Σοβαρός κίνδυνος για Nostos και παζάρια-Σκληρή κριτική Σύψα και προς τη δημοτική αρχή

-Αποκλειστική συνέντευξη στην «Ε»

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σύψας είναι από τα πρόσωπα που συζητήθηκαν όσο λίγοι το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχοντας στα χέρια του το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών του δήμου, αλλά και του τουρισμού- αθλητισμού, ανήκει στην κατηγορία των πρώτων σε ισχύ στελεχών της δημοτικής αρχής. Σήμερα μιλά αποκλειστικά στην «Ε» για την έκθεση Nostos, και κάνει ξεκάθαρο πως ο ίδιος δεν είναι στη διοργάνωσή της για το 2018. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ μας την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Σύψας μάς μιλά για τη θεωρητική προσέγγιση του γεγονότος, αλλά και τον πρακτικό αντίκτυπο που έφερε στην πόλη. Κάνει την αυτοκριτική του, ενώ στρέφει τα βέλη του τόσο έξω όσο και μέσα στην παράταξη της δημοτικής αρχής, προς εκείνους που δεν στήριξαν την έκθεση.

Κύριε Σύψα, αρχίζοντας τη συζήτησή μας, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί έχει σχέση με την είδηση της προηγούμενης εβδομάδας, την οποία η «Εμπρός» αποκάλυψε, δηλαδή την απόφασή σας να μην είστε αυτός που θα διοργανώσει την επόμενη Nostos. Ο Γ. Σύψας θα είναι τελικά εκτός της διοργάνωσης;

Όπως σας επιβεβαίωσα την προηγούμενη εβδομάδα κύριε Καρανικόλα, το ρεπορτάζ της «Εμπρός» ήταν ακριβές. Με λίγα λόγια και χωρίς περιστροφές, ανακοίνωσα στην εκτελεστική και στο δήμαρχο ότι δεν θα είμαι αυτός που θα διοργανώσει τη Nostos το 2018. Παρόλα ταύτα, τόνισα στους συνάδελφους πως θεωρώ επιβεβλημένο το να πραγματοποιηθεί η έκθεση και φέτος, ενώ όσον αφορά το άτομο μου, η όποια τεχνογνωσία και εμπειρία απέκτησα τα δυο τελευταία χρόνια, είναι στη διάθεση αυτών που θα αναλάβουν να τη διοργανώσουν. Κι αυτό, γιατί όσο και να αν με απογοήτευσε η στάση ορισμένων, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε, εξακολουθώ να πιστεύω στην δυναμική του συγκεκριμένου εγχειρήματος και στην προστιθέμενη αξία που δίνει στην περιοχή μας.

Είναι τελική η απόφασή σας; Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να σας μεταπείσει; Δεν αφήνετε έστω ένα ενδεχόμενο ανοιχτό;

Η απόφαση μου αύτη είναι τελεσίδικη και σαφώς είναι προϊόν ώριμης σκέψης, οπότε σίγουρα δεν υπάρχει κάτι που να με μεταπείσει.

Γυρίζοντας λίγο το χρόνο πίσω, πάμε στην γέννηση της ιδέας, καθώς ήσαστε ο εμπνευστής της. Για να δούμε και τελικά το τι έχουμε πετύχει στις δύο πρώτες διοργανώσεις. Ποιο ήταν το θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο χτίστηκε η Nostos;

Η Nostos  κύριε Καρανικόλα δεν είναι μια ακόμη εκδήλωση του δήμου, αλλά αποτελεί το προϊόν μιας πολιτικής φιλοσοφίας, έναν βασικό και ουσιαστικό τρόπο αντίληψης και προσέγγισης του τουρισμού, ως κυρίαρχου, αν όχι μοναδικού, παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας, αλλά και της χώρας μας ευρύτερα. Είναι δεδομένη η κεντρική πολιτική στόχευση, όλων σχεδόν των κομμάτων, για τουρισμό 365 ημερών, με τον  εναλλακτικό τουρισμό να αποτελεί το βασικό μοχλό ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, θελήσαμε να κινηθεί και η Nostos, αποτελώντας μέρος αυτού του σχεδιασμού.

