ΣτΕ: Τα φαβορί, η «βουτιά» και ένας επικείμενος κίνδυνος!

ΣτΕ: Τα φαβορί, η «βουτιά» και ένας επικείμενος κίνδυνος!

Ένα «πόκερ» για γερά νεύρα και λεπτές ισορροπίες θα παιχτεί τη εβδομάδα που έρχεται και μέχρι να γυρίσει απο το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οπότε θα κληθεί το υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει , μεταξύ άλλων, και για τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας , του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος, και προεδρεύων του Συμβουλίου Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος  και άλλοι 5 αντιπρόεδροι του ΣτΕ , είναι οι υποψήφοι για την προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Πρόκειται για τους  Μαίρη Σάρπ, Μαρία Καραμανώφ, Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, Ιωάννης Γράβαρης και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Τα ονόματα αυτά περιλαμβάνονται στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία προεπιλογής  των δικαστικών λειτουργών για τις τοποθετήσεις στις θέσεις του προέδρου και δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και τριών αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Τα φαβορί και οι ισορροπίες

Ο αρχαιότερος και εμπειρότερους όλων, με τεράστια δυναμική (σε επίπεδο νομικής κατάρτισης)  εντός και εκτός δικαστηρίου είναι αδιαμφισβήτητα ο Αθανάσιος Ράντος. Ο νυν προεδρεύων του Ανωτάτου Δικαστηρίου , μετά την παραίτηση του Νικ. Σακελλαρίου, δέχτηκε σφοδρή επίθεση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Το κύρος του όμως είναι αδιαμφισβήτητο. Δεν είναι τυχαίο πως διατηρούσε καλές σχέσεις με τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, όταν ο Μιχ. Καλογήρου ήταν γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μάλιστα ο υπουργός, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μετέβη στο ΣτΕ, όπως και στα άλλα δικαστήρια, και συναντήθηκε επί μακρόν μαζί του. Εκτιμήσεως ο κ. Ράντος χαίρει και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος μην λησμονούμε είναι επίσης διαπρεπής νομικός.

Η νεότερη

Στη λίστα η νεότερη είναι η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου η οποία έγινε αντιπρόεδρος επίσης πρόσφατα και με μεγάλο άλμα στην ιεραρχία. Θεωρείται δικαστής με υψηλές προοπτικές και για αυτό χαίρει εκτιμήσεως σε σημείο μάλιστα που να εμφανίζεται ως φαβορί για την ανάληψη της υψηλής θέσης. Στα υπέρ της, στην κούρσα διαδοχής, είναι και το γεγονός ότι ως νεότερη θα παραμείνει αρκετά χρόνια στην ηγεσία του ΣτΕ. Το γεγονός όμως ότι είναι νεότερη, επιμένουν κάποιοι,  ενδεχομένως να προκαλέσει ζητήματα λειτουργίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας  καθώς θα κληθεί να ηγηθεί και να συγκαλέσει ολομέλειες με – κατά πολύ- αρχαιότερους, πιο έμπειρους και πιθανόν χολωμένους – από την επιλογή –  δικαστές.

Αυτό, δεδομένου μάλιστα ότι το ΣτΕ είναι ένα δικαστήριο στο οποίο οι σύμβουλοι περνούν όλο το δικαστικό βίο τους συνεπώς έχουν καθημερινή τριβή ετών, μπορεί να προκαλέσει λειτουργικούς τριγμούς, όπως λένε κάποιες πηγές. Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχτούν στην πράξη. Πιθανότητες λέγεται πως έχει και ο Ιωάννης Γράβαρης.  Για να καταρτιστεί η λίστα πάντως παρακάμφθηκαν 3 αντιπρόεδροι , προφανώς γιατί έχουν ακόμα μόνο ένα χρόνο υπηρεσίας

Βουτιά έγινε και στην επιλογή των υποψηφίων για τις δυο κενές θέσεις αντιπροέδρων καθώς παρακάμφθηκαν πολλοί και αρχαιότεροι σύμβουλοι επικρατείας.  Για τις δυο θέσεις αντιπροέδρων προτάθηκαν οι εξής 8 σύμβουλοι Επικρατείας: Δημήτριος Σκαλστούνης, Παναγιώτης Ευστρατίου, Ευαγγελία Νίκα, Παναγιώτα Καρλή, Κωνσταντίνος Κουσούλης, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, Δημήτριος Μακρής και Μιχάλης Πικραμένος.

Πηγή:

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/343141-StE-Ta-phabori-e-boytia-kai-enas-epikeimenos-kindynos ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...