Στήριξη από Κομισιόν και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα

Στήριξη από Κομισιόν και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Τρίτη 01/03/2016 – 09:36

κομισιόν

Την Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στάδιο για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση που σχεδιάζεται, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα.

Το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η κυρία Αντρέεβα ανέφερε ότι η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, νυχτερινή τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με θέμα το προσφυγικό.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Νίκο Χατζηνικολάου, κατά τη διαδρομή του προς το στούντιο δέχθηκε κλήση στο κινητό του από τον κ. Γιούνκερ ο οποίος του επισήμανε την αμέριστη στήριξη της Κομισιόν προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αυτό αποτελεί μια ενθαρρυντική εξέλιξη που περιμένει να αποδειχθεί και στην πράξη.

Έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή

Η κυρία Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Standaard αναφέρεται ότι η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το «plan B».

«Έχει υποβληθεί από την Ελλάδα στην ΕΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου η Ελλάδα ζητάει 450 εκατ. ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας» ανέφερε.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...