Μετά από δύο διοργανώσεις, τί θεωρείτε πως πετύχαμε; Τι έφερε στην περιοχή;

Το πρώτο μεγάλο κέρδος από τη Nostos τα δυο χρόνια της διοργάνωσής της, είναι η μεγάλη αύξηση της αναγνωρισιμότητα της πόλης μας. Το όλο εγχείρημα απασχόλησε όλους τους δήμους, τις περιφέρειες, τα επιμελητήρια και τις αναπτυξιακές της χώρας. Απασχόλησε επίσης ιδιώτες ανά την Ελλάδα, αφού μέσω της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες και επιχειρηματικές συμφωνίες. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το όνομα «Ναύπακτος» να «παίζει» παντού, να παίρνει θετικές κριτικές από πολλά ειδησεογραφικά μέσα, sites, καθώς και κλαδικά μέσα του τουρισμού. Συνέπεια  των παραπάνω, τολμώ να πω, είναι ότι η Ναύπακτος, σήμερα, αποτελεί ένα καθιερωμένο ετήσιο σημείο συνάντησης ανθρώπων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον εναλλακτικό τουρισμό. Το δεύτερο κέρδος, το οποίο προέκυψε τόσο από το συνεδριακό μέρος της έκθεσης, όσο και από τα διάφορα ειδικά ζητήματα που συζητήθηκαν, αν και θα φανεί οξύμωρο, είναι ότι φάνηκε η γύμνια της περιοχής μας.

Μπορείτε να μας το κάνετε λίγο πιο κατανοητό αυτό;

Βεβαίως. Ακούγοντας και βλέποντας περιοχές να παρουσιάζουν τις οργανωμένες δράσεις τους, συνειδητοποιήσαμε, όσοι θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα,  πόσα κενά έχουμε ως περιοχή για να θεωρήσουμε τον εαυτό μας διεκδικητή ενός κομματιού από την τουριστική πίτα της χώρας.

Θετικά και αρνητικά, δηλαδή, συμπεράσματα;

Το παραπάνω συμπέρασμα έχει δυο αναγνώσεις. Εάν κρατήσουμε τη θετική ανάγνωση θα διαπιστώσουμε τρία πράγματα, από τα όποια τα δυο αφορούν τη διοίκηση και το τρίτο τους επαγγελματίες της περιοχής. Εξηγώ. Πρώτον, χρέος της διοίκησης είναι να οργανώσει τα προσόντα – δράσεις της περιοχής και να τα μετατρέπει σε γεγονότα, να τα πιστοποιήσει. Δεύτερον, χρέος της επίσης είναι να φτιάξει- βελτιώσει υποδομές, όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και η συγκοινωνία της περιοχής. Τρίτον, θα πρέπει οι επιχειρηματίες της περιοχής να οργανωθούν γύρω από τις δράσεις που έχει ετοιμάσει πλέον η διοίκηση και να φτιάξουν τις υποδομές υποδοχής τουριστών.

Μέσα από αυτό το σκεπτικό ως διοίκηση, και επηρεαζόμενοι σαφώς από τη Nostos, προχωρήσαμε σε μελέτη και υλοποίηση μέσω του επενδυτικού προγράμματος leader του αναρριχητικού πάρκου της Βαράσοβας και στην πιστοποίηση της ιαματικότητας της Λουτροπηγής στάχτης στη Στράνωμα. Άμεσοι μελλοντικοί στόχοι μας είναι η εκμετάλλευση και οργάνωση των μονοπατιών των ορεινών δημοτικών ενοτήτων ( περιπατητικός τουρισμός), η οργάνωση του Κανόε καγιάκ – Ράφτινγκ στον ποταμό Εύηνο, η δημιουργία νέων υποδομών στο θαλάσσιο μέτωπο, το αθλητικό καλεντάρι (αθλητικός τουρισμός) και η ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού της περιοχής, μιας και είμαστε μια πόλη πλούσια και σε ιστορία και σε πολιτισμό. Παράλληλα κινούμαστε στο θέμα των υποδομών, εφαρμόζοντας πλέον μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη, υλοποιώντας μελέτες για υπογειοποίηση των κάδων στην πόλη, διαμορφώνοντας παρκινγκ στην περιοχή, βελτιώνοντας τις υποδομές για την καθαριότητα της πόλης κλπ.

