Σε θέσεις μάχης τα γερμανικά κόμματα ενόψει των αυριανών εκλογών!

Σε θέσεις μάχης τα γερμανικά κόμματα ενόψει των αυριανών εκλογών!

εκλογές Γερμανία
Grexit, Brexit, προσφυγικό, οι ανατροπές που φέρνουν οι εκλογές στη Γερμανία!  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις γερμανικές εκλογές! 
 
Η μεγάλη εκλογική μάχη στη Γερμανία, καταλύτης εξελίξεων για όλη την Ευρώπη! Μπορεί  σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Καγκελάριος Μέρκελ να έχει σίγουρη την επανεκλογή, αλλά για ακόμα μία φορά αναμένεται να χρειαστεί εταίρους, για να συγκροτήσει μία σταθερή κυβέρνηση διευρυμένης πλειοψηφίας. Το ποιο κόμμα θα συγκυβερνήσει μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς καθένας από τους πιθανούς υποψηφίους, έχει διαφορετικές θέσεις που αναμένεται να επηρεάσουν όχι μόνο την πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα 4 χρόνια η Γερμανία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Το ελληνικό ενδιαφέρον αφορά θέματα όπως η μείωση του χρέους, το τι θα γίνει μετά το τέλος του μνημονίου, αλλά και πλήθος θεμάτων σχετικά με τις πολιτικές της επόμενης ημέρας. Ο “λόγος” του κράτους με την ισχυρότερη Οικονομία και την μεγαλύτερη παραγωγή, φέρουν σημαντικό βάρος μέσα στην Ευρωζώνη και πολλοί αναρωτιούνται τι θα γίνει αν η νέα κυβέρνηση αντί να έχει ως εταίρο τους μετριοπαθείς σοσιαλιστές του SPD, επιλεχθεί κάποιο πιο κόμμα με πιο σκληρές θέσεις. 
 
 Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμένουν το αποτέλεσμα των αυριανών γερμανικών εκλογών, με ανησυχία και ελπίδα. Τα πρώτα δύο κόμματα έχουν ξεκαθαριστεί είναι το  CDU της Άγκελα Μέρκελ και δεύτερο το SPD του Μάρτιν Σούλτς. Το πραγματικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην τρίτη θέση.
 
Προβάδισμα 13 μονάδων για την Μέρκελ
 
Σημαντικό προβάδισμα 13 μονάδων έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έχει  η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CDU/CSU). Δημοσκόπηση της YouGov, δείχνει ότι το CDU/CSU συγκεντρώνει ποσοστό 36%, έναντι 23% του SPD. Ακολουθούν η  Αριστερά (Die Linke) και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) με  10% το καθένα. Πολύ κοντά βρίσκεται με 9% το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).
 
Χριστιανοδημοκρατική Ένωση – CDU  (Άγκελα Μέρκελ)
 
Το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ φαίνεται πως θακερδίσει για τέταρτη φορά την θέση του στην κορυφή της γερμανικής πολιτικής σκηνής και η καγκελάριος θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία ως ηγέτιδα της Ευρώπης. Το CDU είναι το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις CDU/CSU κερδίζουν με περίπου 40%. Πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι είναι το FDP και το SPD. Ενδεχομένως και οι Πράσινοι, αν τα πάνε καλά στις αυριανές εκλογές.
 
Σοσιαλδημοκράτες  – SPD (Μάρτιν Σούλτς)
 
Το  SPD είναι η αντιπολίτευση στη Γερμανία και το κόμμα που αντιπροσωπεύει την κεντροαριστερά. Από το 2013 συμμετέχει στον  κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU/CSU .
Αν και προεκλογικά κατέβηκε με μία ατζέντα κατά της κοινωνικής αδικίας και ξεκίνησε με ενθουσιασμό όταν ο Μάρτιν Σουλτς παρετήθηκε από Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου για να ασχοληθεί και πάλι με την γερμανική πολιτική, τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις ακολούθησαν φθίνουσα πορεία και πάντα πίσω από το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ. Πιθανοί εταίροι, είναι για ακόμα μία φορά το CDU/CSU, οι Πράσινοι, ίσως και η Αριστερά.
 
 Δημοκρατικό Κόμμα -FDP (Κρίστιαν Λίντνερ)
 
Οι φιλελεύθεροι του FDP έχουν υποσχεθεί φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις  και μείωση των φόρων κατά 30 δις ευρώ μέχρι το 2021. Είναι κόμμα φιλοευρωπαϊκό, ωστόσο ο ηγέτης του, Κρίστιαν Λίντνερ, θα προτιμούσε μία Ε.Ε. «πολλών ταχυτήτων», που θα επέτρεπε στη Γερμανία να βαθύνει τους δεσμούς με άλλα μέλη χωρίς να μπλοκάρεται η διαδικασία από άλλες χώρες.
 
