Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα

Τρίτη 31/05/2016 – 18:43Οι εκκρεμότητες δεν θα χαλάσουν την συμφωνία λένε οι δανειστές Κρίσιμο τριήμερο για τις «ουρές» της αξιολόγησηςΣτην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση, για τις «ουρές» της αξιολόγησης, καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης, των 7,5 δισ. ευρώ. Από  τις δεκάδες τεχνικές διορθώσεις,  μόνο  οκτώ δημιουργούν δυσκολίες, με το Μαξίμου να περιμένει από τους Θεσμούς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να επιβαρυνθεί περισσότερο ο ελληνικός λαός, από τα νέα προαπαιτούμενα.«H συγκυρία δεν προσφέρεται για περαιτέρω υποχωρήσεις», λένε αρμόδια στελέχη, ειδικά σε θέματα υψηλού συμβολισμού, όπως είναι το ΕΚΑΣ και η κατάργηση της σύνταξης εργατικού ατυχήματος. Το δεύτερο έχει γίνει γνωστό και μέσα από την επιστολή Τσακαλώτου, πως δεν πρόκειται να περάσει από την βουλή, ενώ για το ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση έχει δώσει εναλλακτική, την οποία αναμένεται να κάνουν αποδεκτή οι Θεσμοί. Εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια και τα θέματα του ασφαλιστικού, οι δανειστές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και για το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και η ρύθμιση για τα ειδικά μισθολόγια, που επιτρέπει το «ξεπάγωμα» τους, μέσω ισοδυνάμων.
Σημαντική πρόοδος, σημειώθηκε μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου,  με εκπροσώπους των δανειστών.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα τεθεί στο EuroWorking Group της Πέμπτης, ενώ Τετάρτη αναμένεται η κατάθεση των «διορθωτικών» τροπολογιών στη  Βουλή. Όπως είχε γράψει η kontranews, οι τροπολογίες, αναμένεται να κατατεθούν σε κυρώσεις διακρατικών συμφωνιών που ψηφίζονται αυθημερόν. Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια από τα προαπαιτούμενα θα πάρουν τον δρόμο για την βουλή, η ελληνική πλευρά φαίνεται αισιόδοξη, πως θα είναι αρκετά για να κάμψουν τις αντιδράσεις των δανειστών.Μεσα στις επόμενες ημέρες, ξεκινά η εφαρμογή των νέων έμμεσων φόρων και άλλων μέτρων, που φέρνουν άμεσες επιβαρύνσεις στην «τσέπη» των πολιτών και η ελληνική πλευρά, θέλει να αποφύγει περισσότερα μέτρα. Την ίδια στιγμή,  βλέπει το ενδεχόμενο υποχώρησης των δανειστών από τις απαιτήσεις τους, λόγω του δύσκολου γενικότερου κλίματος στην Ευρώπη. Κάτι  το δημοψήφισμα στην Βρετανία για το «Brexit» , κάτι οι εκλογές  στην Ισπανία και η αρνητική  αντίδραση των αγορών, σε περίπτωση που δεν τα βρουν με την ελληνική πλευρά, να αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τους δανειστές, να αφήσουν «για αργότερα» κάποιες από τους στόχους τους.Το «αργότερα», προσδιορίζεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, που ξεκινά η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και θα μπορούσαν αν αποτελέσουν μέρος εκείνης της διαπραγμάτευσης.
Κοντά η συμφωνία, λένε κυβέρνηση και δανειστές«Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας», τόνισαν αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως, «κάποιες από τις δράσεις που απαιτούνται επιδεινώνουν τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί και πλήττουν περαιτέρω τις ευπαθείς ομάδες», ενώ ακόμα και από την πλευρά των δανειστών ξεκαθαρίστηκε πως «τα εκκρεμή ζητήματα δεν μπορούν να χαλάσουν τη συμφωνία».
Κυβέρνηση και δανειστές, έχουν στόχο να διατηρήσουν την θετική δυναμική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και μη θέλοντας να στείλουν λάθος μηνύματα στις αγορές, δηλώνουν αισιόδοξοι για το κλείσιμο της συμφωνίας, σύντομα  και πως εντός της εβδομάδος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων.
 Οι επαφές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, λέει η Κομισιόν«Οι θεσμοί βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σε όλα τα επίπεδα», μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, τόνισε από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Για την επιστολή Τσακαλώτου που βάζει «κόκκινες» γραμμές στα προαπαιτούμενα που θα ρυθμίσει η κυβέρνηση, απάντησε πως η ανταλλαγή επιστολών είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας, που ακολουθείται.
Έτοιμη η πρώτη τροπολογία από το Υπ. ΕργασίαςΜε τα περισσότερα προαπαιτούμενα για τα οποία έχουν ενστάσεις οι δανειστές, να αφορούν το κομμάτι του  Ασφαλιστικού,  από το υπουργείο Εργασίας,  έχουν ήδη στείλει τροπολογία με διορθώσεις, σε κάποια τεχνικά θέματα, αλλά όχι στα υψηλού ενδιαφέροντος, όπως το ΕΚΑΣ. Οι διορθώσεις, αφορούν θέματα όπως η απαίτηση των δανειστών για κατάργηση της σύνταξης για εργατικό ατύχημα, τις εκπτώσεις εισφορών για τους νέους επιστήμονες και τις μειωμένες εισφορές  των επαγγελματιών με έδρα,  περιοχές με μικρό πληθυσμό, μέχρι 2.000 κατοίκους.
Δεν θα πληρώσει το Δημόσιο το 1,5 δισ. των κόκκινων δανείωνΧαμηλοί τόνοι από του υπουργείο Οικονομίας, για το θέμα των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση Δημοσίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει και υποχώρηση. Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, η λύση  δεν θα  φέρει πρόσθετες δημοσιονομικές επιπτώσεις.  Αν και το συγκεκριμένο θέμα δεν αναμένεται να «χαλάσει» την συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η διευθέτησή του πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς ο υπουργός φεύγει για το Παρίσι και την σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...