Όταν ένας πολιτικός αρχίζει να κάνει αυτού του είδους τις αναλύσεις, στο μυαλό των περισσοτέρων γυρίζει συνεχώς η ιδέα ότι αρχίσαμε τα λόγια τα μεγάλα, χωρίς όμως απαραίτητα να υπάρχει και σύνδεση αυτών με την πραγματικότητα. Για την οικονομία της συζήτησης ας αποδεχθούμε πως όλα αυτά ο δήμος τα σχεδίασε, μόνο που  δεν μπορεί, κάποια από αυτά που είχατε θέσει ως στόχο δεν θα καταφέραμε να τα πετύχουμε;

Όσον αφορά του τομείς που δεν τα καταφέραμε, πρώτον και κύριο θα έλεγα το ότι δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το γεγονός με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε όλοι οι φορείς της πόλης να δουλεύουν όλο το χρόνο γύρω από το γεγονός, με απώτερο στόχο την «εκτόξευση» του. Με αλλά λόγια, να αποτελεί πρωταρχικό στόχο της πόλης, γιατί θεωρώ ότι ο τουρισμός, και δη ο εναλλακτικός, είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει το οικονομικό τοπίο της περιοχής.  

Ο θόρυβος που «σηκώθηκε» γύρω από την έκθεση πόσο κακό θεωρείτε ότι της έχει κάνει, ας πούμε καταρχάς στο κομμάτι του πρεστίζ;

Αν και με μόνο δυο διοργανώσεις στο βιογραφικό μας, καταφέραμε και αποκτήσαμε καλή φήμη, και αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο για την επιτυχία μιας έκθεσης. Σήμερα που μιλάμε, πολλοί από τους περσινούς συμμετέχοντες επικοινώνησαν μαζί μου για το ποτέ θα πραγματοποιηθεί η νέα έκθεση. Κύριε Καρανικόλα, θεωρώ ότι η προσπάθεια διακωμώδησης του γεγονότος έκανε μεγάλο κακό στη φήμη της εκθέσεως, η οποία φήμη, όσο και αν δεν αρέσει σε μερικούς, είναι μεγάλη, και αυτό το έχω διαπιστώσει και εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου, σε όλες τις εκθέσεις πανελλήνιας εμβέλειας που συμμετέχουμε ως Δήμος. Σαφώς και το πρεστίζ της τσαλακώθηκε, δίνοντας στο πανελλήνιο την εικόνα ότι εδώ «βγάζουμε» τα μάτια μόνοι μας. Μια τόσο οργανωμένη προσπάθεια, που σίγουρα έχει ακόμη πολλά λάθη, αστοχίες και παθογένειες δεν χρειάζεται να δηλητηριάζεται εκ των έσω. Όλοι μας όμως κρινόμαστε από το έργο μας.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, όμως, στεκόμενος αυτοκριτικά,  πού εντοπίζετε δικές σας ευθύνες που άφησαν «ανοιχτή» τη διοργάνωση σε σχόλια που ακούστηκαν; Για παράδειγμα, στον πρόσφατο απολογισμό που έγινε για τη διοργάνωση του 2017, εκτός του ότι καθυστέρησε πάρα πολύ να έρθει στο συμβούλιο, μπορείτε να δηλώσετε ικανοποιημένος από τον τρόπο που απαντήσατε στα ερωτήματα που τέθηκαν;

