Σκηνικό ρήξης από τους δανειστές- “Σηκώνει το γάντι” η κυβέρνηση

Σκηνικό ρήξης από τους δανειστές-
Αποφασισμένη να προχωρήσει σε καθολική ρήξη με τους δανειστές είναι η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι των «θεσμών» συνεχίζουν τις  πιέσεις, εντείνουν τους εκβιασμούς για την αποδοχή των όρων τους και  θέτουν με τη συνδρομή των Μέσων Ενημέρωσης που ελέγχουν,θέμα  χρεοκοπίας για την Ελλάδα.

Κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο BriefingNews, υπογράμμιζε ότι «η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν εφικτό για την εξεύρεση λύσης» και τόνιζε: «Η ευθύνη πλέον ανήκει στους δανειστές. Εμείς δεν κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να προδώσουμε τον ελληνικό λαό».

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου σε άτυπη ενημέρωση, κάνει για πρώτη φορά λόγο σε «αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική των δανειστών» και τους κατηγορεί  ότι « διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας».

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπερβεί «τις κόκκινες γραμμές, τις οποίες  άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη» και υπογραμμίζει, αποκαλύπτοντας το σκηνικό της σύγκρουσης που στήνουν οι δανειστές:

« Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν»!

Το Μέγαρο Μαξίμου με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τοποθετεί στην ίδια πλευρά τους δανειστές με τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που στήριξαν και  εφάρμοσαν τις μνημονιακές πολιτικές, σημειώνοντας:

«Ορισμένοι,  υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι δανειστές, κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο BriefingNews, υπογράμμιζαν  ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη μίας κοινά  αποδεκτής λύσης», στο πλαίσιο της συμφωνίας  του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης  της 20ης  Φεβρουαρίου.

Αλλωστε η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, παραπέμποντας το θέμα για τη συνεδρίαση της 11ης Μαίου.

Τα ίδια στελέχη    υπογραμμίζουν  ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολη» και η εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις, πριν από τις 11 Μαίου. Χωρίς  φυσικά να μπορούν να δηλώσουν με βεβαιότητα ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup , θα αρχίσει η  χρηματοδότηση της χώρας, «η οποία καταβάλλει κανονικά τις δόσεις  στους δανειστές χωρίς  να έχει λάβει  ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».

Οι τελευταίες εξελίξεις συζητήθηκαν στη σύσκεψη που ειχαν το πρωι ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη,τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και τον  Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σφίγγουν και άλλο τη θηλιά

Οι εταίροι-τοκογλύφοι, εντείνουν τις πιέσεις  προς την Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ελάχιστα ενώ οι υποχρεώσεις της, αρκετές.

Εντός της ημέρας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους καλείται να αναχρηματοδοτήσει  1,4 δισ. ευρώ των εντόκων που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν ενώ αύριο  λήγει επίσης έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει επίσης να αναχρηματοδοτηθεί.

Την 1η Μαίου η Ελλάδα πρέπει  να καταβάλει 200.000.000 ευρώ στο ΔΝΤ, και μία εβδομάδα αργότερα να  αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. Ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά στην αποπληρωμή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ, στις 12 Μαίου, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα, η καταβολή της δόσης, είναι αδύνατη.   

Ωμοί εκβιασμοί από δανειστές και «παπαγαλάκια» 

Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης εξακολουθούν να ασκούν απροκάλυπτες πιέσεις στη χώρα μας, παρεμβαίνοντας και σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα.

Πρώτος «έσυρε το χορό» ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει καταστρέψει όσα έχτισε η προηγούμενη».

Ο  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι η «κατάσταση για την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη», προσθέτοντας: « Οι Ελληνες πρέπει να βρουν μια λύση. Να μην πούνε “τώρα χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα”, αλλά “τώρα θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις”».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε  στην WSJ ότι «κανείς δεν περιμένει στο eurogroup της 24ης Απριλίου να υπάρξει συμφωνία».

Η  γερμανική Zeit , επικαλούμενη πηγές της γερμανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι «α διανοηθεί χρεοκοπία της Ελλάδας».

Αίσθηση προκαλεί και η παρέμβαση που φέρεται να έκανε σύμφωνα με  δημοσίευμα του Reuters  ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε σε κλειστή σύσκεψη ότι η υπομονή του με την Ελλάδα «εξαντλείται» καθώς «δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος τις τελευταίες ημέρες».

Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται το Σάββατο  η συνεδρίαση του Brussels Group,  ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις που θα έχει από σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών,  ο οποίος βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται να  έχει ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και συναντήσεις με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς και  με τον διοικητή της ΕΚΤ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...