Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Πορτογαλία – 8 νεκροί από τη φωτιά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Πορτογαλία – 8 νεκροί από τη φωτιά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ

Επτά μέρες καίει η καταστροφική πυρκαγιά στο νότο της Πορτογαλίας – Στην Ισπανία, 700 πυροσβέστες μάχονται για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Βαλένθια, η οποία απειλεί να προχωρήσει προς το παραλιακό θέρετρο της Γκάντια – Η πυρκαγιά «Καρ» στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει τεθεί υπό έλεγχο μόνο κατά 48%, ενώ έχει προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, εκ των οποίων τρεις πυροσβέστες.

Σπίτι κατεστραμμένο από την πυρκαγιά Καρ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ

Οι πυροσβέστες στην Πορτογαλία, που προσπαθούν εδώ και επτά ημέρες να κατασβέσουν μια τεράστια πυρκαγιά στο νότιο τμήμα της χώρας, φοβούνται την αναζωπύρωση της φωτιάς σήμερα έπειτα από μια ημέρα χωρίς ανέμους χθες, γεγονός που τους επέτρεψε να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ και την Καλιφόρνια η πυρκαγιά «Καρ», που μαίνεται από τις 23 Ιουλίου, προκάλεσε νέο θύμα χθες –το όγδοο—έναν πυροσβέστη που σκοτώθηκε σε τροχαίο, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της πολιτείας Calfire.

39 τραυματίες στην Πορτογαλία, ανάμεσά τους 21 πυροσβέστες

Στην Πορτογαλία «οι άνεμοι περιορίστηκαν και πλέον δεν έχουμε ενεργό μέτωπο και η κατάσταση είναι πλέον σταθερή σε όλο το μέτωπο, όμως θα παραμείνουμε σε εγρήγορση διότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει υψηλός την Παρασκευή», δήλωσε χθες το βράδυ η Πατρίσια Γκάσπαρ εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Αεροσκάφη και ελικόπτερα συνέχισαν χθες το βράδυ να ρίχνουν νερό στην περιοχή Αλγκάρβε προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά η οποία έχει καταστρέψει ήδη 270.000 στρέμματα.

Το απόγευμα οι κάτοικοι της περιοχής μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τα καταλύματα που είχαν δημιουργηθεί σε σχολεία και γυμναστήρια αλλά και τα κέντρα υποδοχής στα οποία είχαν καταφύγει και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί είχαν χρειαστεί να απομακρύνουν εκτάκτως τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη τους κατοίκους των χωριών κοντά στην Σίλβες, την πόλη προς την οποία κατευθυνόταν η πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 39 ανθρώπων, εκ των οποίων ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση. «Είκοσι ένας εξ αυτών είναι πυροσβέστες», διευκρίνισε η Γκάσπαρ. Εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές απομακρύνθηκαν από την τουριστική περιοχή Μοντσίκε, η οποία έχει 6.000 μόνιμους κατοίκους και βρίσκεται 164 χιλιόμετρα νότια της Λισαβόνας.

Οι πυρκαγιές είναι συχνές σε αυτή την περιοχή όπου φύονται πολύ εύφλεκτοι ευκάλυπτοι και πεύκα και την οποία διασχίζουν κοιλάδες και χαράδρες καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση.

Ο καπνός από την πυρκαγιά είχε φτάσει ως τις παραλίες του Αλγκάρβε, όμως οι βόρειοι άνεμοι που έπνεαν χθες Πέμπτη καθάρισαν την ατμόσφαιρα.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στην Ισπανία 29 ιβηρικοί λύγκες από το Εθνικό Κέντρο Αναπαραγωγής αυτού του απειλούμενου ζώου.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε αναπτύξει φέτος μεγάλο αριθμό πυροσβεστών σε όλη τη χώρα προκειμένου να αποφύγει να επαναληφθούν οι δραματικές πυρκαγιές του 2017, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 114 άνθρωποι, όμως παρόλα αυτά δέχθηκε επικρίσεις για την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών.

Σταθεροποίηση και στην Ισπανία, παραμένουν στη μάχη με τις φλόγες 700 πυροσβέστες

Στην Ισπανία, περισσότεροι από 700 πυροσβέστες μάχονται για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Βαλένθια, η οποία απειλεί να προχωρήσει προς το παραλιακό θέρετρο της Γκάντια, όμως οι αρχές ελπίζουν να το αποφύγουν.

Η πυρκαγιά «έχει σταθεροποιηθεί», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Βαλένθια, ο Χοσέ Μαρία Άνχελ, προσθέτοντας ότι αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης στη διάρκεια της ημέρας.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από κεραυνό που έπεσε τη Δευτέρα στη διάρκεια ηλεκτρικής καταιγίδας.

Δέκα νεκροί από τον καύσωνα

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών από τον καύσωνα που πλήττει την Ισπανία εδώ και μία εβδομάδα έχει φτάσει τους δέκα, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου από τη ζέστη την Τρίτη ενός 41χρονου άνδρα στην Καταλονία.

Οκτώ νεκροί στην Καλιφόρνια

Η πυρκαγιά «Καρ» στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, εκ των οποίων τρεις πυροσβέστες. Μέχρι χθες Πέμπτη είχε καταστρέψει σχεδόν 720.000 στρέμματα και είχε τεθεί υπό έλεγχο μόλις κατά 48%, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Calfire.

Δύο ακόμη πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στην πυρκαγιά «Φέργκιουσον», πιο νότια στην Καλιφόρνια, εξαιτίας της οποίας έκλεισε εν μέρει το εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι.

Η πυρκαγιά «Σύμπλεγμα Μοντετσίνο», που αποτελείται από δύο πυρκαγιές, στη βόρεια Καλιφόρνια είναι από τη Δευτέρα το βράδυ η πιο καταστροφική που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη Ιστορία της πολιτείας. Χθες το πρωί εκτεινόταν σε περισσότερα από 1.230.000 στρέμματα και είχε τεθεί υπό έλεγχο κατά 51%.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/339561-Se-yphese-oi-pyrkagies-se-Ispania-kai-Portogalia-8-nekroi-apo-te-photia-sten-Kaliphornia-ton-EPA ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...