Σε καμία περίπτωση δε διεκδίκησα το αλάθητο και ποτέ δεν είπα ότι είμαι επαγγελματίας διοργανωτής εκθέσεων. Και λάθη έγιναν και παραλείψεις, αλλά θεωρώ ότι τα λάθη του 2017 ήταν διαφορετικά από τα λάθη του 2016 κι αυτό δείχνει εξέλιξη. Όσο για τον απολογισμό που μου τονίζετε, ένα μόνο θα πω. Ότι φάνηκε η κακεντρέχεια από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία προσωπικά πιστεύω ότι είναι και η μοναδική παράταξη η οποία ποτέ δεν αγκάλιασε το γεγονός. Και μιλώ για κακεντρέχεια γιατί στην περιβόητη ερώτηση του πόσο στοίχησε η τέντα, η μια και μοναδική απάντηση είναι ότι το κόστος της τέντας αποτελεί προϊόν διαγωνιστικής διαδικασίας, αναρτημένης στο διαύγεια  και είχε κόστος 115.000 ευρώ (Nostos και παζάρια ). Αυτό η μείζονα αντιπολίτευση το γνώριζε πολύ καλά. Όσο για τα αλλά οικονομικά στοιχεία, σας ενημερώνω ότι ήταν στη διάθεση των συμβούλων πέντε μέρες νωρίτερα. Και όταν λέω οικονομικά στοιχεία αναφέρομαι στα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και στα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού της Αιτωλικής Αναπτυξιακής.

Και μιας και η συζήτηση περί αριθμών, το ερώτημα που κατά κοινή ο ομολογία έμεινε αναπάντητο είναι το εξής: πόσο κόστισε η διοργάνωση της Nostos, πόσο αυτή των παζαριών, και με βάση τα έσοδα της κάθε μίας, τι λέει ο τελικός λογαριασμός;

Είναι στη διάθεση όλων τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης αλλά και των παζαριών, όπως αυτά συντάχθηκαν από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου και από την Αιτωλική Αναπτυξιακή, μέσα από τα οποία θα μπορέσετε και εσείς ο ίδιος να διαπιστώσετε ότι η Nostos στοίχισε στο δήμο 32.500 Ευρώ.

Μπήκε μέσα, δηλαδή ως διοργάνωση, 32.500 ευρώ; Με αυτό ως δεδομένο, και επειδή υπάρχει συσχετισμός με τη διοργάνωση των παζαριών, αυτά τι μας άφησαν στο τέλος για το 2017, και τι μας άφηναν τα προηγούμενα χρόνια;

Ένα μεγάλο ελάττωμα της διοργάνωσης της Nostos είναι ότι ο Δήμος δεν διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να φιλοξενήσει το γεγονός. Οπότε αναγκαστικά έπρεπε χρονικά να συνδυάσομε το γεγονός με την εμποροπανήγυρη. Αυτό περιέπλεξε τη διοργάνωση και αποτέλεσε την απαρχή για σχόλια περί έλλειψης διαφάνειας. Όσον αφορά την ερώτηση σας , όταν το 2015, που δεν υπήρχε η Nostos, ο Δήμος είχε κέρδη περίπου 150.000 ευρώ  και το 2017 Nostos και παζάρια είχαν κέρδη περίπου 120.000 ευρώ, η διαφορά αποδεικνύει πόσα από τα κέρδη των παζαριών χρησιμοποιήθηκαν για τη διοργάνωση της Nostos.

Ένα θέμα που επίσης συζητήθηκε πολύ είναι αυτό των απευθείας αναθέσεων, μία πρακτική μάλιστα που έφερε απέναντί σας επαγγελματικές ομάδες της πόλης, οι οποίες κατήγγειλαν τις επιλογές σας να στραφείτε σε άλλες περιοχές. Λογικό δεν είναι να διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο για χρήματα που δεν μένουν στην περιοχή, όπως επίσης λογικό δεν είναι να υπάρχει «σκόνη» όταν μιλάμε για αυτή καθ’ αυτή την επιλογή;

