Σημαντικές αλλαγές στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Σημαντικές αλλαγές στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Κατηγορία

kchalkiadakis
Δευτέρα 04/04/2016 – 23:16

Σημαντικές αλλαγές στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

 Έρχονται 6.900 θέσεις εργασίας μέσα στον Απρίλιο, ακολουθούν άλλες 12.600!

  Σημαντικές αλλαγές στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχει προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας. Οι δράσεις που ξεκινούν σε 51 Δήμους, αρχίζουν από εκεί που έχουν καταγραφεί τα μεγαλύτερα επίπεδα εργασίας και σταδιακά α επεκταθούν σε όλους τους Δήμους της χώρας. Το προγράμματα, που πλέων θα είναι οκτάμηνης διάρκειας, αντί για πέντε μήνες που διαρκούσαν στο παρελθόν, θα παρέχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στους δικαιούχους.  Σύμφωνα με το υπουργείο, εντός του μήνα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση για  τις πρώτες 6.900 θέσεις εργασίας. θα ακολουθήσουν άλλες 12.600 θέσεις στους υπόλοιπους 34 Δήμους με υψηλή μακροχρόνια ανεργία,  με στόχο το πρόγραμμα να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλους τους Δήμους της χώρας.

   Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου  με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής, έχουν ήδη μπει η βάσεις για τον εξευρωπαϊσμό των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας.

  Όπως τονίζεται από το υπουργείο, τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας  σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο και τις  πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, τονίζεται από το υπουργείο και απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι αποτελούν την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα για δύο λόγους:

 α) παραιτούνται πιο εύκολα από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και 

β) οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας.

 Στην νέα γενιά προγραμμάτων ακολουθήθηκε ένα νέο μίγμα πολιτικής που συνδυάζει την εργασία, με την αναβάθμιση των προσόντων του ανέργου με το κοινωνικό όφελος και τη στήριξη της τοπικής αγοράς.

 Στα νέα προγράμματα προκρίνονται έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Δήμων με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της τοπικής αγοράς.

 Μετά από ενέργειες του Υπουργείου  τα υλικά για την υλοποίηση των έργων στους Δήμους θα χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

 «Ο νέος τρόπος υλοποίησης της κοινωφελούς εργασίας είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης», τονίζεται από το υπουργείο, που προσθέτει ότι,  «τα κοινωφελή προγράμματα αποτελούν ενεργητική πολιτική και αν συνοδεύονται με παράλληλη αναβάθμιση των προσόντων των ανέργων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία καλή πρακτική στην αντιμετώπιση της ανεργίας.  Η προσέγγιση αυτή έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαία Επίτροπο Απασχόλησης, Μαριάν Τίσσεν κατά τη τελευταία συνάντηση με την ελληνίδα υπουργό Ρ. Αντωνοπούλου».

Για να τονωθεί η ζήτηση εργασίας  και από τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεν δύναται να δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας, απαιτείται δημοσιονομική επεκτατική πολιτική. Η παροχή εγγυημένης απασχόλησης, αποτελεί τμήμα αυτής της πολιτικής.

 Κοινωφελής Εργασία σε σχέση με το προσφυγικό!

 Το Υπουργείο Εργασίας ήδη έχει εντάξει δράση για τη δημιουργία συνολικά 5000 θέσεων σε  δομές υποστήριξης των προσφύγων,  τις οποίες θα καλύψουν άνεργοι διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέροντας  επικουρικά τις υπηρεσίες τους.  Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα εργάζονται για 8 μήνες, θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και επίδομα νυχτερινής εργασίας, θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ όσοι εργαζόμενοι αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.

Η κατανομή των ειδικοτήτων έχει ολοκληρωθεί για 2.500 θέσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 2.500 οι ειδικότητες θα καθοριστούν σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στο προσεχές διάστημα. Η ενεργοποίηση του προγράμματος για τις 2500 θέσεις αναμένεται εντός του Απριλίου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...