Στη Βουλή ο νέος Προϋπολογισμός, με επιβαρύνσεις 500 εκατ. ευρώ!

Στη Βουλή ο νέος Προϋπολογισμός, με επιβαρύνσεις 500 εκατ. ευρώ!

Οι νέοι φόροι και οι επιβαρύνσεις που φέρνει το 2018!

Σήμερα κατατίθεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2018!

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης των τελευταίων μηνών με τους θεσμούς, θα φανεί σήμερα, που κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, που σκιαγραφεί την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους.  Εν μέσω πιέσεων από τους δανειστές από την μια πλευρά και των πραγματικών αναγκών της ελληνικής Οικονομίας, από0 την άλλη, το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί και το τελικό κείμενο θα κατατεθεί στη Βουλή κοντά στις 20 Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) χαρακτηρίζει τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσχεδίου, αισιόδοξες  αλλά εφικτές, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα και θα δοθεί έμφαση στη μείωση της ανεργίας. Στην έκθεση που θα συνοδεύει το προσχέδιο προϋπολογισμού, αναφέρει ότι υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται το + 1,8% για το 2017, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2018 θεωρείται μεν αρκετά φιλόδοξος, αλλά συνεπικουρούμενος μεταξύ άλλων από τον θετικό αντίκτυπο του 2017 είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος. Κλειδί θα αποτελέσει η ροή επενδύσεων και ο εξαγωγικός προσανατολισμός της οικονομίας.

530 εκατ. περισσότερους φόρους φέρνει το 2018

 Νέος προϋπολογισμός σημαίνει και …νέες επιβαρύνσεις.  Το προσχέδιο προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι στο τέλος του επόμενου έτους, θα πρέπει να υπάρχουν στα δημόσια ταμεία, 6,6 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά προβλέπεται σε μεγάλο βαθμό, να αντληθούν από την φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις.  Με εμφανή την επιρροή του ΔΝΤ, από αυτά,  τα 530 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κατάργηση φοροαπαλλαγών, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα.

Ανάμεσα στις αλλαγές, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες (121 εκατ. ευρώ). Από φέτος κιόλας, οι αποδείξεις γιατρών και νοσοκομείων είναι χρήσιμες μόνο για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου! Στον κατάλογο με τα νέα μέτρα, είναι και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% που ισχύει στη μηνιαία παρακράτηση μισθών και συντάξεων, που αναμένεται να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, με  68 εκατ. ευρώ.
 

Πιο δύσκολα, γίνονται τα πράγματα, για 32 νησιά, καθώς από το νέο έτος αυξάνεται ο ΦΠΑ. Επίσης έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και η επιβολή νέου φόρου, διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα επιβαρύνει από 0,5  έως 4 ευρώ, τα ξενοδοχεία.

Σημαντική αύξηση θα έχουν οι εισφορές των Ελευθέρων  Επαγγελματιών,, καθώς θα υπολογίζονται πάνω στις ακαθάριστες αποδοχές τους, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη πληρωθεί.

Με τον χειμώνα να έρχεται, ιδιαίτερο βάρος έχει και το νέο κούρεμα κατά 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Από 110 εκατ. ευρώ, θα περιοριστεί στα 55 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι βρίσκεται και ο φόρος υπεραξίας πωλήσεις ακινήτων (15% με επιβάρυνση του πωλητή), ο οποίος πάει από αναβολή σε αναβολή. Αν και το επικρατέστερο σενάριο, είναι να πάρει ακόμα μία αναβολή, καθώς, έχει εκφραστεί η άποψη ότι η κτηματαγορά βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο αναπροσαρμογής και μία ακόμα επιβάρυνση θα είχε αρνητικές συνέπειες.  

Τέλος, θεωρείται βέβαιη η αναπροσαρμογή στην κοινωνική πολιτική με την κατάργηση επιδομάτων. Ένα θέμα στο οποίο επιμένει ιδιαίτερος το ΔΝΤ, και περιλαμβάνει την ενσωμάτωση αρκετών επιδομάτων στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης  (ΚΕΑ).

Οι θεσμοί προετοιμάζουν την έξοδο από το μνημόνιο!

 Παράλληλα, εκτός συνόρων, οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να επιτευχθεί η έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Η κυβέρνηση σύμφωνα με Ευρώπη και ΔΝΤ, έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, και στις τάξεις των διεθνών πιστωτών, έχει επικρατήσει η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της. Μία ευκαιρία, για απαγκίστρωση από την χρηματοδότηση και απελευθέρωση από την επιτροπεία, που άμα χαθεί, μπορεί να αργήσει να ξανάρθει.