Όσον αφορά τις απευθείας αναθέσεις, να σας πω καταρχάς πως η καθαριότητα εσφαλμένα ειπώθηκε ότι δόθηκε εκτός της πόλης, κι αυτό γιατί δόθηκε σε επαγγελματία της περιοχής. Για τον τομέα των ηλεκτρολογικών, επέλεξα εταιρεία η οποία εξειδικεύεται σε διοργανώσεις τέτοιων προδιαγραφών, όπως η έκθεσή μας, κι αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα έθετα σε κίνδυνο μία τέτοια δράση. Με αυτό που λέω δεν υποτιμώ φυσικά επαγγελματικούς κλάδους της περιοχής, όμως όπου πρέπει να έχω διασφαλίσεις είναι υποχρεωμένος να ψάχνω πάντα  το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επιστρέφοντας στην απόφασή σας να μην είστε παρών στην επόμενη έκθεση, το ρεπορτάζ μας λέει, εκτός των όσων μας είπατε πιο πριν, πως μεγάλη σημασία έπαιξε και η μη κάλυψη, από τη δική σας ομάδα, στην κριτική που σας ασκήθηκε. Αυτό μπορείτε να μας το κάνετε πιο συγκεκριμένο; Τι θα έπρεπε δηλαδή να έχει συμβεί;

Σας ανέφερα ότι η μείζονα αντιπολίτευση όχι μόνο δεν αγκάλιασε το γεγονός αλλά το πολέμησε. Και ο πόλεμος αυτός κρατά από το 2014. Σας θυμίζω ότι όταν αποφασίσαμε να αλλάξουμε το τσίγκο με τέντα στα παζάρια, και το καταφέραμε μέσα σε ενάμιση μόλις μήνα διοίκησης, η κυρία Ζιαμπάρα ήταν αυτή που δήλωσε ότι «διοργανώσατε τα χειροτέρα παζάρια». Όταν μπήκε στη ζωή μας η Nostos, η ίδια ήταν αυτή που μιλούσε για αδιαφανείς διαδικασίες όσον αφορά τη διοργάνωσή της. Ο κύριος Τσουκαλάς, με την ιδιότητα του ως πρόεδρος των καφεστιατόρων, με επιστολή του, με χαρακτήρισε κατώτερο των περιστάσεων. Η αιτιολογία; Ότι δεν τον ξεχώρισα από την υπόλοιπη Ομοσπονδία και δεν του έκανα ειδική πρόσκληση για συμμετοχή και βοήθεια στην έκθεση, παρότι είχε κληθεί δυο φορές από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας για να συμμετάσχει σε συμβούλιο αυτής… και απείχε. Και για να μην είμαι άδικος θέλω να πω ότι από πλευράς αντιπολίτευσης και ο κ. Παπαθανάσης και ο κ. Γούλας συνέδραμαν σε οργανωτικά θέματα της εκθέσεως στο βαθμό που μπορούσαν.

Το ερώτημα παραμένει όμως και έχει σχέση με τη δική σας ομάδα…

Στα της δικής μας ομάδας, τώρα, θα μου επιτρέψετε να πω, αν εξαιρέσω το Δήμαρχο που παραστάθηκε σε όλες τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης και τον κ. Κοτσάνα που επιμελήθηκε και τις δυο χρονιές τον περιβάλλοντα χώρο, δεν βοηθήθηκα από κανέναν άλλο. Κύριε Καρανικόλα, όταν μέλος της δικής μου ομάδας δηλώνει ότι παραιτήθηκε από την Αιτωλική Αναπτυξιακή, και αναφέρει ότι ένας εκ των λόγων ήταν η αδιαφανής διαδικασία της Nostos, όταν μέλος της αυτοδιοίκητής  μου ομάδας αναδημοσιεύει το βίντεο του απολογισμού στον προσωπικό του λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης και το συνοδεύει με προσβλητικά στο πρόσωπό μου σχόλια, όταν μέλος της ομάδας μας διαδίδει παντού για υπέρογκα κόστη που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, και όταν σε όλο αυτό το εχθρικό για μένα τοπίο και στο bulling που μου ασκείται δεν υπάρχει ούτε μια ανακοίνωση στήριξης από τη διοίκηση στο πρόσωπο μου… δυο τινά συμβαίνουν. Είτε εγώ δεν έκανα σωστά το γεγονός, είτε κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να με τσαλαπατήσουν πολιτικά. Και για τα δυο, λοιπόν, έρχεται η φετινή μου απόφαση να μην ασχοληθώ πάλι και να διαλαλήσω προς όλους ότι «έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε». Ιδού η Nostos ιδού και το πήδημα. Θα χαρώ να πετύχουν και θα είμαι ο πρώτος που θα τους χειροκροτήσει.

