Στην υποβάθμιση της Τουρκίας προχώρησε η Moody’s

Moody's

ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ»

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας στην κατηγορία του «ακατάλληλου για επένδυση» προκάλεσε η Moody’s,  επικαλούμενh τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, τους κινδύνους από την εξωτερική χρηματοδότηση και την επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας.

Ο οίκος, που έριξε την Τουρκία από τη βαθμίδα Baa3 στην Ba1, διατηρεί πάντως σταθερή την προοπτική της χώρας, σημειώνοντας ότι η “ευέλικτη” οικονομία της και τα ισχυρά φορολογικά έσοδά της εξισορροπούν τις πιέσεις που δέχεται το ισοζύγιο πληρωμών της.

Ο οίκος Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσει την Τουρκία κατά δύο μονάδες αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Fitch θα ανακοινώσει τις δικές του εκτιμήσεις στις αρχές του 2017.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικρίνει το καλοκαίρι τους οίκους αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι οι αξιολογήσεις τους έχουν πολιτικά κίνητρα. Κατηγόρησε μάλιστα τον S&P ότι παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί, σχολιάζοντας την απόφαση της Moody’s, είπε ότι ο οίκος αγνόησε τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη.

«Παρά τους παγκόσμιους και περιφερειακούς κινδύνους, ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η Moody’s αναμένει ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 2,7% τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με το 5,5% που ήταν κατά τα τέσσερα πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας. 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...