Σταθάκης: Η Ελλάδα στον χάρτη ως εν δυνάμει παραγωγός φυσικού αερίου

Σταθάκης: Η Ελλάδα στον χάρτη ως εν δυνάμει παραγωγός φυσικού αερίου

«Η σημερινή υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ωρίμανσης της κατασκευής του  East Med», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης από την Λευκωσία, όπου συμμετείχε στην Δεύτερη Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας. Ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία:

-Στην ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας στο σχεδιασμό του East Med από την αρχή, καθώς το θεωρεί έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την ικανοποίηση του για την εξίσου θερμή υποστήριξη που απολαμβάνει από τις εμπλεκόμενες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

-Στην διαπίστωση της τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου που θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο, χώρες με αποδεδειγμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, να έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και στην Ελλάδα ως εν δυνάμει παραγωγού φυσικού αερίου

-Στην ωφέλεια του έργου για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες με τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τις χώρες παραγωγούς της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα ωφελήσει σημαντικά όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά και τους καταναλωτές φυσικού αερίου

Εξέφρασε τέλος, την ικανοποίησή του για τη γρήγορη πρόοδο που έχει σημειωθεί που προχωράει βάση χρονοδιαγράμματος.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, προέβησαν σε κοινή δήλωση:

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και οι τετραμερείς συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε ώστε να καταστεί δυνατή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση του Έργου του Αγωγού EastMed, ως μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή, καθώς και ως υποδομή ειδικού ενδιαφέροντος τόσο για κράτη που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου όσο και για την ΕΕ. Το Έργο θα διασφαλίσει μια απευθείας, μακρόπνοη, εξαγωγική οδό από το Ισραήλ και την Κύπρο, προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ως ένα ακόμα στοιχείο του Διαδρόμου (Φυσικού Αερίου) της Ανατολικής Μεσογείου, ενδυναμώνοντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και προωθώντας, παράλληλα, τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών αερίου. Εκφράσαμε επίσης (στο Μνημόνιο) την επιθυμία μας να συνεργαστούμε ούτως ώστε να διευκολύνουμε τις αναγκαίες μελέτες, την αδειοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του Έργου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Τεχνική Επιτροπή που αποτελείται από τους Γενικούς Διευθυντές των τεσσάρων Υπουργείων Ενέργειας, η σύσταση της οποίας συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς στην Υπουργική Σύνοδο του Τελ Αβίβ, στις 3 Απριλίου 2017, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί συναντήσεις, με την εντολή να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τους όρους Διακρατικής Συμφωνίας (IGA) μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, με στόχο αυτή να υπογραφεί εντός του 2018».

Αποφασίστηκε τέλος, το επόμενο βήμα να είναι η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας, η οποία θα προωθηθεί στο πλαίσιο της Τρίτης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη ή την Αθήνα, την άνοιξη του 2018.

Μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο αγωγός του EastMed έχει για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία , γιατί «η χώρα για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Total για το οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας, και μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού νοτιοδυτικά της Κρήτης και σε μια καινούργια περιοχή στο Ιόνιο, μπαίνει για πρώτη φορά στον χάρτη ως εν δυνάμει παραγωγός φυσικού αερίου και δημιουργεί μια άλλη δυναμική φυσικά, στην παραγωγή αερίου στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφορικά με τον αγωγό, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το τελευταίο βήμα είναι η επόμενη συνάντηση των υπουργών, που θα γίνει στην Ελλάδα και στην οποία θα ολοκληρωθεί η Διακυβερνητική Συμφωνία, η οποία θα δίνει την πλήρη πολιτική υποστήριξη των τεσσάρων χωρών στην ολοκλήρωση του έργου.

Ο αγωγός αυτός, εξήγησε, θα μεταφέρει το αέριο από εκεί που αποδεδειγμένα υπάρχει (Ισραήλ και Κύπρο) στην Ελλάδα, στην Ιταλία και σε χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα, «μετατρέπεται αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ σημαντικό κόμβο του φυσικού αερίου και αυτό, πέρα από το πολύ μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων, ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. Με βάση τη συμφωνία που υπογράψαμε στην Κέρκυρα και με το διαγωνισμό που θα ολοκληρωθεί σε 90 μέρες από σήμερα για τα δύο πολύ μεγάλα κοιτάσματα που φαίνεται ότι υπάρχουν, η προοπτική είναι το στάδιο της έρευνας να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια.

Σε ερώτηση, πού βρίσκεται το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, ο υπουργός απάντησε: «Η οριστική και τελική οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι επιβεβλημένη και νομίζω θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα. Είναι μικρές κατά τη γνώμη μου οι διαφορές και σίγουρα μπορούμε να ολοκληρώσουμε την οριοθέτηση πολύ σύντομα».

Για την χθεσινή απόφαση του Eurogroup ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την οριστική εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Μένει όπως ξέρετε η τέταρτη αξιολόγηση τον επόμενο Μάιο και Ιούνιο». Εκ των πραγμάτων, σημείωσε, «όλοι προσυπογράφουν ότι, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βρισκόμαστε πραγματικά στο τελικό στάδιο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, όπως έχει προβλεφθεί στα μέσα του 2018».

Σε ερώτηση, αν κατά τις συνομιλίες του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας, ο κ. Σταθάκης είπε ότι μπορεί να τεθούν κάποια θέματα. Εμείς, ανέφερε, έτσι κι αλλιώς έχουμε καλή σχέση και συζητάμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά νομίζω ότι η επίσκεψη αυτή έχει πολύ ευρύτερη σημασία. Η επίσκεψη Ερντογάν, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «έρχεται να επιβεβαιώσει το καλό πολιτικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και την από κοινού αντιμετώπιση σε πολύ μεγάλα θέματα, όπως το μεταναστευτικό και άλλα». Φυσικά παραμένει «σταθερή η θέση της χώρας μας, που θέλει να υπάρχει ένα καλό κλίμα και μια μετεξέλιξη προς τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Τουρκίας» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/312521-Stathakes-E-Ellada-ston-charte-os-en-dynamei-paragogos-physikoy-aerioy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...