Μήπως εν τέλει κ. Σύψα, δεν έκανε ποτέ κτήμα της η δημοτική αρχή την ιδέα της έκθεσης, στο βαθμό που θα έπρεπε; Γιατί αν ισχύει αυτό, πώς θα την έκανε δικό της κτήμα η τοπική κοινωνία;

Ειλικρινής απάντηση… Η δημοτική αρχή δε νομίζω ότι έχει συλλάβει το στόχο και τις προοπτικές που δημιουργούνται μέσω της εκθέσεως. Και σας το λέω αυτό γιατί αν το είχε καταλάβει θα ήταν το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα της. Η Nostos θα μπορούσε να αποτελεί την απαρχή για μεγάλες τομές και αλλαγές στην περιοχή, απόλυτα συνδεδεμένες με την αύξηση του τοπικού ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία ενός ισχυρού οικονομικού περιβάλλοντος.

Αυτό ως διαπίστωση, όμως, ενδεχομένως να ξεπερνά σε επίπεδο σοβαρότητας όλα τα παραπάνω, και τον «πόλεμο» που λέτε ότι σας ασκήθηκε, είτε από την αντιπολίτευση, είτε από τα μέσα ενημέρωσης. Γιατί εν τέλει ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει, ομοίως και των μέσων, ακόμα κι αν αυτός ο έλεγχος είναι υπερβολικά αυστηρός, μιας και μιλάμε για τη διαχείριση δημοσίου χρήματος. Άρα, δεν είναι ακόμα πιο σημαντικό το ότι ένα τόσο σπουδαίο γεγονός, όπως μας το παρουσιάσατε, δεν το «αγκάλιασε» ποτέ η δημοτική αρχή;

Συμφωνώ μαζί σας και στον ελεγκτικό ρόλο της αντιπολίτευσης και στην κριτική στάση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα αντιστέκομαι όμως όταν ο έλεγχος γίνεται συκοφαντία και όταν η εποικοδομητική κριτική μεταβάλλεται σε λασπολογία. Όσον αφορά τα ΜΜΕ υπάρχουν κανόνες δεοντολογίας οι οποίοι δεν πρέπει να παραβιάζονται, γιατί στο τέλος τα γεγονότα που συνέβησαν κακό έκαναν στη Ναύπακτο και όχι σε μένα. Όσον αφορά τη διοίκηση, ανέλυσα στην αρχή της συνέντευξης, ότι η Nostos είναι φιλοσοφία και όχι εκδήλωση. Είναι ένα αναπτυξιακό γεγονός που μπορεί να αλλάξει το οικονομικό status της περιοχής. Για να γίνει όμως αυτό το γεγονός χρειάζεται στόχευση, προγραμματισμός και ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Χρειάζεται ένα πλήρως επανδρωμένο τμήμα τουρισμού στο Δήμο, χρειάζεται ένας εκ των ειδικών μας συνεργατών να είναι εξειδικευμένος σε θέματα τουρισμού, χρειάζονται γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και εν τέλει χρειάζεται να προετοιμάσεις την κοινωνία της περιοχής μας για αλλαγή της υπάρχουσας νοοτροπίας. Έχοντας πλήρη συναίσθηση των λόγων μου, δε νομίζω ότι τα παραπάνω που ανέφερα έχουν συμβεί και αναλαμβάνω και εγώ το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί.

