βόρεια Συρία.

Ο Άμπντι πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Μέναγ και το στρατιωτικό αεροδρόμιό της, την πόλη Μαλκίγια στο νότιο τμήμα της περιοχής Αζάζ και την πόλη Μαζράα στην περιοχή Αφρίν (δυτικά).

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο πριν από μερικές ημέρες του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Μινίγ έπειτα από σκληρές μάχες με ισλαμιστικές και άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Η Τουρκία ζήτησε χθες από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG να αποχωρήσει από περιοχές που κατέλαβε στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου τις τελευταίες ημέρες.

Η Άγκυρα θεωρεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας “τρομοκρατικές” οργανώσεις, στενά συνδεδεμένες με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Τουρκία.

Μάχες μαίνονταν σήμερα μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και ανταρτών στα περίχωρα της πόλης Ταλ Ριφάατ, νοτιότερα, μεταξύ Χαλεπίου και Αζάζ.

Η πόλη Ταλ Ριφάατ, η οποία μαζί με τη Μαρέα και Αζάζ είναι το μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στην περιοχή του Χαλεπίου, αποτέλεσε στόχο 20 και πλέον ρωσικών αεροπορικών επιδρομών χθες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται άλλωστε μόλις 3 χιλιόμετρα από τη νότια πλευρά της πόλης.

ΗΠΑ: Σταματήστε τους βομβαρδισμούς

Μετά την είδηση για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς οι ΗΠΑ προέτρεψε την Άγκυρα να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας αλλά και εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στη βόρεια Συρία.

«Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στη Συρία είχαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, και οι δύο αποτίμησαν θετικά τις συνομιλίες για συριακό ζήτημα στη Διάσκεψη του Μονάχου και εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες εφαρμογής μιας εκεχειρίας.

Η Σαουδική Αραβία ανέπτυξε μαχητικά σε τουρκική βάση

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση της Τουρκίας Ιντσιρλίκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, επιβεβαίωσε χθες στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya ένας Σαουδάραβας ανώτερος αξιωματικός.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ανακοινώσει πως η Σαουδική Αραβία θα αναπτύξει αεροσκάφη της σε τουρκική βάση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο χώρες να αρχίσουν χερσαία επιχείρηση στη Συρία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Σαουδαραβικά πολεμικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία για να συμμετάσχουν στην αεροπορική εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Ταξίαρχος Αχμέντ Ασίρι, σύμφωνα με το al-Arabiya, σημειώνοντας πως ο αριθμός των αεροσκαφών που θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία θα εξαρτηθεί από τους «στόχους που θα θέσει ο συνασπισμός».

Παράλληλα, ο Σαουδάραβας αξιωματικός τόνισε πως η δύναμη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δεν περιλαμβάνει χερσαία στρατεύματα.

«Η ανάπτυξη σαουδαραβικών πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν είναι μέρος καμίας διμερούς συμφωνίας, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στην τρομοκρατία του διεθνούς συνασπισμού», υπογράμμισε ο Ασίρι.

«Η ανάπτυξη αεροσκαφών στην Τουρκία είναι μέρος της μάχης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος»

«Οποιαδήποτε απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις στη Συρία συνδέεται με μια απόφαση του υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε σήμερα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ-Τζουμπέιρ.

«Η ανάπτυξη από το βασίλειο, αεροσκαφών, στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία είναι μέρος αυτής της εκστρατείας. Η ετοιμότητα του βασιλείου να παράσχει ειδικές δυνάμεις σε οιεσδήποτε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία συνδέεται με μια απόφαση να έχουμε μία χερσαία συνιστώσα σε αυτόν τον συνασπισμό εναντίον του Ντάες στη Συρία –αυτό τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ– άρα η επιλογή του κατάλληλου χρόνου δεν εξαρτάται από εμάς», δήλωσε ο Τζουμπέιρ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, στο Ριάντ.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...