Οι Πράσινοι
 
Με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος οι πράσινοι, ζητούν περισσότερους πόρους για την ανανεώσιμη ενέργεια και σταδιακή εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας. Ηγέτες είναι 0 Cem Özdemir και η Katrin Göring-Eckardt, οι δημοσκοπήσεις τους βφέρνουν στο 8% των ψήφων και θεωρείται πιθανό να συνεργαστούν με  CDU/CSU, FDP, SPD ή την  Αριστερά. Λίγο πολύ αν πάρουν αρκετούς ψήφους θεωρείται ότι μπορεί να συνεργαστούν με οποιονδήποτε εκτός από τους ακροδεξιούς της Εναλλακτικής για την Γερμανία.
 
Αριστερά
 
 Το πιο αριστερό κόμμα της Γερμανίας είναι αντινατοϊκό, φιλικό προς τη Ρωσία και υπόσχεται να αυξήσει τους φόρους των πλουσίων και τους μισθούς των εργατών. Ηγέτες είναι η Sahra Wagenknecht και ο Dietmar Bartsch. Οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν κοντά στο 10%. Δύσκολα θα συνεργαζόντουσαν με κάποιος εκτός από τους Πράσινους ή τους Σοσιαλδημοκράτες. 
 
Εναλλακτική για τη Γερμανία -AfD 
 
 Το ακροδεξιό κόμμα των γερμανικών εκλογών, έχει απασχολήσει πολύ την επικαιρότητα με τις ακραίες θέσεις από την ίδρυση του το 2013. Είναι κατά του ευρώ, κατά των μεταναστών και επιθετικό απέναντι στο Ισλαμ. Ήταν το μοναδικό γερμανικό κόμμα υπερ του Brexit και της εκλογής Τραμπ. Ηγέτες του είναι η Alice Weidel και ο Alexander Gauland. Οι δημοσκοπήσεις το ανεβάζουν μέχρι και το 10%. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε ένα κόμμα που χαρακτηρίστηκε ως νεοναζί από μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, θα γίνει το τρίτο κόμμα στην Γερμανία. 
 
Η Μέρκελ θα κερδίσει, αλλά με τον Σόιμπλε τι θα γίνει;
 
Μία πολωτική φιγούρα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ίσως ο πιο δημοφιλής πολιτικός μέσα στην κυβέρνηση και ο λιγότερο δημοφιλής σε κράτη όπως η Ελλάδα που έχουν γίνει στόχος των πολιτικών του και των εισηγήσεων που έχει κάνει για επιμονή στην σκληρή λιτότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε τα 75 έτη και πολύ έχουν ήδη αρχίσει την συζήτηση για αλλαγή ρόλου. Οι  Δημοκράτες έχουν δηλώσει ότι αν συγκυβερνήσουν,  θέλουν να πάρουν το  υπουργείο Οικονομικών, κάτι που θα έβγαζε από την θέση του τον κύριο Σόιμπλε. Αν και στο παρελθόν οι μικρότεροι εταίροι έπαιρνα συνήθως το υπουργείο εξωτερικών, τώρα οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να κοιτούν προς το ΥΠΟΙΚ, καθώς μέσα από το Eurogroup, έχει σημαντική δύναμη για αλλαγή στην Ευρώπη. 
Πάντως η απομάκρυνση Σόιμπλε δεν θα ήταν εύκολο πράγμα, καθώς η δημοτικότητα του  είναι μεταξύ των υψηλοτέρων.  Έρευνα του ARD, έδειξε πως είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία, μετά την Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
 
Τηλεφώνημα Τραμπ στη Μέρκελ 
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, την Παρασκευή,στην οποία ευχήθηκε οι ομοσπονδιακές εκλογές να είναι επιτυχημένες. Σχερική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφέρει  ότι «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ τηλεφώνησε (…) στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ της Γερμανίας για να ευχηθεί στη χώρα μια επιτυχή εκλογική διαδικασία την 24η Σεπτεμβρίου», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αμερικανός ηγέτης, διαβεβαίωσε την  καγκελάριο για τον «ακλόνητο δεσμό» των δύο χωρών.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/302480-Se-theseis-maches-ta-germanika-kommata-enopsei-ton-ayrianon-eklogon ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...