Κατατέθηκε η ιδέα η έκθεση να διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Σας βρίσκει σύμφωνο κάτι τέτοιο;

Σε καμία περίπτωση. Ένα γεγονός το οποίο στήνεται από την αρχή, επαναλαμβάνεται βελτιωμένο χρόνο με το χρόνο, μέχρι να φτάσει στην καθιέρωση και στη θεσμοθέτηση του. Με άλλα λόγια, η Nostos είναι η μια και μοναδική έκθεση εναλλακτικού τουρισμού η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.  Φανταστείτε λοιπόν τις προοπτικές της.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω σε ποιο σημείο είμαστε σήμερα; Η έκθεση το 2018 θα γίνει ή όχι; Ακόμα κι αν δεν είστε εσείς αυτός που θα τη διοργανώσετε…

Επανέρχομαι στην εκτελεστική που έγινε και στην άρνηση μου να είμαι από τους διοργανωτές. Θεωρώ ότι η διοργάνωση της έκθεσης δεν είναι ένα προσωπικό στοίχημα, άρα και θέλω να γίνει και ελπίζω και εύχομαι ο Δήμαρχος να ορίσει συνάδελφους που θα τη διοργανώσουν με επιτυχία και φέτος.

Δεν είναι οξύμωρο, όμως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τουρισμού, να μη συμμετέχει στη διοργάνωση ενός δικού του αποκλειστικά προϊόντος;

Η Nostos ως νεοσύστατη δομή δεν ανήκει μέσα στον ΟΕΥ του δήμου σε κανένα τμήμα, ως εκ τούτου μπορεί να τη διοργανώσει ο οποιοδήποτε. Αλώστε η συμβολή μου, όπως δήλωσα παραπάνω είναι δεδομένη. Και για το φόβο των Ιουδαίων, επειδή κάποιος μπορεί να επικαλεστεί ότι είναι πλέον αργά, καταθέτω ότι οι ενέργειες για ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την κατασκευή έχουν ξεκινήσει από εμένα από τις 7-01-2018, στέλνοντας τα απαραίτητα έγγραφα στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και ζητώντας την τεχνική περιγραφή και τους ορούς δημοπράτησης. Όσον αφορά τους εκθέτες, έχουν ήδη γίνει πάρα πολλές επαφές και ήδη πολλοί από τους περσινούς εκθέτες συμπεριλαμβάνουν τη Nostos στο ετήσιο πρόγραμμα δράση τους. Παρόλα ταύτα, εάν αποτελεί εμπόδιο το γεγονός ότι δεν συμμετέχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τουρισμού, το χαρτοφυλάκιο είναι στα χεριά του δημάρχου.

Η διαγωνιστική διαδικασία, του κατασκευαστικού κομματιού, είναι μια μακρά πλέον σε χρόνο υπόθεση, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του νόμου. Είμαστε στα τέλη Μαΐου, όμως αν καταλαβαίνουμε καλά αυτό που μας λέτε, ακόμα δεν έχει προχωρήσει ένα σημαντικό μέρος της υπόθεσης. Κρύβει αυτό κάποιον κίνδυνο για τη Nostos ή για τα παζάρια, μιας και η συγκεκριμένη παράμετρος αφορά και τις δύο δράσεις.  

Κρύβει τεράστιο κίνδυνο, και το λέω δημόσια. Η δέσμευσή μου για ηλεκτρονικό διαγωνισμό, που είναι η πλέον αδιάβλητη διαδικασία, απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο. Γι’ αυτό σας ανέφερα την παραπάνω ημερομηνία  (7-01-2018), όπου ξεκίνησα τις από μέρους μου ενέργειες. Σήμερα, όμως, έχω το χρόνο πίσω μου καθότι δεν έχω λάβει από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου ούτε την τεχνική περιγραφή ούτε τους όρους δημοπράτησης. Ως εκ τούτου κ. Καρανικόλα, για το εάν προλαβαίνουμε να κινήσουμε τη διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα μου επιτρέψετε να είμαι πολύ επιφυλακτικός. Αποποιούμαι, όμως, κάθε ευθύνης επ’ αυτού, καθώς σας ανέφερα πότε ξεκίνησα, μπορώντας να σας αποδείξω παράλληλα και τις συνεχείς οχλήσεις μου για το θέμα, αναμένοντας ακόμα απάντηση.

Άρα η λύση ποια για το θέμα, είτε μιλάμε για τη Nostos είτε για τα παζάρια;

Συνοπτικός διαγωνισμός, όπως πέρυσι, ή επιστροφή στο παρελθόν… βλέπε τσίγκος.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...