Σταθάκης: Λύση για το χρέος με επιμήκυνση 9-10 ετών

Σταθάκης: Λύση για το χρέος με επιμήκυνση 9-10 ετών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε στο στούντιο του Ραδιοφώνου 24/7 λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup που θα κρίνει την πορεία του χρέους – Τόνισε πως μέσα στη μέρα θα κλείσει η συμφωνία ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει απόψε συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στην εκπομπή Παιχνίδια εξουσίας των Β. Σκουρή και Α. Σπανού. “Το κρίσιμο είναι η έκταση της επιμήκυνσης” σημείωσε και εξήγησε:

“Θα κλείσει μέσα στη μέρα η συμφωνία. Η συζήτηση αφορά από 5 έως 15 χρόνια. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε στα 9-10. Θα είναι μια ικανοποιητική βάση, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες. Η λύση που θα δοθεί απόψει πρέπει να ικανοποιεί και τις αγορές ώστε να είναι ασφαλής η έξοδός μας για δανεισμό. Σήμερα τα επιτόκια είναι υψηλά γιατί υπάρχει μια αναστάτωση στις αγορές κυρίως λόγω οι Ιταλίας. Ομως, οι αγορές θα αντιδράσουν πολύ θετικά μετά το τέλος του προγράμματος και αυτό θα φανεί αμέσως”.

Κατά την εκτίμηση του κ. Σταθάκη οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019.

Σε σχέση με τα σενάρια σύνδεσης της διαπραγμάτευσης για το σκοπιανό και για το προσφυγικό με τη διαπραγμάτευση για το χρέος τόνισε: “Εχω εντυπωσιαστεί από τις θεωρίες συνομωσίας. Κανένας συμψηφισμός δεν υπάρχει. Το κρίσιμο είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δεν έχει καμία σχέση ούτε με το μακεδονικό ούτε με το προσφυγικό”.

Στην ερώτηση αν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 (μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου) ο κ. Σταθάκης είπε ότι “δεν αποτελούν θέμα συζήτησης σ αυτή τη φάση”. Διαβεβαίωσε ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα γίνει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα των μισθών, φυσικά για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

“Μπαίνουμε σε μια μεταμνημονιακή κατάσταση, συνέχισε, που θα χαρακτηριστεί από την αυτόνομη άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Δεν τίθεται θέμα συζήτησης των παροχών που θα κάνουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ούτε κατά διάνοια δεν τίθεται τέτοιο θέμα”. Μιλώντας για τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή το μακεδονικό, τόνισε ότι χαράχτηκε μια “σημαντική διαχωριστική γραμμή στην ελληνική πολιτική ζωή και στην ελληνική κοινωνία. Η λύση του μακεδονικού είχε οριζόντια αποδοχή από ευρύτερες δυνάμεις πολύ πέρα από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην κεντροαριστερά αλλά και στην κεντροδεξιά. Από την άλλη πλευρά έχουμε μια αδιέξοδη και μισαλλόδοξη στρατηγική που διαχωρίζει όσους κινούνται στα όρια της δεξιάς και πέρα”.

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι ο Κ. Μητσοτάκης απεμπολεί την παράδοση του κόμματός του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως σφραγίστηκε από τον Κων/νο Καραμανλή, τον Κων/νο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τα επεισόδια σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το μακεδονικό. “Καθορίζονται από ακροδεξιά στοιχεία” σημείωσε και πρόσθεσε: “Η ΝΔ πρέπει να κόψει κάθε δεσμό με τέτοια συμβάντα και δεν το έχει κάνει”.

“Οι καταναλωτές δεν έχουν να φοβούνται τίποτα” απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο επανάληψης φαινομένων εξαπάτησης:

“Το πλαίσιο είναι αυστηρό και διαφανές, είναι ξεκάθαρο πλέον το ρυθμιστικό πλαίσιο”. Σε σχέση με τον λιγνίτη ανέφερε τα εξής:

“Η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος. Εχει το υδροηλεκτρικό δυναμικό και μονάδες φυσικού αερίου. Καλείται να διπλασιάσει τις ΑΠΕ που έχει. Η ΔΕΗ θα μείνει με μια υπερσύγχρονη μονάδα που παράγει λιγνίτη. Η αποκλιμάκωση του λιγνίτη, όπως είναι σχεδιασμένη η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, έχει δρομολογηθεί με τους καλύτερους όρους. Η μεταλιγνιτική εποχή έχει αρχίσειει. Υπάρχει ένα μεγάλο στάδιο μετάβασης για τις τοπικές κοινωνίες”. Ως προς το αν η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι: “Η ΝΔ έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στην καταστροφολογία και στο θέμα της ΔΕΗ. Ειχαμε να αντιμετωπίσουμε τον υπερδανεισμό, δεν πήραμε κανένα νέο δάνειο και ενισχύσαμε τη ρευστότητά της. Οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν πλέον κανονικά τη ΔΕΗ. Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και κλεισίματος. Στο τέλος της ημέρας η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός ενεργειακός πυλώνας της χώρας. Οι σχέσεις μας με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι άριστες, είναι βασικός συνομιλητής μας, με πολύ θετική αποτίμηση από την πλευρά μου”.

Αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό ο κ. Σταθάκης ότι “είναι μια διαδικασία στην οποία τηρήθηκε η κείμενη νομοθεσία, όλα έγιναν με συντεταγμένο τρόπο, οι χρόνοι που προβλέπονται για να ξεκινήσει ένα τόσο σύνθετο έργο είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολοι, χρειάζονται πλέον πέντε με έξι μήνες για να ξεκινήσουν τα έργα, δηλαδή στο τέλος του χρόνου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335266-Stathakes-Lyse-gia-to-chreos-me-epimekynse-9-10-eton ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...