Σε θέση μάχης τα βρετανικά Tornado στις Βάσεις

Σε θέση μάχης τα βρετανικά Tornado στις Βάσεις
Νέες αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ πραγματοποίησαν χθές τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado, τα οποία σταθμεύουν στη Βάση Ακρωτηρίου.
Όπως μετέδωσαν Βρετανοί ανταποκριτές για πέμπτη φορά τα Tornado συνοδευόμενα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού απογειώθηκαν ανά ζεύγος από το Ακρωτήρι της Κύπρου, φέροντας τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους.

Αρχική αποστολή τους ήταν η αναγνώριση στόχων του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο οι χειριστές είναι πλέον εξουσιοδοτημένοι να ανοίγουν πυρ κατά στόχων των τζιχαντιστών εφόσον το κρίνουν σκόπιμο.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες τέσσερις επιχειρήσεις τους μέσα στο Σαββατοκύριακο τα αεροσκάφη επέστρεψαν στο Ακρωτήρι χωρίς να έχουν επιτεθεί κατά στόχων. Η τέταρτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει ότι οι πληροφορίες που συλλέγουν κατά τις αναγνωριστικές τους πτήσεις τα Tornado είναι «ανεκτίμητες» για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών στο έδαφος του Ιράκ. Ο δε Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον έχει προαναγγείλει καθημερινές πτήσεις από την Κύπρο.

Σε συνεχή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της η Κύπρος

Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους εταίρους της στην ΕΕ για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σχολίαζε πληροφορίες που φέρουν τη Λευκωσία να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για χρήση της αεροπορικής βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου” από τη Γαλλία και την Γερμανία.

Διευκρίνισε ότι η αεροπορική βάση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο, αλλά ως σταθμός για ανθρωπιστικές ή υποστηρικτικής φύσεως δραστηριότητες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, έχει συμφωνίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες για την παροχή διευκολύνσεων όταν και εφόσον χρειαστεί.

ΥΠΑΜ: Η Κύπρος στη μάχη κατά των τζιχαντιστών

Δεν πρέπει να δημιουργείται οποιοσδήποτε πανικός, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, σχολιάζοντας τις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών από τις βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο και τις απειλές για αντίποινα στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτές.

Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Φωκαϊδης, επιθυμεί να συμβάλει στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η οποία συνιστά απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Διαβεβαίωσε όμως ότι λαμβάνεται υπόψη ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή όπου σημειώνονται τα γεγονότα και η στάση μας, είπε, είναι και προσεκτική και μετρημένη.

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε χώρους υψηλού κινδύνου

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι η Αστυνομία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με βάση της πληροφορίες που λαμβάνονται καθημερινά.

Μετά την κάθοδο των μαχητικών αεροπλάνων στη Βάση Ακρωτηρίου, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν.

Η κυβέρνηση λαμβάνει πληροφορίες και από οργανισμούς του εξωτερικού, τις οποίες αξιολογεί και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, διαβεβαίωσε ο κ. Νικολάου.
 

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...