Ντάισελμπλουμ: Εκλογές το 2019, τώρα να τελειώσουμε το πρόγραμμα  

 «Πρέπει να τελειώσουμε μαζί το πρόγραμμα, να φροντίσουμε την έξοδο» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι Έλληνας Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας ήρθη στο ύψος των περιστάσεων. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του, τονίζει «Κρατήστε τις εκλογές για το 2019. Πρέπει να τελειώσουμε μαζί το πρόγραμμα, να φροντίσουμε την έξοδο από αυτό και να έχουμε έως τότε μια συμφωνία για το χρέος».

Επίσης, αναφέρει ότι ο «κοινός μας στόχος είναι η ελληνική οικονομία να σταθεί και πάλι στα πόδια της, τα δημοσιονομικά της χώρας να σταθεροποιηθούν, η εμπιστοσύνη να συνεχίσει να βελτιώνεται και η πρόσβαση στις αγορές να γίνει απρόσκοπτη. Εάν επιτύχουμε αυτά, είμαι αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία» υπογραμμίζει.

Τζανακόπουλος: Τα έσοδα θα υπεραποδόσουν και το 2017!

«Κλειδί» για την έξοδο από το πρόγραμμα, θα είναι επίτευξη των στόχων και η εκταμίευση της επόμενη υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Σε συνέντευξη του στην “Real News”, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την επίτευξη των στόχων, προσθέτοντας ότι  «Με δεδομένη και την πέρα από κάθε προσδοκία πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ θα έχουμε εκ νέου δημοσιονομική υπεραπόδοση. Προς το τέλος του έτους θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα θα καταλήξουμε και στο ύψος του ποσού του κοινωνικού μερίσματος».

Σχετικά με την πιθανότητα φοροελαφρύνσεων υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει ρυθμίσεις φορολογικής ελάφρυνσης των χαμηλότερων εισοδημάτων, σημείωσε ότι «Στόχος είναι η συνεισφορά όλων των πολιτών ανάλογα με την πραγματική τους φοροδοτική ικανότητα πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε και τον αγώνα ενάντια στη μεγάλη φοροδιαφυγή».

Βέβαιος για έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος

 Όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στο κατώφλι της τρίτης αξιολόγησης, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα κλείσει εντός του έτους. «Θέλουμε το 2018 να αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα και την αποσαφήνιση της ελάφρυνσης του χρέους, έχουμε κάθε κίνητρο να τελειώσουμε εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα».

 Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι «πρέπει να ξέρετε ότι το ΔΝΤ πίεζε και πιέζει να μην υπάρχουν ρήτρες και προϋποθέσεις, γιατί κάτι τέτοιο δεν δίνει την απαιτούμενη σαφήνεια που ζητούν οι αγορές».

 Αυτό καθώς, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης,  οι αγορές θα έχουν σημαντικό ρόλο στην συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων, που θα χρειαστούν για την δημιουργία του «μαξιλαριού» ρευστότητας, που θα εξασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, μετά τον «απογαλακτισμό» από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο,  «οι αγορές θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για να πάρουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις. Νομίζω ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης για το χρέος στο νέο έτος θα αφορά πιο πολύ στην αποσαφήνιση του μηχανισμού που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους σε συσχέτιση με την ανάπτυξη, η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης».

Βορίδης: δεσμευόμαστε για την προσέλκυση επενδύσεων και Ανάπτυξη

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για έναν διαφορετικό δρόμο, με τον Τομεάρχη εσωτερικών την Νέας Δημοκρατίας, τονίζει ότι «Θα ανταλλάξουμε ένα προγραμμα εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας με τις μειώσεις φόρων».

Αν και έχει  πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς, με την κυβέρνηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν βάζει εμπόδια, στην υλοποίηση της τρίτης αξιολόγησης. Επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα και προτάσσει το διαφορετικό πλάνο που παρουσίασε και από την 82η ΔΕΘ, με τον κ. Βορίδη, να επισημαίνει ότι «δεσμευόμαστε για την προσέλκυση επενδύσεων και άρα για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Άρα οι μειώσεις των φόρων δεν εξαρτώνται από την συμφωνία των εταίρων αλλά από την επιτυχία του οικονομικού προγράμματος».

Στουρνάρας: Έτσι θα γίνει η «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνει ότι «η καθαρή έξοδος απαιτεί σημαντική βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει εντατικοποίηση των προσπαθειών για τις μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αναβάθμιση των θεσμών».  Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», προειδοποιεί, ότι  «αν δεν συμβεί αυτό», η ολοσχερής έξοδος από το πρόγραμμα τότε, «συνεπάγεται άρση του καθεστώτος της «εξαίρεσης» (waiver) των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και ολοσχερή επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στο σημαντικά ακριβότερο σύστημα έκτακτης χρηματοδότησης του ELA».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/303531-Ste-Boyle-o-neos-Proypologismos-me-epibarynseis-500-ekat-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...