Στην «επικίνδυνη ζώνη» κατασχέσεων και πλειστηριασμών 800.000 φορολογούμενοι!

Στην «επικίνδυνη ζώνη» κατασχέσεων και πλειστηριασμών 800.000 φορολογούμενοι!

Αυξάνονται οι ρυθμίσεις για την τακτοποίηση οφειλών προς Εφορία και Ταμεία, αλλά παράλληλα συνεχίζουν να αυξάνονται και τα χρέη! Με τις νέες 120 δόσεις, χιλιάδες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούν επιτέλους να τις βάλουν σε τάξη, ειδικά μετά την αυστηροποίηση των 100 δόσεων, που οδήγησαν σε απώλεια των ρυθμίσεων για εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς. Όμως παρά τις νέες ρυθμίσεις, οι οφειλές συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους στην Ελλάδα έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ενώ σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται περίπου 800.000 φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και κάθε μέρα αγωνιούν μήπως τους έρθει ειδοποιητήριο κατάσχεσης ή πλειστηριασμού.  Ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ενεργές ρυθμίσεις, ξεπερνούν τους 760.000. Συνολικά, έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους 4,5 δις ευρώ.

Όμως, παρά τις ρυθμίσεις, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχεται σε 4.068.857 ή περίπου 1 στους 2. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μικροοφειλές. Το 80%, σχεδόν 3,2 εκατ. φορολογούμενους, χρωστούν πολύ μικρά ποσά, το πολύ μέχρι 2.000 ευρώ.

Η εικόνα των οφειλών έχει μία σημαντική αντίθεση, Από την μία πλευρά, 2,2 εκατ. άτομα, χρωστούν λιγότερο από 500 ευρώ ο καθένας και στον αντίποδα,  29.000 φορολογούμενοι, χρωστούν 88 δις ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 90% του συνόλου όλων των οφειλών στην Εφορία.

Το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνεχίζει να μεγαλώνει και ο σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι παράλληλα με το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών, να αντιστρέψουν την πορεία. Τώρα, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει φτάσει τα 101,8 δις ευρώ. Από αυτά η φορολογική διοίκηση έχει χαρακτηρίσει οριστικά ως ανεπίδεκτα είσπραξης τα 13,5 δις.

Η προσπάθεια της ΑΑΔΕ για την  είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών έχει φέρει αύξηση των κατασχέσεων, ενώ από την Πρωτομαγιά, θα ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο.  Ήδη σε 1.050.057 φορολογούμενους έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων και άλλες απαιτήσεις στα χέρια τρίτων

Όπως έχει γίνει γνωστό, το επόμενο διάστημα, οι ρυθμοί των κατασχέσεων αναμένεται να αυξηθούν και έρχονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για άλλους περίπου 690.000 φορολογούμενους. Οι κατασχέσεις αφορούν κυρίως τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου όπως επισημαίνεται και από τις Αρχές, οι φορολογούμενοι που θέλουν να προστατέψουν την περιουσία τους, πρέπει να δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αν δεν μπορούν με τις 120 δόσεις, τότε με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/325421-Sten-epikindyne-zone-katascheseon-kai-pleisteriasmon-800-000-phorologoymenoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...